Annonce
Linde Alle 40 - 44

Forsker: Klap lige hesten

Sidsel Buch, antropolog, ph.d. er ansat i Kompetencecenter for Dobbeltdiagnoser i Region hovedstadens Psykiatri. - Foto. Jonathan Led Andersen.
Selvom mange naboer er bekymrede for det kommende bosted, maner antropolog, Sidsel Busch der forsker hos Kompetencecenter for Dobbeltdiagnoser i Region hovedstadens Psykiatri, til ro. Hun mener, at et bosted ofte giver beboerne stabilitet i deres liv.
Annonce

Flere naboer til det kommende bosted på Linde Alle 40-44 mener at det vil øge kriminaliteten, salget af stoffer og derved skabe mere utryghed i nærområdet. VanløseLIV har talt med antropolog, ph.d. Sidsel Busch, som forsker hos Kompetencecenter for Dobbeltdiagnoser i Region Hovedstadens Psykiatri. Hun er forfatter til artiklen Kortlægning af brug og håndtering af rusmidler på botilbud, og mener at vi skal spørge os selv hvad problemet er, og om det er et problem.

- Det her er mennesker i kørestol, og folk der har haft et hårdt liv. Derfor skal man lige klappe hesten, siger Sidsel Busch, og pointerer, at mange har en tankegang, der automatisk kobler rusmidler og kriminalitet sammen.

- Se for eksempel på Mette Marie Hjemmet, hvor beboerne er nogle af de allermest belastede, da de både har svære psykiske lidelser samt et misbrug og ofte ikke accepteres mange steder i samfundet. Mette Marie Hjemmet er nogle af dem der er kendt for at være optaget af og dygtige til at opretholde og opbygge gode relationer med naboer og lokale samarbejdspartnere siger hun og slår fast, at man skal huske, at beboerne bruger rusmidler af en grund.


En god rusmiddelbehandling bør ikke alene handle om at fjerne misbruget men også om at reducere skaderne af rusmiddelbruget og skabe aktiviteter der kan afløse misbruget

Sidsel Busch


Hun støttes op af souschef på Mette Marie Hjemmet, Peter Thomsen.

- De fleste af vores beboere holder sig faktisk indenfor. De er meget stilfærdige og har ikke mange kræfter, siger Peter Thomsen og fortæller, at han flere gange har oplevet, at der har verseret rygter om, at beboerne havde begået kriminalitet, hvor det viste sig at det ikke havde noget på sig.

Annonce

Bosted giver stabilitet

- Rammerne omkring bostedet betyder meget. Er det et rart sted? Stimulerer det livsglæde? Er der meningsfulde aktiviteter? For de fleste vil et botilbud give beboeren mere stabilitet og mindre livssmerte. Beboerne kan desuden indgå i aktiviteter og etablere gode relationer til medarbejdere, siger Sidsel Busch og slår fast, at det er vigtigt ikke at have en nultolerance overfor misbruget, hvilket der ifølge forvaltningen hellere ikke vil være, så længe beboerne er på deres værelser.

- Vi lever i et samfund, hvor man må leve, som man vil. Og vi har et sikkerhedsnet, når vi snubler. En god rusmiddelbehandling bør ikke alene handle om at fjerne misbruget men også om at reducere skaderne af rusmiddelbruget og skabe aktiviteter der kan afløse misbruget, siger hun og pointerer, at rusmiddelbehandlere, som noget nyt, er begyndt at arbejde opsøgende på tilbud i København Kommune.

VanløseLIV har spurgt Socialborgmester Mia Nygaard (R) hvilken type rusmiddelbehandling der vil være på det kommende bosted. Hun svarer i en mail:

- I Socialforvaltningen har vi sat langt flere misbrugere i behandling med det opsøgende misbrugsteam, vi etablerede under corona. Det er helt sikkert noget, vi arbejder videre med, og som jeg vil få sat på dagsordenen på rådhuset.

- Det er vigtigt, at der hele tiden er fokus på at have en høj faglighed, så medarbejderen ikke siger at beboeren bare kan lade være med at tage rusmidler, for det kan man ikke. Man skal anerkende det positive rusmidlerne giver beboerne, også selvom det giver skader, forklarer Sidsel og slår fast, at ledelsen har et ansvar i forhold til at sikre, at man har en fælles faglig tilgang til rusmidler på et botilbud.

Fakta om botilbud på Linde Allé 40-44, Vanløse

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Efterlysning

Efterlysning: Kender du, eller er du manden, der fik hjertestop på hjørnet mellem Finsensvej/Sønderjyllands Allé d. 9. juli?

Kunst

Særudstilling står i genbrugets tegn

Kunst

At finde skønheden i det grimme

Annonce