Annonce
Byliv

Skabte kæmpe succes ud af depression: Jeg kan stadigvæk ikke helt forstå det

26-årige Jonas Risvig skabte sit største hit ud af en karrieremæssig depression. Foto: Jens Mouvielle
Det lå ikke i kortene, at 26-årige Jonas Risvig skulle lave sin karrieres største hit, da vi trådte ind i foråret. For det første gav corona de fleste i tv-branchen umulige arbejdsbetingelser, og for det andet var Jonas Risvig midt i en karrieremæssig depression.
Annonce

26-årige Jonas Risvig var midt i sin karrieres største krise, da han fandt på noget, som skulle vise sig at være genialt.

Som filminstruktør havde han fået chancen for, sammen med nogle andre, at lave en ungdomsserie på DR. Han troede, han havde ramt den lige, hvor han skulle, da serien blev vist, men han modtog til sin forbavselse stor kritik fra de unge.

Oven i det ramte coronavirussen Danmark, og det meste lukkede ned. Derfor lå en genrejsning ikke lige i kortene.

Alligevel er han her et lille år efter udråbt som en af dem, der har reddet dansk ungdomsfiktion. Årsagen hedder CENTRUM.

- Da Corona ramte, havde jeg en super kunstnerisk depression over, at jeg ikke kunne finde ud af at lave noget til unge mennesker, for det er jo det, jeg vil. Og så startede jeg CENTRUM som en provokation, hvor jeg bad de unge om selv at producere skidtet, siger Jonas Risvig.

Derfor fik de unge i form af de fire hovedskuespillere Silje Havmøller Schmidt, Anemone Camphausen, Erik Schmidt og Martha Hart-Hansen lov til at producere de første fire afsnit. Den proces har Jonas Risvig lært uendeligt meget af.

- Jeg kom lige ud af et nederlag, hvor jeg følte, jeg havde lavet noget godt, og det havde jeg virkelig ikke. Men den sejr, jeg har fået med CENTRUM og ved at lære det med at parkere mit ego og lytte til målgruppen, den er alt værd. Det er noget, jeg troede jeg skulle bruge hele min karriere på at lære, for jeg har virkelig kæmpet med ikke at sige min mening om alting. Nu ved jeg, at hvis der er en, der har noget bedre på tapetet, så går vi med det.

Annonce

Min Enter Sandman

CENTRUM blev optaget under coronavirussens første bølge med start i marts. I alt er serien, der udelukkende sendes på Youtube, blevet set over to millioner gange. Det gør det til Jonas Risvigs ubetinget største succes, og hvis han skal være ærlig, er han i tvivl, om han kan overgå det.

- Jeg tror, CENTRUM bliver det største, jeg nogensinde kommer til at lave. Jeg kan stadigvæk ikke helt forstå den succes, det har fået. Det er mit ‘Enter Sandman’-nummer. Det er det, alle vil høre til festen. Og så er det jo bare sjovt, at det er kommet ud af en nedtur. Den serie har virkelig givet mig meget, siger Jonas Risvig og uddyber:

Jonas Risvig har på bagkant af CENTRUM sæson 1 fået travlt med en lang række projekter. Foto: Jens Mouvielle

- Nu tør jeg stole på, at når jeg giver slip og bruger de unge mennesker omkring mig, så går det aldrig helt galt. Det var det, der var mit problem før. Der troede jeg, at jeg skulle have styr på det hele. På den måde har det her været et selvtillidsboost. Jeg har nået nogle ting i min karriere, som jeg var i tvivl, om jeg nogensinde skulle nå.

Fordi CENTRUM har betydet så meget for Jonas Risvig, var det også et modigt valg at beslutte at lave CENTRUM 2 i form af en julekalender.

Ikke desto mindre er det lige, hvad han har. Og op til debutafsnittet første december var han meget spændt.

- Jeg har hele tiden vidst, jeg ville lave noget mere. Det kunne jeg mærke med det samme. Så nu kommer det, og jeg er meget spændt på, om det her bliver det sidste fyrværkeri, der skydes af, eller om de unge endnu engang vil have mere af CENTRUM. For det er dem, der får lov til at bestemme, om vi fortsætter festen.

Annonce

Altid Valby

Både CENTRUM og CENTRUM 2 er udelukkende filmet i Valby. Og det er der flere årsager til. I løbet af sine ca. fire år i Valby er Jonas Risvig nemlig faldet for bydelen, der efter hans udsagn rummet den perfekte blanding af by og provins.

- Jeg er meget Valby nu. Jeg har virkelig taget bydelen til mig, og jeg oplevede en stor tilfredsstillelse ved at filme min serie her, hvor jeg har min hverdag. Valby har den perfekte blanding af by og provins, og det gør, at unge i hele landet kan relatere til miljøet her. Uanset om de kommer fra Aarhus, Horsens, Odense eller København, så er der noget genkendeligt i miljøet, og det kan jeg virkelig godt lide, siger Jonas Risvig.

Møntvaskeriet lige bagved Valby Langgade er et af de steder, Jonas Risvig og CENTRUM-holdet har filmet en del gange. Foto: Jens Mouvielle

Efterhånden er han og filmholdet blevet et genkendeligt team i Valbys gader, og i takt med at CENTRUMs succes steg i foråret, begyndte folk at følge mere og mere med og tage filmholdet til sig på en måde, der gjorde det oplagt også at skyde hele julekalenderen i bydelen.

- I takt med at CENTRUM blev mere og mere kendt, begyndte folk at vinke til os, når de kørte forbi, og vi fik virkelig en følelse af at være med til at sætte Valby på kortet hos de unge. Det var en enorm fed følelse, og vi kunne mærke, at de unge fik noget ud af at følge med.

Annonce

Julekalenderen

Med julekalenderen får de mange CENTRUM-hungrende teenagere muligheden for at dykke ekstra ned i hverdagen hos Maja, Luna, William og Anges. Desuden vil der vanen tro være en række kendte gæsteskuespillere såsom: Hella Joof, Magnus Millang, Rasmus Botoft, Klamfyr, Andreas Jessen, Lars Hjorthøj og Maria Fantino.


Jeg kom lige ud af et nederlag, hvor jeg følte, jeg havde lavet noget godt, og det havde jeg virkelig ikke. Men den sejr, jeg har fået med CENTRUM og ved at lære det med at parkere mit ego og lytte til målgruppen, den er alt værd. Det er noget, jeg troede jeg skulle bruge hele min karriere på at lære.

Jonas Risvig, filminstruktør


Jonas Risvig håber på, at de unge kan få noget ud af de tematikker, julekalenderen berør, ligesom deres forældre kan blive en smule klogere på, hvad der foregår inde i hovedet på deres teenagere.

- Jeg føler julekalenderen går ind og kommenterer på nogle ting, vi ikke nåede at komme ind på i sæson et. Den kommenterer på præstationspres, venskab og det at passe på sig selv, mens ens familie er fucked, når man er ung. Den viser, hvordan man kan komme op og flyve, falde helt ned og rejse sig igen. Alle fire karakterer kommer igennem det, og jeg tror både de unge og deres forældre kan lære noget af den her julekalender, siger Jonas Risvig.

Du kan følge med i julekalenderen på: https://www.youtube.com/c/JonasRisvig/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
LEDER

Færre gratis omgange i 2021, tak

Annonce