Annonce
Vanløse

Fra herberg til egen lejlighed: 10 skæve boliger til hjemløse  står klar ved Grøndalscentret

Skæve boliger. Foto. Chili Djurhuus
I København er der 1500 hjemløse. Nu kan 10 af dem skifte herberget ud med en lille lejlighed på Hulgårdsvej. VanløseLIV har været på visit.

Gravemaskinerne står der endnu, og bortset fra de ti boliger der, på sigt, skal huse ti tidligere hjemløse, er alt en stor mudderpøl, da VanløseLIV var forbi.

- Hvis man vil bekæmpe hjemløshed, er det her virkelig en fantastisk løsning. Jeg er helt vildt begejstret. Boligerne er bæredygtige i forhold til klimaet, og så er de også socialt bæredygtige. De skaber mulighed for at borgerne kan komme væk fra gaden, herberget eller bostederne, så det kan simpelthen ikke være bedre, selvom der stadig er 1490 hjemløse i København, der mangler et sted at bo, udtaler Socialborgmester Mia Nyegaard, der var inviteret forbi for at tilse de nye boliger på Hulgårdsvej ved Grøndalscentret.

Det her er deres drøm

- De borgere, der flytter ind i de her boliger, er folk med sociale problemer. De har været hjemløse, boet på bosteder og herberger. Og noget af det de ønsker allermest er at få deres egen bolig, fortæller sociale vicevært Rasmus Christensen, der indtil videre har overleveret en nøgle til fem tidligere hjemløse. Planen er at to mere får deres nøgle første december, én 15. december, og de resterende får deres nøgle i det nye år.

- Hvad siger naboerne til, de her skæve boliger, som I selv kalder dem?

- Indtil videre har der ikke været noget, udtaler områdechef i Hjemløseenheden, Pedro Casado Michael. Han fortsætter.

- Dem der er visiteret til en skæv bolig, får deres drøm om egen bolig opfyldt, og de er visiteret ud fra, at de kan bo alene og uden støtte døgnet rundt. Også er det vores erfaring, at det hører til sjældenhederne, at der er de store udfordringer, der hvor beboere bor.

Rasmus Christensen supplerer.

- De her beboere passer deres medicin, de søger væk fra bostederne, og hvis de ønsker for eksempel stoffer, så søger de det andre steder end her. De ønsker et godt naboskab, slår Rasmus Christensen fast.

Hvad vil I gøre for at undgå at pushere måske vil forsøge at udnytte, at der bor brugere af stoffer her?

- Som sagt på passer mange af borgerne deres medicin, og de er i den grad ikke interesseret at deres bolig og området omkring skal være et sted for pushere.

Pedro Casado Michael supplerer.

- Og, som i andre situationer, hvor der bor ekstra udsatte borgere, så patruljerer nærpolitiet selvfølgelig også i området.

Den sociale vicevært, Rasmus Christensen (tv) og områdechef i Hjemløseenheden, Pedro Casado Michael (th) viste Socialborgmester Mia Nyegaard (R) de skæve boliger. Foto. Chili Djurhuus

Hvad betyder det for de her mennesker at få deres egen bolig efter et liv i hjemløshed eller hvor de har boet på bosted?

- Housing first, som vi kalder det, er en rigtig god ide, så borgerne kan få et bedre liv. Det er vigtigt at have fokus på det primære, så som tag over hovedet, for så bliver der ofte overskud til se på de ting, der ligger under. Simpelthen fordi borgerne ikke længere skal forholde sig til at være hjemløse eller det at bor på en institution, som de måske rigtig gerne vil væk fra. Her får de deres eget.

Mindre stress og ensomhed

Hvad er din opgave som social vicevært?

- Jeg kan for eksempel støtte dem i at gå til læge. Hjælpe dem med at have styr på papirerne til kommunen. Man kan sige, at jeg, i mange sammenhænge, bliver deres sociale tolk i forbindelse med kommunen og andre instanser. Dog då er det vigtigt at slå fast, at det her ikke er et bosted, men et almennyttigt boligbyggeri, hvor visiteringen er rettet mod folk som har været hjemløse eller boet på bosteder eller herberger. Udover at jeg er her, er der også de andre tilbud, så som den sociale hjemmepleje, der støtter borgerne, hvis de ønsker det.


Ensomhed og stress er en stor del af hjemløses liv, og det forebygger det her boligtilbud,

Pedro Casado Michael, områdechef i Hjemløseenheden,


Hvad betyder det for de her beboere, at de får deres eget?

Udover det som Rasmus allerede har været inde på, så er det også med til at bekæmpe ensomheden blandt de her borgere, og det fjerner enormt meget stress fortæller, Pedro Casado Michael og fortsætter.

- Her bor de tæt på folk, som er i samme situation som dem, og det gør at de ikke sidder ensomme i en lejlighed, hvor de er de eneste i opgangen, der har de samme udfordringer som dem selv. Ensomhed og stress er en stor del af hjemløses liv, og det forebygger det her boligtilbud, udtaler han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Skæve boliger til hjemløse. Foto. Chili Djurhuus

- Jeg er enormt glad for at bo her, fortæller en af de beboere, der allerede er flyttet ind, da VanløseLIV får lov til at komme ind i pågældendes bolig, hvis vi ikke tager billeder af beboeren eller dennes bolig.

- Hvad siger du til at området udenfor stadig er en stor mudderpøl?

- Det betyder ikke noget. Det er bare så dejligt at have et sted at bo, som jeg kan kalde mit, svarer beboeren og smiler.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce