Annonce
Klima

Fodring af fugle kan ødelægge vandmiljøet i Damhussøen

Damhussøen. Foto. Chili Djurhuus
Du er nok ikke den eneste der nyder at fodre fugle ved Damhussøen. Men er det egentlig en god ide? Det har vi spurgt biolog i Dansk Ornitologisk Forening, Knud Flensted om.

Er du også en af dem, der fodrer svanerne, ænderne  og alle de andre fugle der befinder sig i- og omkring Damhussøen?

Vi har spurgt biolog i Dansk Ornitologisk Forening, Knud Flensted, om det egentlig er okay at fodre fugle. Og hvor meget man må fodre fuglene.

Annonce

Fodring ødelægger vandmiljøet

- Vi opfordrer til, at man fodrer svømmefuglene (dem der bor i vandet, red) så lidt som muligt, fordi det påvirker vandmiljøet, er ordene fra biolog Knud Flensted, da vi spørger ham, hvorfor man helst ikke skal fodre fugle.

Hvorfor er det et problem at fodre svømmefuglene?

- De bor i søen, og den mad der kommer udefra, jo skal ud igen via afføringen, og det betyder at der kommer ekstra næringsstoffer i vandet, hvilket er med til at ødelægge vandmiljøet.

Men hvorfor? Fuglene har vel afføring uanset hvad. Hvorfor er det et problem, at de får mad udefra?

- Fordi svømmefuglene som udgangspunkt spiser deres mad i søen, hvilket betyder at næringsstofferne cirkulerer i søen. Når du tilføjer mad udefra, så tilfører du også ekstra næringsstoffer til vandet. Og det er et problem, svarer Knud Flensted som pointerer, at det er okay at fodre fuglene. Man skal bare ikke tømme en hel pose brød i søen.


Fuglene skal være der i forvejen, for hvis du kaster for meget brød eller foder på land, så risikerer du at det bliver rottefoder.

Knud Flensted


Hvor meget må de så egentlig få?

- Maksimum et par skiver. Og så skal fuglene skal være der i forvejen. De skal ikke komme flyvende eller svømmende hen til dig, fordi du kaster brød ud, svarer han og pointerer, at man kun skal fodre fugle, hvor det er tilladt.

- Og du skal huske at stå og se på at fuglene spiser brødet, slår Knud Flensted fast og hentyder til de folk, der kaster en masse brød ud i vandet, hvorefter de går.

Næringsstoffer og iltsvind

Koncentrationen af næringsstoffer, især fosfor, er afgørende for søernes økologiske tilstand. Fosfor og kvælstof fungerer nemlig som gødning for de mikroskopiske alger. Hvis koncentrationen af næringsstoffer er høj, bliver algevæksten høj.

Hvis der er mange alger kan lyset ikke trænge ned til undervandsplanterne (makrofytter), så de kan vokse og producere ilt. Udover at undervandsplanterne optager næringsstoffer, fungerer de også som skjul for smådyr og fiskeyngel.

Når algerne dør, falder de ned til søbunden. Her bliver de nedbrudt af bakterier - en proces der bruger ilt, hvilket kan føre til iltsvind.

Iltsvind sammen med uklart vand betyder, at søens tilstand forringes. Vandplanterne skygges væk og fiskene enten forsvinder eller dør på grund af iltmangel. Samtidig frigives der ved iltsvind yderligere næringsstoffer (især fosfor) fra søbunden.

Er det egentlig den samme regel på land?

- Ja. Du skal aldrig kaste mere mad ud, end fuglene kan spise. Og det skal maksimum være  et par skiver brød, for vi fuglene kan sagtens selv finde mad. Her gælder også, at fuglene skal være der i forvejen, for hvis du kaster for meget brød eller foder på land, så risikerer du at det bliver rottefoder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trafik

Synshæmmede Henrik er frustreret ændret køreplan for S-toget på Islev Station: Jeg er ude af stand til at cykle eller køre bil

Erhverv

Tvangsauktion af Kronen: Alt er fint

Kultur

Albumaktuelle, Lisa Smith: Der kan være en vis lettelse i at komme overens med, at det måske ikke bliver det samme igen

Annonce