Annonce
Skolekøkken

Æbler kan bruges til meget mere end du tror

Ifølge Bror, Linus og Malik smagte æggekagen anderledes end en normal æggekage, fordi æblerne gav en sødme. Noget som alle tre drenge godt kunne lide. Foto: Jacob Waage / © Byrd
Har du overvejet at bruge æbler næste gang du laver æblekage eller skal bage boller? Eleverne fra Damhusengens Skole har taget udfordringen op. Og det er et hit.

- Det er sjovt, fordi jeg ikke ville tænke på at bruge æbler i maden. Og hvis vi skal lave noget lækkert derhjemme med æbler, så er det æblekage, siger 13-årige Bror og smiler. Sammen med 170.000 andre elever i Danmark har han de sidste uger har været på æblerov i skolekøkkenet. Med andre ord de har lavet mad med æbler. Og det har ikke været æblekager. Da VanløseLIV var forbi, da de skulle lave italiensk æggekage, frittata med bacon og æble.

Annonce

Fra jord til bord

Noget af det som Bror kan lide ved projektet det er, at det er et helt forløb, hvor de har lært om æblet fra jord til bord.

- For eksempel så vidste jeg ikke, at æbler høstes i hænderne. Det synes jeg er ret vildt, siger Bror, imens han skærer æbler og kartofler til æggekagen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Bror er i gang med at lave frittata med bacon og æbler. Foto. Jacob Waage / © Byrd

Og ifølge projektchef for GoCook, Coops madprogram for børn og unge, Bente Svane Nielsen, er der mange børn der ikke kender til æblet i madlavningen.


Børnene bliver mad-reddere ved at lære at bruge de mange danske æbler lige nu. Og så skal de naturligvis også smage æblerne og opleve, hvordan de kommer fra jord til bord.

Bente Svane Nielsen, iger Bente Svane Nielsen, projektchef for GoCook, Coops madprogram for børn og unge.


- Vi oplever, at mange børn aldrig har været på æblerov, selvom Danmark bugner af æbler her i efteråret, og de er heller ikke helt klar over, hvor meget man kan bruge et dansk æble til. De kender bedst de søde, udenlandske æbler, men de danske æbler har meget mere knald på smagen, så de er fortrinlige i alt fra morgenmad til aftensmad - og naturligvis dessert. Børnene kan derfor blive mad-reddere ved at lære at bruge de mange danske æbler lige nu. Og så skal de naturligvis også smage æblerne og opleve, hvordan de kommer fra jord til bord.

Ifølge madlavningslærer på Damhusengens Skole, Christine Bang Steffensen, giver madlavningen børnene noget andet end den almindelige undervisning.

- Madlavning er en anden måde at være sammen på. Og der er en del børn der i køkkenet kan få nogle succesoplevelser, de måske ikke vil få i den ordinære undervisning. De skal tage stilling til, hvad de propper i  munden, og ikke mindst så lærer de at lave mad. Her er ingen konkurrence, hvilket er et fristed for mange af børnene. Og så giver det her projekt desuden børnene en mulighed for at turde at tænke anderledes, når de laver mad.

Hvad skal I lave næste gang?

- Der skal vi lave æbleboller, svarer Christine og smiler.

Du kan finde opskriften på frittata og andre retter med æbler på http://gocook.dk/gocookbook/frittata-med-bacon-og-aeble

Hvad er GoCook?

GoCook Smagekassen er en kasse med gratis råvarer, undervisningsmaterialer, film og opskriftshæfter. Alle interesserede skoleklasser kan bestille den og hente den i en lokal Coop-butik i uge 43, 44 og 45.

Undervisningsmaterialet henvender sig til i elever i 4.-8. klasse.

82 % af alle grundskoler (folkeskoler, frie/private skoler og specialskoler) i Danmark er tilmeldt med i alt 7.443 skoleklasser. 4 ud af 5 danske skoler har klasser, der deltager i GoCook Smagekassen.

Smagekassen er blot ét af initiativerne i GoCook, som på bl.a. Facebook følges af cirka 15.000 børn og forældre. GoCooks digitale kokkeskole på www.gocook.dk og GoCook-app’en har tilsammen 300.000 unikke brugere.

GoCooks mission er at skabe den første generation, der er bedre til at lave mad end deres forældre. Det er lærerne, der har tilmeldt klasserne GoCook Smagekassen og bestilt en kasse fyldt med råvarer og undervisningsmaterialer. I år indeholder kassen udover æblerne blandt andet også danske kartofler og jordskokker, som eleverne skal bruge, når de udfordres på deres madmod i skolekøkkener over hele landet.

GoCook Smagekassen er i år Danmarks største madaktivitet. Den afvikles i år for 14. gang i træk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Tvangsauktion af Kronen: Alt er fint

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Kronen er sat på tvangsauktion: Gammel gæld har indhentet centret

Vanløse

Tvangsauktion af Kronen: Lokalplan sikrer mod boligspekulant

Musik

Albumaktuelle, Lisa Smith: Der kan være en vis lettelse i at komme overens med, at det måske ikke bliver det samme igen

Annonce