Annonce
Vanløse

Enke til mand med Alzheimers: 'Inderst inde var han stadig Leif'

Annonce

 Marianne Kristensen fra Vendsysselsvej har skrevet en rørende bog om hendes mand, Leif, der døde af Alzheimers sygdom og kræft for to år siden.

1974. 14. september klokken 17. Marianne Kristensen er 21 år og bor på et værelse oven på tanken på hjørnet af Primulavej og Sallingvej. Det er lunt, omkring 15 grader, og der er ikke faldet en dråbe regn hele dagen. Selvom det er september, hænger sommeren stadig i luften. Hun får lyst til en øl og går på Grøndalskroen skråt overfor hendes hjem. Hun tager hjemmesyede bukser i regnbuefarver og en busseronne i indisk bomuld på. Inde på kroen sidder en mand med blå øjne og det dejligste smil. Han drikker en øl med nogle venner, og Marianne Kristensen går direkte hen til ham og sætter sig ned med en undskyldning om, at hun lige er flyttet ind, og om han hjælpe med at finde et køleskab.

Det kan han godt.

Fra det øjeblik bliver de kærester, og hun flytter ind til Leif i hans lejlighed på Vendsysselvej, hvor Marianne stadig bor.

De nåede at være kærester og gift gennem 42 år, inden Leif døde for to år siden, 26. januar, 2017, klokken 16.50.

Marianne Kristensen bliver varm i blikket og får ungpige-glød i kinderne, når hun fortæller historien om, hvordan hun mødte Leif - hendes livs kærlighed og far til deres datter, Gry.

Vi sidder i Marianne Kristensens kontor, hvor der ligger stabler af hendes bog, Leifs historie, der netop er udkommet.

Bogen handler om, hvad der sker med et menneske og i livet, når ens ægtefælle pludselig bliver ramt af Alzheimers sygdom og samtidig kæmper med kræft. Bogen er i dagbogsform og skildrer tiden med Leif, der nogle dage var nærværende og næsten sig selv og andre dage ikke kunne huske noget som helst.

Hjælp til pårørende

»Jeg har skrevet den dels for at bearbejde sorgen, men i høj grad også, fordi det er vigtigt som pårørende at passe på sig selv, og derfor kan andre pårørende måske lære noget af mine erfaringer,« siger Marianne Kristensen.

På bordet foran os ligger billeder af familie og bekendte og på væggen hænger billeder og minder fra tiden sammen med Leif. Billederne brugte de sammen til at kommunikere, efter Leif fik demens og ikke kunne huske. Under en badge med teksten HUSK MIG er et billede af Leif, hvor han smiler, så man forstår Mariannes røde kinder og udtalte kærlighed.

»Vi har altid elsket hinanden, og bogen er også en kærlighedshistorie. På intet tidspunkt i forløbet har jeg tænkt, at det kunne jeg ikke klare. Jeg elskede ham hele tiden, og inderst inde var han jo hele tiden bare Leif,« siger Marianne Kristensen.

Første gang, det gik op for hende, at der var noget galt, var i foråret 2012. Der var flere og flere ting, som Leif ikke kunne huske, og når det gik op for ham, at han ikke kunne, blev han vred og aggressiv.

»Jeg blev ked af det, for jeg vidste jo godt, at den var gal,« fortæller Marianne.

I efteråret var det blevet værre, og hun fik Leif overtalt til at gå til lægen. Straks fik han en henvisning til Bispebjerg Hospital, og Marianne kan stadig huske den dag, de kom ud af svingdøren efter Leif havde fået diagnosen: Alzheimers Sygdom.

»Jeg sagde bare til ham. Det skal vi nok klare sammen. Jeg er jo her ved siden af dig hele tiden.«

Passe på sig selv

Og det var hun. Og hun var god til at passe på sig selv. Også da han kom på genoptræningscenter og plejehjem. Desuden havde hun en stor støtte i datter Gry og hendes familie, der også bor på Vendsysselsvej.

»Det var rigtigt hårdt, og jeg opdagede, at jeg var nødt til at have nogle pauser og nogle ventiler, så jeg gik lange ture her i kvarteret og sagde til Leif, at jeg ville besøge ham hver anden dag, for jeg var nødt til at passe på mig selv, ellers ville jeg blive syg,« siger Marianne Kristensen.

I dag passer hun også på sig selv. Hun skriver, synger i gospelkor, har fået flere veninder, blandt andet en veninde, hun rejser med.

Hun savner Leif, men han er stadig i hendes hjerte. Og hun skal ikke have nogen ny kæreste.

»Der er ikke nogen, der kan gøre det så godt som Leif.«

 

Lørdag 18. maj kommer Marianne Kristensen til Bog & Ide i Kronen Vanløse, hvor hun signerer sin bog. Det er fra klokken 13 til 15.

Kilde: DMI (vejrhistoriske data)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
KøbenhavnLIV

Seks maratoner på seks dage

Vanløse

Sommercamp på Asfalten i uge 28

KøbenhavnLIV

Pizza & Sandwich X er bedst

Vanløse

Marinela løber til fordel for indlagte børn

Annonce