Annonce
Vanløse

Ældresagen: Det er problematisk, når banker fjerner hæveautomater

Hæveautomaten er lukket på Ålekistevej/Linde Alle. Foto. Franz Henriksen
Annonce

I forrige uge lukkede hæveautomaten på Ålekistevej. Seniorkonsulent i Ældresagen, Louise Kambjerre Scheel er bekymret.

- Det er en problematik med de mange kontantløsekasser og hæveautomater, der bliver færre og færre af, udtaler Louise Kambjerre Scheel, der fortæller, at der er et segment af ældre, der ikke er med på netbank, og som ikke har et dankort, hvilket besværliggør det, når de ikke kan hæve over i supermarkedet.

Hvordan kan det være, at de ikke bare får et dankort?

-Dankort og netbank er digitale løsninger i et elektronisk univers, som nogle ældre har svært ved at forholde sig til. Dertil skal siges, at mange af dem, hele deres liv, har brugt kontanter som betalingsmiddel, og det må man ikke problematisere, da kontanter jo stadig er et gyldigt betalingsmiddel, slår Louise Kambjerre Scheel fast. Hun fortsætter.

- Der er mange ældre, der administrerer deres økonomi igennem deres hævede kontanter. Det har de gjort hele deres liv, og de har derfor svært ved at forholde sig til penge på en konto. Andre kan også have kognitive udfordringer, som f.eks. gør det svært at huske koder, og det er jo et problem, når der bliver flere og flere kontantløse banker.

Annonce

Mange ældre hæver ikke bare over

Men kan de så ikke bare at lære det?

- Det her er en helt anden generation, hvor langtfra alle har været en del af den digitale udvikling, og det man ikke bare lige at lave om på. Desuden så handler det for mange af dem også om tryghed. De har brug for at have kontrol over, hvad de har brugt, og det kan være svært at have styr på, hvis de hæver over nede i Brugsen, slår Louise fast.

Er der andre udfordringer ved at fjerne hæveautomater?

- Der er selve logistikken. Hvis man er gangbesværet, fordi man er syg eller svækket, er det selvfølgelig en endnu større udfordring at komme hen til hæveautomaten, svarer Louise Kambjerre Scheel, og slår fast at corona-pandemien ikke gør det lettere.

- Her og nu under corona-pandemien, er de ældre også eksponeret for smitte, hvis de kører i bus, tog eller metro for at komme hen til en bank, siger hun, og pointerer, at der er mange ældre, der holder sig hjemme af frygt for at blive smittet.

Filialdirektør i Danske Banks, Flintholm afdeling, og tidligere filialdirektør i den nu lukkede Vanløse afdeling,Jonas Grønbæk Baatz, kan godt forstå, at de ældre er frustrerede. Han slår dog fast, at Danske Bank har en stor interesse i at støtte de ældre, og han fortæller at Danske Bank i to år har arbejdet for at få en automat op ved Vanløse Station. Og at de stadig arbejder på det.


Vi forventer dog, at samfundet, og også bankerne, kan rumme alle grupper af borgere og derfor også, at der udtænkes løsninger for og hjælp til dem, som ikke er digitale.

Louise Kambjerre Scheel, Seniorkonsulent i Ældresagen.


Hjælper det så at lukke på Ålekistevej?

- Vi lukkede hæveautomaten på Ålekistevej, fordi den var forældet. Vi har haft dispensation til at have den oppe, men da den ikke kunne opdateres, besluttede vi at tage den ned, forklarer Jonas, og fortsætter.

- Vi gør mange ting for at hjælpe de ældre. For eksempel har vi en pakkeløsning, så man gratis kan hæve i andre bankers automater. Vi holder desuden kurser, hvor vi lærer de ældre, hvordan de får en netbank. Derudover har vi også det, vi kalder et kontantkort, som fungerer som kontanter. Det er et kort, de ældre kan hæve med i supermarkederne, svarer Jonas.

Dog så slår Louise Kambjerre Scheel fast, at de digitale løsninger ikke er nok.

- Det er glimrende, at der tænkes i løsninger, så dem som kan og vil digitaliseres bliver hjulpet til at føles sig trygge i det. Vi forventer dog, at samfundet, og også bankerne, kan rumme alle grupper af borgere og derfor også, at der udtænkes løsninger for og hjælp til dem, som ikke er digitale.

VanløseLIV har kontaktet Nordea- og Arbejdernes Landsbanks Vanløse-afdelinger, og spurgt dem, om de har planer om at lukke deres hæveautomater. Begge svarede nej.

VanløseLIV følger sagen.

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Kronen gentager kæmpe bingo-succes

Debat

Vanløse har ventet på et arkitekttegnet bycenter

Vinter

Ræv på besøg ved højlys dag

Annonce