Annonce
Nekrolog

Mindeord over Martin Boserup: Valby takker dig af hele hjertet

Martin Boserup var en lokal ildsjæl, der vil blive savnet af mange. Foto: Valby Kino
Kære læsere. Vi har valgt at hylde og mindes Martin Boserup, der sidste måned mistede livet i en trafikulykke på Valby Langgade. Martin Boserup var en sand ildsjæl i vores bydel og er bl.a. en af dem, vi kan takke for at have vores hyggelige biograf Valby Kino.
Annonce

En sand ildsjæl, som Valby har så uendeligt meget at takke for, gik bort i midten af november. Martin Boserup blev 41 år. Han omkom under tragiske omstændigheder få minutter fra sit hjem, hvor han blev ramt af en bus, mens han cyklede.

Her på Valby Bladet har vi bedt tre personer, der stod Martin Boserup nær, om at skrive en sidste hilsen til ham.

Ud fra dem er det klart. Vi har meget at takke ham for, og der er mange, der kommer til at savne ham.

Annonce

Grethe Mørk, kendte Martin fra Valby Kino

Første gang jeg mødte Martin var til den stiftende generalforsamling for foreningen Valby Kino i Prøvehallen 2010. Engagementet hos ham og Katrine Clausager Rich gjorde, at jeg måtte være med i projektet om en biograf i Valby. Jeg blev valgt ind i bestyrelsen, hvor jeg fungerede som sekretær og stod for praktisk arbejde i Kulturhuset, hvor vi ca. 1 gang om måneden viste film.

Martin Boserup var nok et af de mest positive mennesker, jeg har kendt. Altid i godt humør, altid med et smil, altid opfindsom og altid parat med en vandet vittighed. Et af mine mange minder med Martin er Valby Kinos første store optræden med film udendørs. Det foregik på Valby Kulturdage, hvor vi på den store scene ved Cafe Sommerfuglen skulle vise den fantastiske film ‘Across the Universe’.

Alle sejl var sat til, vi var klar og ak, så tændte gadebelysningen på Valby Langgade, og publikum kunne næsten ikke se noget. Hvad gjorde Martin så? Han ringede kækt til Københavns Belysningsvæsen og bad om at få slukket gadebelysningen på Valby Langgade! Efter en rum tid blev der svaret, at det kunne de desværre ikke, da det betød, at al gadebelysning i Valby skulle slukkes.

Det blev alligevel en fin aften, alle kunne synge med, fadbamser fulgte i lind strøm, og Skt. Annæ Gymnasium, der havde stade længere nede på Valby Langgade, sluttede sig til det syngende publikum.

Senere fik vi så Valby Kino, hvor jeg dengang som nu, hver tirsdag morgen stod for børne- og babybif. Af og til med nogle udfordringer, men hurtigt kom det gode humør igen, når Martin glædestrålende kom og fortalte, at han nu havde fået fat i den og den film. Det fejrede vi gerne med en dans foran sal 1 i rigtig gangnam style.

Martin Boserup i færd med at gøre Valby Kino klar til åbning. Foto: Valby Kino

Senere krydsedes vores veje så i Valby Lokaludvalg, ligesom vi privat opretholdt forbindelsen, hvor vi diskuterede alt mellem himmel og jord. En af vores ongoing diskussioner gik på, om man kunne spise skorzonesovs til kogt torsk! Når vi mødtes på gaden, i Spinderiet eller andre steder blev der råbt henholdsvis ”Ja” og ”Nej”, hvorefter vi udvekslede et ordentlig kram.

Rigtig mange mennesker har spurgt os, hvad der egentlig foregik. Vi førte os også frem på forskellige sociale medier. Også her fornægtede Martins gode humør og venlighed sig heller ikke. Jeg tror ikke, jeg nogensinde har set en negativ post eller emoji fra ham. Vores sidste emne her var, at vi ønskede os en vis ambassadør med en hund ved navn Sven tilbage til Danmark.

