Annonce
Valby

Løfte om citronmåner efter 16 gaderøverier

Stien mellem Søndre Allé og Tschernings Allé er centrum for røverierne omkring Danshøj Station. På borgermødet var den generelle mening, at der er for mørkt på stien, der går gennem kolonihaverne, som er DSB¿s område. Foto: Martin Sørensen
Annonce

BORGERMØDE. Politiet kunne fortælle om en enkelt varetægtsfængslet og to andre sigtede i et større sagskompleks, der breder sig fra Danshøj Station i Valby, over Roskildevej og langt ind i Frederiksberg Kommune.

KRIM: Aftenens største applaus gik til den fælles beslutning om inden jul at arrangere en tryghedsvandring på vejene nord for Danshøj Station. Et forslag der blev fremsat af Jeppe Grønholt-Pedersen fra kommunens Sikker By-afdeling, og straks suppleret af vicepolitiinspektør Rasmus Agerskov Schultz.

»Så kommer jeg med den mobile politistation og citronmåner,« sagde han til stor jubel for de fremmødte i salen. Og de var mange.

En smule frostgrader kunne ikke holde beboerne på de røveriplagede veje væk fra mødet med politiet mandag aften. Den store sal i Aalholm kirke var fyldt til bristepunktet med mindst 100 berørte borgere, der hurtigt fik varmen.

Initiativtager fra Forældregruppen - Stop Røverierne Rudy Byrgesen bød velkommen og opremsede historien bag de syv gaderøverier, som gruppen har samlet sammen. Så var stemningen ligesom sat til næste punkt, der var politiets efterforskning i sagerne.

LÆS OGSÅ: Bekymrede forældre: Unge mænd bliver røvet ved samme station

Fra syv til 16

Her overtog Stop Røveriernes jurakyndige Karen-Inger Bast mikrofonen og gik hårdt til de tre politifolk i aftenens panel, som dog svarede villigt på hendes spørgsmål om, at der nu var tale om 16 og ikke kun syv røverier.

»Det er på sin vis korrekt, men det er ikke i jeres område. Det er et større sagskompleks, hvor de seks af røverierne er her fra området, de øvrige er på den anden side af Roskilde, på Frederiksberg. Vi formoder, at der er tale om de samme gerningsmænd ud fra deres modus, deres fremgangsmåde, og vi har en koordinerende sagsbehandler, der tager sig af komplekset,« forklarede Rasmus Agerskov Schultz.

Politiet betragter i øvrigt den første at de syv sager som Stop Røverierne har samlet som en voldssag. De seks røverisager har alle fundet sted i år inden for et halvt år, mens voldsagen er fra foråret 2017.

Efterforsker stadig

Politiets samling af sagerne vakte en del undren i salen. Flere af ofrene og deres pårørende havde fået indtryk af, at deres sag var henlagt og havde haft svært ved at trænge igennem til politiet med yderligere vidneudsagn.

»Vi vil selvfølgelig gerne have alle de oplysninger der findes, så jeg beklager det indtryk. Jeg vil foreslå at alle, der har oplysninger giver dem videre til Jakob (Christensen, Din Betjent, red.), eller i hvert fald får en adresse eller et nummer i kan henvende jer på,« sagde vicepolitiinspektøren. Og afviste samtidig, at sagerne var henlagte.

»Vi efterforsker stadig på alle sagerne, og på nuværende tidspunkt er der tre sigtede i sagskomplekset, hvoraf en er varetægtsfængslet frem til december. De er sigtet for røveri, ikke lige nogle af dem i jeres område, men vi har også mistænkte, blandt andet den varetægtsfængslede, til de seks sager her. Og måske har vi ramt rigtigt, der har jo ikke været røverier siden midt i september,« fortsatte han.

Politiet beklager

Fra salen ville man gerne vide hvorfor, der ikke var blevet advaret generelt, når nu politiet havde erkendt, at der var tale om en sammenhæng mellem røverierne.

»Det er først efter seks røverier, at vi indser, at ok, det her er ikke normalbilledet, og efterforskningen accelereres efterhånden, som vi erkender omfanget. Jeg beklager, at man ikke har været opmærksomme på de pårørendes uro og advaret tidligere,« sagde Rasmus Agerskov Schultz.

Og politiet lovede at Stop Røveriernes Lisbet Fagerberg fremover bliver orienteret om udviklinger i sagerne. Rudy Byrgesen gjorde opmærksom på, at politiet var set i området fredag, lørdag og søndag, efter at historien om røverierne havde været bragt i Valby Bladet.

Andre sammenhænge

Fra salen var der også forslag til, at politiet gjorde noget ved hashsalget i området, der foregår meget åbenlyst. Og at der måske var en sammenhæng mellem narkokriminaliteten og røverierne, eller indbruddene i området og røverierne.

Politiet kunne umiddelbart afvise de sammenhænge, men var åbne for at hjælpe med at flytte hashsalget.

»Men vi kan kun flytte problemet, for så længe der er misbrugere, vil der være nogle, der handler,« sagde Jakob Christensen, og mødte stor forståelse blandt tilhørerne.

Der blev også spurgt til en sammenhæng med lukningen af klubben på Frilands Allé. Det havde det opsøgende gadeteam fra Fritidscenter Ydre Valby et bud på.

»Klub Fato var et tilbud til de unge over 18 år, og selv om vi egentlig ikke må, så prøver vi stadig at hjælpe dem, og vi møder dem ofte i vores andre klubber,« fortalte Christina Portland.

Belysning

Diskussionen flyttede sig til de forebyggende muligheder i området.

Belysningen i området og på stien mellem Søndre Allé og Tschernings Allé var varme emner. Nogle ville gerne have oplyst hele området meget mere.

Men Stine Ellermann fra Teknik- og Miljøforvaltningen gjorde opmærksom på, at lyset ikke må være så kraftigt, at det går ud over folks nattesyn.

Og så er vi stort set tilbage ved de populære tryghedsvandringer, der kan være med til at afgøre, hvor der skal gøres noget ved for eksempel gadebelysningen.

Inden alle forlod varmen og lod en skilling tilfalde kirken på vej ud i kulden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce