Annonce
Byliv

Royalt besøg til Valbys udsatte unge: Det varmer mig dybt nede i hjertet

Prinsesse Benedikte ankommer til Hellebro og modtages af stifter Eva Riedel og Henrik Salling. Foto: Sina Zadeh
Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Benedikte lagde onsdag 2. december sin vej forbi værestedet Hellebro, hvor hun hilste på de udsatte unge og hjemløse, der benytter sig af værestedets mange tilbud.
Annonce

Julen er en særlig svær tid at være udsat i. Derfor har værestedet Hellebro på Mosedalvej 15 valgt at sætte fokus på deres brugere.

Det har de gjort ved at lave et samarbejde med Circle K Danmark, der har givet termokopper, hvori de unge kan få varme drikke gratis hele december, og I onsdags fulgte de så op med at invitere Prinsesse Benedikte på besøg.

Det takkede Hendes Kongelige Højhed ja til, og hun var meget begejstret for sit besøg:

- Det har været en stor berigelse og oplevelse at være her i dag og se alt det store arbejde, der bliver gjort for de unge mennesker. Det er godt, vi har personer, der er så idealistiske, at de er i stand til at give de unge en tryghed her, som de ellers ikke kan få, siger Prinsesse Benedikte og fortsætter:

- Det er helt fantastisk, vi har folk, der går det ekstra skridt for at hjælpe andre. Det varmer mig dybt nede i hjertet.

Annonce

Kom indenfor

Under sit besøg var Prinsesse Benedikte forbi og snakke med flere af de unge, og hun blev også inviteret indenfor i et af værelserne, hvor 27-årige Sina Zadeh bor.

Inden Prinsessen gjorde sin éntre, var Sina Zadeh lige inde og tjekke, at sengen var redt og stearinlysene var tændt. For han var spændt:

- Jeg var meget nervøs for at komme til at sige noget forkert og gå i vejen eller sådan noget, men hun var super sød og spurgte meget ind til mine musikinstrumenter, så samtalen gled rigtig fint. Hun var faktisk meget nysgerrig, og så spillede hun lidt på min tromme, så det var meget sjovt.

Prinsesse Benedikte blev inviteret indenfor på Sina Zadehs værelse, hvor de fik en snak om, hvordan det er at bo på Hellebro,. Foto: Jens Mouvielle

Mødet med bl.a. Sina Zadeh gjorde også stort indtryk på Prinsesse Benedikte:

- En af de største oplevelser her i dag har været at opleve og snakke med nogle af de unge, som jo er frygteligt søde. De er glade og imødekommende og virker ikke spor trykkede af deres situation, og det er jo et tegn på, at de har nogle trygge rammer her med kærlighed og varme, siger Prinsesse Benedikte.

Annonce

Fokus på hjemløshed

Under besøget fik Prinsesse Benedikte også et oplæg om Hellebro, der er blev stiftet i 2015 af Eva Riedel. I første omgang kunne hun slå dørene op til et værested for hjemløse beliggende i Københavns Sydhavn. Senere flyttede Hellebro til Grønttorvet og derfra til Store Kongensgade.

Der er sket meget med Hellebro gennem tiden. I begyndelsen var der ikke mulighed for at tage de unge ind efter klokken 22, og i sit foredrag til Prinsessen forklarede Eva Riedel lidt om, hvor svært det var at slippe de unge om aftenen.

- Det var rigtigt hårdt, når vi lukkede dørene klokken 22. Særligt om vinteren, hvor vi ved, at de unge skulle ud i sne og kulde og var henvist til kolde P-kældre eller mystiske parker. Det var ikke til at bære, så vi vidste, at vi måtte gøre mere, siger Eva Riedel.


Det har været en stor berigelse og oplevelse at være her i dag og se alt det store arbejde, der bliver gjort for de unge mennesker. Det er godt, vi har personer, der er så idealistiske, at de er i stand til at give de unge en tryghed her, som de ellers ikke kan få.

Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Benedikte


Og mere blev der gjort. I sommeren 2019 kunne de første unge beboere flytte ind på det ‘nye Hellebro’ i Valby, hvor værestedet for gadens hjemløse fik følgeskab af et herberg og et kontorhotel.

- Det har givet os en mulighed for at have 31 beboere, ligesom det har givet os mulighed for i højere grad at hjælpe de unge med at mestre livet. Det er vi lykkelige for, siger Eva Riedel.

Ud over de faste senge er Herberget åbent 365 dage om året – 24 timer i døgnet og beskæftiger samlet omkring 18 fastansatte og et antal vikarer.

Annonce

Fordomme blev nedbrudt

Sina Zadeh har selv boet på Hellebro i et lille år. Han kom til Danmark om vinteren uden et sted at bo, efter han havde arbejdet i Spanien i en håndfuld måneder.

Da han besøgte Hellebro første gang, fik han noget af en overraskelse:

- Med det samme, jeg trådte ind ad døren, blev mine fordomme om et herberg gjort til skamme. Jeg troede, her ville være mere dystert, og at der ville være mange alkoholikere og stofmisbrugere. Men sådan er det jo slet ikke. Det her sted føltes mere som et fedt fællesskab, og det har det i den grad også vist sig at være, siger Sina Zadeh.

Prinsesse Benedikte blev inviteret rundt for at se de forskellige facetter af Hellebro. Her ses kontorlandskabet, hvor Prinsesse Benedikte står sammen med Eva Riedel. Foto: Sina Zadeh

Da han kom til Hellebro var han nedtrykt og uden de store forhåbninger om fremtiden. Nu har han fået arbejdserfaring i kontorfællesskabet tilknyttet Hellebro, og han er nået så langt, at han nu skal indstilles til egen bolig:

- Det har givet mig så mange muligheder at komme her. Jeg har fået mod på livet igen. Da jeg kom hertil, havde jeg ikke overskud til noget som helst. Jeg orkede nærmest ikke livet. Men her har jeg fundet et fællesskab og fået nogle chancer, der har boostet min moral, og det betyder alt.

Fakta om hjemløshed blandt unge i Danmark

I Danmark skønner man at knap 1.300 personer i alderen 18-24 år er hjemløse.

De senere år er der sket en markant stigning i antallet af unge, der befinder sig i hjemløshed. Hver femte borger i hjemløshed er således en ung i alderen 18-24 år.

Trods deres ofte komplekse situation er der mange af de unge, der ikke opsøger hjælp eller benytter de traditionelle tilbud på hjemløshedsområdet. En stor del af de unge, der er ramt af hjemløshed, overnatter primært hos familie, venner eller bekendte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sundhed

Snup en lyntest ved Meny på Nordens Plads

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce