Annonce
Samfund

Frygter coronaregning: Første coronanedlukning kostede mig 1600 kroner jeg ikke har

Blandt andet, så er varmeregningen steget hos Karina, fordi hun nu ikke kan skrue ned for varmen mens børnene er i hjemmeskole, og det stresser hende. Arkivfoto. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Karina er enlig mor med tre børn, der alle hjemmeskoler under corona. Det giver hende uforudsete udgifter, hun har svært ved at overskue.

- Det er nok ikke de fleste, der tænker over det, men coronaledlukningen er, for mange fattige forældre, lig med en ekstra udgift. Penge som kan være svær at finde penge, når hver en krone i forvejen vendes og drejes.

En af dem der oplever coronanedlukningen, som ekstra hård er Karina fra Vanløse. Hun har cirka 44 kroner om dagen til mad, og hun spiser som udgangspunkt kun aftensmad, for at få det til løbe rundt. Men i og med at hendes tre børn har gået hjemme fordi skolen er lukket, giver det hende ekstra udgifter.

Annonce

1600 ekstra på grund af corona

- Jeg har ekstra udgifter til el, varme, internet og mad. Og så er der materialer, jeg er blevet nødt til at købe så mine børn kunne deltage i undervisningen, siger Karina, hvis udgifter steg med 1600 kroner under første nedlukning.

Hvordan kan det stige så meget?

- Normalt skuer jeg ned for varmen, når børnene er taget i skole, og så går jeg rundt med et tæppe eller et ekstra lag tøj på. Men når vi alle er hjemme 24/7 brager det derudaf. Derudover vi bor i en gammel lejlighed, hvor det trækker ind ad vinduer og døre, forklarer Karina, der også har tilkøbt en hurtigere internetforbindelse for, at hendes tre børn kunne gå på nettet med en okay hastighed, når de skulle gå i hjemmeskole.


Bare det at mælken steg under corona gav mig et chok,

Karina


- Og jeg frygter for regningen for ved den anden nedlukning, fordi det har været meget koldere. Og så er der el. Børnene har alle tre brugt meget mere strøm end normalt, og børn glemmer at slukke lyset og så videre fortæller Karina. Hun trækker vejret dybt.

- Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg håber, at jeg kan søge en enkeltydelse hos kommunen på el, så jeg ikke skal tænke over det, siger Karina, der aldrig før har søgt om enkeltydelser hos kommunen.

Annonce

I chok over mælkestigning

Er du begyndt at spise andet end aftensmad under nedlukningen?

- Ja, i og med at vi jo sidder samme og spiser, så har jeg spist morgenmad og frokost med dem, men det er hårdt. Karina holder en pause. Hun begynder at græde.

- Og så er der, når mine børn har haft deres små bobler (klassekammerater, red) til hjemmeskole. Jeg kan jo ikke bede deres kammerater om at tage madpakke med, så det er hurtigt blevet til en del udgifter.

Ved dine børn, at I er fattige?

- Mine børn ved, vi ikke har meget, men de ikke, hvor fattige vi er. Karina holder endnu en pause, da gråden igen trænger sig på.

Hvorfor ikke?

- Jeg tror, det er min stolthed. Det er vigtigt for mig, at mine børn ikke føler sig anderledes. Jeg tror, det har en kæmpe betydning.

Men er det ikke svært i dagens Danmark?

- Jo meget. Min søn har for eksempel fået en mærketrøje, som jeg fandt brugt uden at man kunne se det, da det er vigtigt for ham at være som de andre, svarer Karina, der fortæller at hun har oplevet at hendes søn er blevet drillet, fordi han ikke gik med de mærker, som de andre gik i.

Ville det så ikke være bedre, at de kendte til jeres situation?

- Jeg gør alt for at de ikke skal føle sig anderledes, og det er ikke deres ansvar at vide, hvor fattig jeg egentlig er. Jeg ved, de er stressede over det, og de må ikke blive endnu mere stressede, siger Karina uden at tøve, hvorefter endnu en klump rammer hendes hals.

- Bare det at mælken steg under corona gav mig et chok, siger hun afsluttende.

Karina er ikke Karinas rigtige navn. Af hensyn til sine børn ønsker hun at være anony. Karinas rigtige navn og identitet er redaktionen bekendt.

_


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Tvangsauktion af Kronen: Alt er fint

Erhverv

Kronen er sat på tvangsauktion: Gammel gæld har indhentet centret

Musik

Albumaktuelle, Lisa Smith: Der kan være en vis lettelse i at komme overens med, at det måske ikke bliver det samme igen

Annonce