For Peter Knudsen fra Valby ser virkeligheden noget anderledes ud end for de fleste. Han har god kontakt til sine naboer, og det hjælper med at holde modet oppe under nedlukningen.
- Det (fællesskab) er vigtigt, og det gi’r både en god stemning og en stor tryghed, fortæller Peter Knudsen. Hans nabofællesskab åbner rummet for indbyrdes hjælp og støtte.
En mulig løsning på den stigende ensomhed er at opsøge de fællesskaber, som vi mangler i vores hverdag. Et fællesskab der ligger nærmere end vi ofte er bevidste om, er fællesskabet med vores naboer.
Peter KnudsenTre i vores opgang har været smittet med Covid-19, og vi har sat hygge-kager foran deres dør, ligesom vi har købt ind for dem. Vi er rigtig gode til at hjælpe hinanden. Det er vigtigt, og det gi’r både en god stemning og en stor tryghed.
Fællessang i opgange eller fra balkoner, fællesspisning via. Skype eller andre medier og samtaler i Facebook-grupper om løsningsforslag på diverse problemer der er opstået under corona-tiden, er alle bud på, hvordan man i et nabofællesskab kan hjælpe hinanden igennem corona-tidens ensomhed.
- Tre i vores opgang har været smittet med Covid-19, og vi har sat hygge-kager foran deres dør, ligesom vi har købt ind for dem. Vi er rigtig gode til at hjælpe hinanden. Det er vigtigt, og det gi’r både en god stemning og en stor tryghed, fortæller Peter Knudsen.
Ensomheden stiger
Ensomhed er den tilstand, som opstår, når man føler sig ufrivilligt alene. Manglen på kontakt til sine medmennesker, og manglen på et fællesskab under nedlukningen har resulteret i, at antallet af danskere der føler sig svært ensomme er fordoblet, og nu udgør en femtedel af befolkningen, viser en måling af Røde Kors fra foråret 2020.
En lokal undersøgelse fra den sidste uge viser, at 46,2% fra Valby føler sig ensomme. Ensomheden gør os umotiverede og deprimerede, kan man læse på Psykiatrifondens hjemmeside. Derudover oplever mange, at den gør det besværligt at holde modet oppe under den hårde corona-tid.
Peters beskrivelse er et lysende eksempel på, at nabofællesskaber bidrager positivt til at kurere ensomhed. Vi vil derfor opfordre alle til at opsøge, oprette og vedligeholde gode forhold til naboen.
Sådan starter du et fællesskab
1. Smil
Smilet er den korteste vej mellem mennesker, og det gælder også ved naboskaber. Smil, hils, introducer dig selv hvis du møder din nabo på opgangen.
2. Nå ud til dine naboer
Vis din interesse for fællesskabet, skriv ud. Har I adgang til en baggård eller små altaner, kan I med god afstand mødes der.
3. Start en Facebookgruppe
Har alle Facebook, kan en gruppe være et godt udgangspunkt for fællesskabet. Her kan I spørge om hjælp eller arrangere små corona-venlige møder.
4. Ideer til arrangementer
Fællessang i opgangen eller virtuel fællesspisning er ideer på icebreakers, som kan hjælpe med at styrke det spirende fællesskab.