Annonce
Kultur

Albumaktuelle, Lisa Smith: Der kan være en vis lettelse i at komme overens med, at det måske ikke bliver det samme igen

Lisa Smidt. Foto. Chili Djurhuus
Smerte, melankoli, ensomhed, tabu, sorg, hård Vesterbro-tematik og håb er nogle af temaerne på Lisa Smiths album: Sort Vin. Vi har talt med hende om tankerne bag albummet.

- Jeg har sunget siden, jeg var helt lille, siger albumaktuelle, Lisa Smith, der har inviteret på kaffe og musiksnak på hendes solrige terrasse i Vanløse. Hun fortæller om dengang, hun som lille pige skrev og efterfølgende indsang sine sange på sin lille båndoptager.

Selvom Lisa primært skriver musik og synger, var det trommerne, der trak i Lisa i første omgang. Og hun spillede trommer indtil hun – på et sommerhøjskoleophold på Den Rytmiske Højskole – begyndte at skrive og synge om tilværelsens skyggesider.

- Interessen fra, da jeg var lille, blomstrede igen på det sangskriverkursus. Jeg følte mig hjemme.

Annonce

Det har altid ligget i kortene, at Lisa skulle skrive. Hendes farmor var manuskriptforfatter på blandt andet Matador, Huset på Christianshavn samt revyforfatter. Og hendes far har blandt andet været hjernen bag Jacob Haugaards berømte slogan 'medvind på cykelstierne.'

Leve op til Matador

- I folkeskolen fik jeg at vide, at jeg helt sikkert ville blive forfatter, og jeg tror det var præstationskravet i forhold til min familiebaggrund, og så det at mit skriveri, i gymnasiet, pludselig skulle passe ind i en snæver form der gjorde, at jeg gik andre veje og endte med at blive psykolog. For hvem kan egentlig leve op til Matador? spørger Lisa, der siden 2011 har arbejdet i psykiatrien blandt andet på lukkede afsnit for svært psykisk syge.

En gruppe, hun har med i sin sangskrivning.

- Mine sange er farvet af mit arbejde, fordi jeg arbejder med mennesker, der lider en stor del af deres tid.

Er din sangskrivning en form for egenterapi?

- Nej, det er mere en måde for mig at sætte fokus på, hvad mange mennesker lever med og i, fortæller Lisa og fortsætter.

- Sangen Sort Vin opstod, da jeg på en sangskriverworkshop, skulle trække tre tarotkort: Det blev Døden, Djævelen og Skæbnehjulet. Og så begyndte jeg ellers at skrive, fortæller Lisa der er vokset op med svenske viser, og som indtil da overvejende havde skrevet ud fra mere traditionelle naturlandskaber. Workshoppen åbnede op for en mere hård Vesterbro-tematik, som Lisa qua sit arbejde har kendskab til.


Man skal passe på med at sige til folk, at det der sker i deres liv er meningen. Det pålægger dem at skulle finde den mening, der hele tiden var dem tiltænkt

Lisa Smidt


- Via min sangskrivning vil jeg vise det smukke i det grimme, forklarer Lisa, der pointerer, at mange mennesker har en forfejlet oplevelse af, hvordan man som sårbar skal mestre lidelse.

- I 'Flygter' beskriver jeg for eksempel en hjemløs mand som en, der er skyllet ind i storbyen som strandet rav. Den her mand har en værdi, som ingen ser, siger hun med et alvorligt udtryk i ansigtet.

Annonce

Håb er en svær størrelse

Hvem skriver du til?

- Jeg tænker jo, at man sagtens kan høre min musik og for eksempel nyde melodierne og en god klaversolo uden at dykke ned i alle tekstlag. Derudover kan man sige, at hvis du har det svært, kan du måske finde en samhørighed med andre, der også har melankolien i sig. Lisa slår samtidig fast, at det ikke giver mening at sige til folk, at der er mening med deres krise.

- Man skal passe på med at sige til folk, at det der sker i deres liv er meningen. Det pålægger dem at skulle finde den mening, der hele tiden var dem tiltænkt. Det tror jeg ikke på, og det er jo heller ikke noget, vi kan vide. Men mennesker kan nogle gange selv skabe mening i kriser – og det er jo kun godt, når det sker.

Har dine sange andre dybere budskaber?

- At håb kan være godt, men det er også en svær størrelse, svarer Lisa og uddyber.

- Mange siger, at man aldrig må holde op med at håbe, men det råd kommer til kort overfor mennesker, der har fået deres håb knust rigtigt mange gange, svarer hun og forklarer.

- Vi lever for eksempel i en coronatid. Der er dem, der håber, at corona går væk lige om lidt, og det er en svær tilstand at være i, når det er skuffelse på skuffelse. Og der kan være en vis lettelse i at komme overens med, at det måske ikke bliver det samme igen. Ja, og så er det vigtigt for mig at vise processen.

Hvad mener du med det?

- Det er typisk for medierne at skrive succeshistorier om folk, der har fået det bedre, hvor der typisk springes frem til konklusionen – at de nu har fundet en ny mening med deres tilværelse. Det er sjældent den smertefulde og ensomme proces derhen, der beskrives.

Lisa fortæller, at hun engang havde en samtale med en ung kvinde, der var blevet diagnosticeret med skizofreni.

- Hun fortalte mig, at andre jo lærer at sætte pris på, at de er syge og har lært noget af det. Hun var ulykkelig og sagde. 'Jeg ved ikke hvad, jeg skal gøre for at blive glad for den her sygdom', siger Lisa, og fortæller videre om sin afdøde veninde, der fik konstateret uhelbredelig kræft.

- Hun oplevede det dybt urimeligt, at nogle mente, at hun skulle komme overens med sin skæbne. Hun følte sig snydt. Og hvis man ikke har lov til at være vred og skuffet over at skulle miste livet, imens man er ung. Hvis der ikke engang er plads til smerte og sorg i den situation, så er der godt nok ikke meget råderum.

Dit album udkom langfredag. Er der en grund til det?

- Langfredag er den alvorligste dag på året. Det var den dag, Jesus, ifølge kristendommen, hang på korset. Men det er også en dag, hvor han kunne se frem til opstandelse, siger hun og refererer til Nick Caves afsluttende nummer på albummet Murder Ballads: Death Is Not the End. Albummet Sort Vin afsluttes med sangen Opstandelsen, der gør op med håb.

Tror du på Gud?

- Jeg har haft svært ved at tro på Gud, men jeg har en stor respekt for religion. Uanset om man tror på, at Jesus var Guds søn eller ej, så var den historiske person Jesus efter alt at dømme en mand, der talte for at hjælpe de fattige og udstødte, og det budskab kan jeg genkende mig selv i, siger hun afsluttende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce