Annonce
Klima

Sådan gør du din baggård midt i København klimavenlig

Ditte Kathrine Engelstoftegård fra Happy Humans giver dig tip til at få en klimavenlig baggård. Foto: Jens Mouvielle
Annonce

Find de områder i din have/baggård, som er designet uden spiselig beplantning, og overvej om f.eks. græsplæner, hække, belægning og prydbuske kan redesignes ved at spørge dig selv: ‘Hvorfor skal der ikke stå spiselig beplantning her?’.

Husk at de fleste spiselige beplantninger også har en smuk blomstring og fine løvfaldsfarver, så vær ikke bekymret over at skifte ud i designet af æstetiske årsager.

Målet er en skovhave, og hvad er så det for en størrelse? Forestil dig en regnskov, hvor du går rundt på smalle stier med en tæt beplantning og klatrende planter på træerne med enkelte lysninger. I stedet for regnskovens blandede træer har en skovhave næsten udelukkende spiselige træer og planter og skaber derved et stort udbytte på et lille areal, hvilket øger biodiversiteten samt sparer evt. hækkeklipning og græsslåning.

Et skilt fra Ditte Engelstoftegård, som hænger i hendes egen baggård, hvor beboerne kan nyde godt af den spiselige beplantning. Foto: Jens Mouvielle

Grupperinger og kantzoner

En skovhave plantes ret tæt i grupper med op til syv lag. Designet starter med placeringen af øverste lag, som er et stort træ. Et simpelt eksempel på en lille skovhave-gruppe er: blommetræ, hasselbuske, solbærbuske og et bunddække-lag med for eksempel ramsløg, martsviol og jordbær.


Husk at de fleste spiselige beplantninger også har en smuk blomstring og fine løvfaldsfarver, så vær ikke bekymret over at skifte ud i designet af æstetiske årsager.

Ditte Engelstoftegård, Happy Humans


Kantzoner er vigtige for vores velbefindende i en baggård/have, da vi naturligt gerne vil sidde med ryggen dækket for eksempel op ad en mur. Derfor er kantzoner ofte gode til at skabe siddepladser både i sol og skygge. Kantzoner kan også bruges meget kreativt beplantningsmæssig og man kan for eksempel lade en vindrue klatre op ad

et hegn eller espalier. Kantzoner kan også bruges til kvashegn og hemmelige stier, hvilket jeg skriver mere om i de kommende havetips.

Præsentation af Ditte Kathrine Engelstoftegårds gård-tips

HappyHumans er en lille grøn lokal Valby-virksomhed ejet af Ditte Kathrine Engelstoftegård, der er permakulturdesigner og sociolog. HappyHumans omdanner baggårde, byrum og private haver til klimavenlige grønne oaser for byens mennesker og fremtidige generationer. Læs med i hendes klumme, der består af 12 tip, der gør dig klogere på, hvordan du gør din baggård mere klimavenlig. Her er tip 1 af 12.

Annonce
Annonce
Idræt

Nu kan du nominere Årets Idrætsforening

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Miljø

53 nye elbusser på vej

Valby

Ældre herrer i nye fodboldstøvler

Venskab

Efter 18 år på herberg fik Ole hjælp til ensomheden med en netværksven: Hvis han ikke hører fra mig, skal han sgu nok ringe

Annonce