Den sidste aftale, vi indgik, var torsdag før den tragiske ulykke, hvor vi aftalte at mødes den 20. januar 2021 kl. 12.01 American Eastern time, hvor vi skulle stå på Martins altan og drikke nogle bobler for at fejre dagen!

Sådan kom det så ikke til at gå, og jeg siger ligesom Pink Floyd: ”I wish you were here”.

Annonce

Bo Berthelsen, kendte Martin fra Valby Kino

Kære Martin. Du ligger død på asfalten få meter fra dit hjem i Valby. Måske var du på vej hjem, måske på vej ud i verden, da dit liv sluttede brat.

Hjemme og ude puslede du konstant med verden for at skabe nye platforme for andre og for dig selv. Det gjorde jeg også. Valby Kino blev vores fælles platform. Det umulige projekt kun få gav en chance. Vores visioner var høje og vores krav til stedets kvalitet og funktionalitet var høje. Vi ville skabe en kulturel platform i Valby. En platform uden profit, byggende på idealisme, solidaritet og fremdrift. Det skulle være med film for enhver smag og hvis fremtiden gav økonomisk overskud, skulle det gå til endnu mere kultur i Valby.

Valby og kultur og engagement var dine omdrejningspunkter. Du sled dig næsten op på projektet og gav ikke selv op, men da alverdens opgaver med stillingtagen til alt i forbindelse med at finansiere og bygge en helt ny biograf, blev du spændt til det yderste.

Mange sled i dig, og til sidst knækkede helbredet, og du måtte trække dig fra projektet med Valby Kino. Det var ekstremt hårdt for dig, din lysende realiserbare drøm sejlede nu videre uden styrmand. Heldigvis for Valby Kino var projektet så langt fremme, at vi kunne færdiggøre det og få åbnet kinoen.

Stoltheden og glæden ved at være initiativtager til Valby Kino gled ud af dine hænder, men vi, der var med i processen, værdsatte din kæmpestore indsats for kulturen i Valby. Dit eget liv gik videre, du blev rask igen, og gik nye veje på nye platforme.

Intet blev dog større og mere varigt end Valby Kino, så alle os der i dag driver kinoen videre og alle i Valby og omegn, der bruger kinoen, har dig meget at takke for. Tak for vanviddet, der skabte kinoen og tak for, at du troede på og kastede en del af dit liv i det. Det står dig til stor ære. Tak for det lange samarbejde og inspiration, som vi gav hinanden. Du er savnet.

Annonce

Katrine Clausager Rich, kendte Martin fra opstart, byggeriet og driften af Valby Kino

Det er stadig helt uforståeligt, at du ikke er her mere. At jeg ikke lige kommer til at støde ind i dig på Tingstedet eller i Kvickly over mælkekøleren.

Martin og jeg fandt sammen om at starte en biograf op i Valby - den nu frivilligt drevne Valby Kino. Det var både sjovt og benhårdt, og vi fik oplevet både store op- og nedture. Da alt havde lagt sig, fik vi snakket alting godt igennem, og endte et rigtig fint sted.

Katrine Clausager Rich og Martin Boserup. Foto: Privat

At kalde dig en gammel ven eller gammel kollega kommer slet ikke tæt på at dække hvad du var for mig – du er med dit store engagement i vores fælles projekt og vores arbejde i Valby blevet en del af min historie, og mine tilfældige møder med dig i byen en naturlig og kærkommen del af min hverdag.

Jeg kan ærligt sige, at mit liv ikke havde været det samme uden dig Martin. Og sådan tror jeg egentligt, der er mange, der har det. Det er så uretfærdigt og meningsløst, den måde du forlod os, men du har om nogen fået meget ud af de 41 år, du fik her, og jeg tror, du efterlader et dybt indtryk hos alle, der har kendt dig.

Varme tanker til hele din familie og dem, der var tættere på dig end mig. Jeg forstår ikke, at du ikke er her mere. Jeg glemmer dig aldrig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
LEDER

Færre gratis omgange i 2021, tak

Annonce