Annonce
Sundhed

Madordning til de mindste er afgørende i kampen mod overvægt: Vi er glade for at være sammen om måltiderne

Her ses nogle af børnehavebørnene i Tryllefløjten samlet om et måltid. Foto: Tryllefløjten
Onsdag 16. september blev madordningen i daginstitutionerne hyldet ved den årlige Maddag arrangeret af Kost og Ernæringsforbundet samt FOA.
Annonce

Onsdag 16. september blev madordningerne i daginstitutionerne hyldet. De spiller nemlig en vigtig rolle både for børnene og for samfundet.

En af de institutioner, der var med i den årlige hyldest af maddagen, er Tryllefløjten på August Wimmers Vej 2 i Valby. Her fortæller køkkenansvarlig Maria Trolle-Eng om, hvorfor de synes, det er en stor gevinst, at børnehavebørnene også er en del af madordningen i institutionen.

- Den største gevinst for os med madordningen er, at vi ved, at alle børn bliver tilbudt et ordentligt måltid hver dag, og at vi kan være med til at vække deres interesse for at lave sund mad, så de kan tage det med videre i livet, siger Maria Trolle-Eng.

Madordning er obligatorisk til vuggestuebørn, men flere og flere institutioner har prioriteret, at have det til børnehavebørn også. I Tryllefløjten har ordningen eksisteret i 10-12 år, og forældrene stemmer hvert andet år, om den skal fortsætte.

Forældrene stemmer hvert andet år, om madordningen skal fortsætte ligesom tilfældet har været de seneste 10-12 år. Foto: Tryllefløjten

- Vi er rigtig glade for at være sammen om måltiderne. Både fordi vi kan bruge det fagligt til at lære børnene om råvare fra en tidlig alder, men også fordi det giver nogle gode ting socialt, at de er sammen om maden, siger Maria Trolle-Eng.

Annonce

Løser en udfordring

Madordninger er et skridt på vejen til lighed i sundhed, da alle børn er sikret ordentlige måltider, der både er varierede og i overensstemmelse med de officielle kostråd. Børn får dækket op til 70 % af deres energibehov i løbet af dagen i deres daginstitution, så her er den rigtige kost altså vigtig, fortæller Pia Heidi Nielsen, formand for Kost- og Servicesektoren i FOA.


Den største gevinst for os med madordningen er, at vi ved, at alle børn bliver tilbudt et ordentligt måltid hver dag, og at vi kan være med til at vække deres interesse for at lave sund mad, så de kan tage det med videre i livet

Maria Trolle-Eng, køkkenansvarlig i Tryllefløjten


- Hvis vi vil skabe sunde madvaner, skal der være madordninger i alle daginstitutioner, hvor børnene får veltillavet, velsmagende og sund mad hver dag. Overvægt har for eksempel en stærk social slagside, så de fælles måltider kan også bidrage til at udligne sociale forskelle. Det er ganske enkelt en fornuftig investering, siger hun.

Ifølge WHO's undersøgelse af børn i 2018 er overvægt en af de største trusler mod folkesundheden.

I Danmark er overvægtskurven tippet, så 51% af os danskere nu er overvægtige. Og hvert femte barn i 0. klasse får mindst én bemærkning af sundhedsplejersken i deres journal om, at deres mad- og måltidsvaner er problematiske.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Politiet udsender opdateret signalement af flugtbilisten: Vi har brug for borgernes øjne og ører

Annonce