Annonce
Spørge Jørgen

Hvem var Vanløse-drengen, 'Spørge Jørgen'?

Steffen Rasch Nebelong på 89 år kendte Spørge Jørgen. I baggrunden ses det hus som Jørgen boede i.
Steffen Rasch Nebelong kendte 'Spørge Jørgen'. Du ved, ham drengen der stillede flere spørgsmål end hans forældre kunne holde til. VanløseLIV har talt med Steffen for at forstå hvem Spørge Jørgen egentlig var, og mest af alt: Hvorfor stillede Jørgen alle de spørgsmål? Det er en tragisk historie.
Annonce

- Jørgen lyttede altid intenst og stillede mange spørgsmål, men jeg havde også det klare indtryk af, at Jørgen ikke var i stand til at bearbejde, de svar han fik, siger 89-årige og pensioneret svagstrømsingeniør, Steffen Rasch Nebelong. Steffen boede, sammen med sine forældre, på Tornestykket -  i huset overfor, hvor Jørgen Hans Rosenberg (1930 - årstal ukendt), også kendt som Spørge Jørgen, boede. Spørge Jørgen, den lille dreng, der spørger om alt fra himmel og jord, i en sådan grad, at han til sidst får en røvfuld og sendes i seng uden pandekager af sine forældre.

bagsiden af Politiken søndag 12.02.20, skrevet få dage før det pågældende interview med Steffen finder sted, stiller journalist, Bjarne Schilling, spørgsmålet:

- Hvorfor skulle Jørgen hænges ud? I artiklen skriver Bjarne Schilling desuden, at Spørge Jørgen er en udspekuleret lille rad, der ofte stiller spørgsmål alene med det formål at chikanere sine omgivelser.

Annonce

Svagheder i sindet

89-årige Steffen Rasch Nebelong bor stadig i huset, som han forældre købte i 1940, da Steffen var ni år gammel. Omkring 1947 flyttede komponist Kai Rosenberg (1898 -1977) og hans kone, skuespiller, Karen Bodil Christiane Wiberg (1894 - årstal ukendt) ind. Ægteparret havde blandt andet sønnen Jørgen på 17 år.  Teksten til Spørge Jørgen blev skrevet af Jørgens tante Kamma Laurents og faren, Kai Rosenberg, satte melodi til.

Jørgen er den unge mand med shorts og trøje, og det billede er taget i Kundby i 1976. I midten er fotografens kone, Else, og yderst til højre er Jørgens mor, Karen. - Foto. Venligst udlånt af Steffen Rasch Nebelong

- Jeg havde ikke indtryk af, at sangen generede Jørgen, men altså hvor tit taler man også om, hvordan man har det med sådan noget, når man er 17 år og dreng, spørger Steffen Rasch Nebelong og smiler skævt.


Jørgen var en meget undrede mand, men han formåede ikke at omsætte de svar han fik til noget konkret

Steffen Rasch Nebelong


- Det vi talte om, var jo at den og den pige så godt ud.  Du ved..... Jeg tror, at de fleste af os holdt vores inderste tanker for os selv, forklarer Steffen og supplerer, at Jørgen havde et anstrengt forhold til sin tante, der efter Steffens eget udtryk også var en streng dame.

- Hvordan var Jørgen?

- Jørgen var et meget kærligt og udadvendt menneske. Han voksede op i en talende, kultiveret og ikke mindst en meget intellektuel familie. Han var på vej til at være en rigtig intellektuel, men han havde også den svaghed, at han ikke kunne lære, siger Steffen og tager en tår af sin kaffe. Han fortsætter:

- Os vi der kendte ham vidste godt, at han ikke var som os andre. Men vi accepterede ham og han var med i gruppen af drenge, selvom han var anderledes. Han var enormt kærlig. Aldrig udspekuleret eller ond. Han var et godt menneske, der havde det svært. Så svært, at han boede hjemme hos sine forældre til han døde i en al for tidlig alder, siger Jørgen og byder på et stykke småkage hvor efter han fortsætter:

- Jørgen vidste godt, at han ikke var som os andre, og det frustrerede ham, at han aldrig blev til noget, forklarer Steffen.

Jørgen står med bar mave. Fotografiet er taget i 1967. Det er fotografens kone, Else, med datteren Mie, og til højre står Jørgens forældre med familiens pekingeser. Foto. Venligst udlånt af Steffen Rasch Nebelong

- Jørgen var en meget undrede mand, men han formåede ikke at omsætte de svar han fik til noget konkret. Han forsøgte i en periode at læse filosofikum (filosofi, red), men det gik heller ikke, fordi han havde, det jeg vil kalde, et intellelt der var flosset i kanten. Steffen holder en kort pause, og siger:

- Jeg tænker lige. Hvorefter han fortæller ,at Jørgen var meget klog rent musikalsk..

- Men at forstå  sig på mennesker omkring ham, det kunne han ikke, og det gjorde ham ofte deprimeret, fortæller Steffen.

Annonce

Forsvandt en dag

Ifølge Steffen, fik Jørgen sin første kæreste, da han var i sidst 40´erne, og stadig boede hjemme, fordi han ikke kunne tage vare på sig selv.

- Jørgen fandt en tilsvarende kvinde som ham selv, og han var så lykkelig, fortæller Steffen, hvis forældre fortsatte med at ses med Jørgens forældre, selvom Jørgens forældre på det tidspunkt var flyttet fra Vanløse sammen med Jørgen.

-  Jørgen havde aldrig oplevet den side den side af livet før (forelskelse, red), så var han så lykkelig over at have fundet hende, fortæller Steffen.

Men kærligheden til kvinden holdt desværre ikke.

- Hun slog op med ham, og han blev simpelthen så ulykkelig fortæller Steffen og beretter om at han husker det som var det i går. Hans forældre fortalte, at Jørgen var helt ødelagt efter bruddet. Han lukkede sig inde på sit værelse hos sine forældre, og en dag var han forsvundet. Han blev fundet død to år efter i en skov.

Hvorfor lille Jørgen skulle udstilles eller for at bruge journalist, Bjarne Schillings ord: Hænges ud, i en bog som en spørgende dreng der ender med at få en endefuld, fordi hans forældre synes hans spørgsmål er noget pjat, for at sige det på en pæn måde?

Måske skal det forstås ud fra den kontekst, at Jørgen var en dreng med intellektuelle udfordringer, der ikke passede ind i den meget intellektuelle og kulturelle familie han voksede op i. Også endte han med at blive illustreret af Storm P, ja selv Kim Larsen har sunget Spørge Jørgen og som prikken over i´et er han kommet på bagsiden af Politiken og i VanløseLIV. Det er ikke alle drenge fra Vanløse der kan bryste sig med det. Hvil i fred Jørgen.

Kort om Spørge Jørgen

  • Sangen, Spørge Jørgen havde sin debut som sang i radioens børnetime i 1938. Teksten var skrevet af Kamma Laurents og melodien af hendes bror Kai Rosenberg.
  • I 1944 udkom Spørge Jørgen første gang som børnebog med tegninger af Storm P.
  • Det er samspillet mellem Kamma Laurents melodiske formaning til barnet om ikke at stille dumme spørgsmål og Storm P.’s livsglade streg, der har gjort Spørge Jørgen udødelig.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vanløse

Mød skønhedseksperter i Kronen

Annonce
Forsiden netop nu
Vanløse

Sang om Ålekistevej spilles på P5

Vanløse

DSB vedtager snart ny køreplan

Vanløse

Legestue åbner i Den Gamle Kaffebar

Annonce