Annonce
Trafik

P-kaos skræmmer børnefamilier på villavej: Hvem tager ansvaret, når et barn kommer galt afsted?

Beboere på Carl Langes Vej er utilfredse med den massive parkering i boligområdet. Privatfoto
I flere år har trafikudvalget i grundejerforeningen Lyset kæmpet for sikkerheden ude foran deres hoveddør. Årsagen er parkeringsreglerne, der tiltrækker biler i hobetal til den smalle villavej med mange småbørn.
Annonce

Blinde vinkler, dårlige oversigtsforhold og mandsopdækkede kantsten agerer fælder på Carl Langes Vej, der ligger et stenkast fra Valby Station.

Siden Københavns Kommune i marts 2017 indførte nye parkeringsregler på Lyshøjgårdsvej, der løber langs Valby Station, er biler i hobetal blevet tiltrukket af, at det stadig er gratis at holde på Carl Langes Vej, som ligger få meter længere nede ad vejen.

Når mange biler tiltrækkes af et område med legende børn, opstår der farlige situationer. Derfor har beboerne på Carl Langes Vej bedt Københavns Kommune om at få indført en betalingszone på vejen, men det er blevet afvist med økonomi som den altoverskyggende årsag. Resultatet er, at nogle familier har valgt at flytte, mens andre har en knude i maven, når deres børn skal fra det ene hus til det andet.

Annonce

Pas på Thor

- Når jeg kører på vores vej, sætter jeg helt automatisk farten ned, fordi jeg ved, at 3-årige Thor leger på vejen. Jeg ved, at han elsker at trille rundt på sin løbecykel, at han kan løbe stærkt på den, og derfor er jeg meget opmærksom, men det er udefrakommende ikke, siger Jonathan Leonardsen, der er medlem i trafikudvalget i grundejerforeningen Lyset.

Ligesom mange andre på Carl Langes Vej har han et lille barn, og det er først og fremmest dem, beboerne på vejen frygter for.


Vi bliver nødt til at handle, før det er for sent. Det her er en villavej, som bør være tryg, men det er det langt fra. Hvem tager ansvaret, når et af kvarterets børn kommer galt afsted?

Anna Madsen, beboer på Carl Langes Vej


- Det her er jo en villavej med mange legende børn, og det ved vi, som bor her. Men alle dem, der haster på arbejde og skal finde parkeringsplads, ved det ikke. Og når vejen så tilmed er så proppet med biler, at den nærmest bliver ensrettet, så opstår der mange farlige situationer, for folk er jo ikke opmærksomme på, at der kan komme et barn på cykel ud fra en af de mange blinde vinkler, trafikkaosset skaber, siger Jonathan Leonardsen.

Beboerne har flere gange gjort Københavns Kommune opmærksomme på dette via lange korrespondancer med Center for Parkering. Carl Langes Vej er nemlig en offentlig vej, og derfor er det kommunen, der skal indføre P-zone på den, hvilket de ikke har været villige til grundet økonomi.

Annonce

Hvem tager ansvaret?

Anna Madsen, der ligeledes er en del af trafikudvalget i grundejerforeningen, kræver, at der bliver gjort noget ved problemet, før det er for sent.

- Vi vil gerne betale for at parkere på vores vej, hvis det betyder, at trafikken mindskes, og de her farlige situationer udebliver. Vi bliver nødt til at handle, før det er for sent. Det her er en villavej, som bør være tryg, men det er det langt fra. Hvem tager ansvaret, når et af kvarterets børn kommer galt afsted?

Det er ikke kun privatpersoner, der udnytter smuthullet i den betalte parkering ved Valby Station.

Pga. de mange parkerende biler er Carl Langes Vej nærmest blevet ensrettet, og der opstår mange blinde vinkler til fare for kvarterets mange legende børn. Foto: Privat

Jonathan Leonardsen og Anna Madsen observerer jævnligt både varevogne og fragtbiler, som udnytter muligheden for at holde gratis på Carl Langes Vej i stedet for at betale en afgift for at holde 10-20 meter tættere på stationen.

- Vi ser jævnligt, at der holder både 4, 5 og 6 biler fra samme selskab på vores vej, og at der står varevogne weekenden over. Folk søger jo derhen, hvor man ikke skal betale, særligt når det er så oplagt, som det er i vores tilfælde. Det forstår man jo godt, det er bare ikke særlig hensigtsmæssigt at lede så meget trafik og så mange biler ned til en villavej, siger Anna Madsen.

Annonce

Arbejder på en løsning

Københavns Kommune fortæller, at de valgte at trække grænsen for P-zonen ved Carl Langes Vej af flere årsager.

- Grænsen blev trukket netop her, da Carl Langes Vej ligger det længere væk fra Valby Station og dermed ikke er så oplagt at bruge, hvis man skal med toget. Parkerings-belægningen var derfor på det tidspunkt ikke så høj, at kommunen kunne indstille Carl Langes Vej til at være omfattet af betalingszone, lyder det fra Københavns Kommune.

Carl Langes Vej ligger i forlængelse af Lyshøjgårdsvej og under 500 meter fra Valby St. Foto: Google Maps

Ninna Hedeager Olsen, borgmester, teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, fortæller, at hun har været i kontakt med beboerne på Carl Langes Vej om problematikken

- Jeg har fået flere henvendelser fra beboerne på Carl Langes Vej, og synes også, at betalingszonen bør udvides her, for jeg forstår til fulde deres frustration over, at pendlerparkeringen rykker ind på deres før så fredelige villavej. Betalingsparkering er en god måde at mindske biltrafikken i byen, men vi ser desværre ofte, at pendlerne vælger at køre lige udenfor betalingszonen, og sætter bilen her i stedet – præcis som det har vist sig, at de gør her i Valby, det betyder, at der så bliver behov for at udvide zonen igen, siger hun.

Det er dog ikke lykkedes at få politisk flertal til at udvide betalingszonerne, og derfor er hun i dialog med beboerne på Carl Langes Vej om en alternativ løsning, fortæller hun.

- Når der ikke er politisk flertal til at udvide zonerne for betalingsparkering, kan Teknik- og Miljøforvaltningen kun løse problemet ved eksempelvis at indføre parkeringsforbud eller korttidsparkering på dele af vejen, men det vil jo også gælde beboerne selv. Vi er i dialog med grundejerforeningen om denne løsning, men vi ved endnu ikke, om beboerne på Carl Langes Vej ønsker disse former for parkeringsrestriktioner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Historie

Den sidste rest af det gamle Valby risikerer nedrivning: Det er et stykke unikt lokalhistorie, der fjernes på et forkert grundlag

Annonce