Annonce
Vanløse

‘Ingen andre bydele i København er så leverpostej som Vanløse’

Jan Gehl købte huset på Damstien på grund af tagterrassen. Men han kommer kun derop nytårsaften, og når der skal tages billeder ud over Damhussøen. - Foto: Foto: Anja Berth

Nogle er født her - andre havnet her tilfældigt. Sammen er vi Vanløse. Her er Jan Gehl.

Annonce

I arkitektverdenen findes et udtryk, der hedder ’slagtermester-funkis’. Det begreb stammer fra en villa på Damstien i Vanløse, der i 1930 blev tegnet af Kaj Fisker og C.F. Møller til daværende slagtermester Ryholt.

I 1966 købte Jan Gehl og hans kone Ingrid huset som et håndværkertilbud. Egentlig var det tagterrassen, fra hvilken man kan se ud over hele Damhussøen, der var årsagen til, at det dengang unge par med en lille datter og en mere på vej flyttede fra en femtesalslejlighed på Østerbro til funkis-villaen i kanten af København. Siden kom der endnu en datter og et aktivt liv mellem Ålekistevej og Damhussøen.

Jan Gehl er som byplanarkitekt kendt over det meste af verden, og han har blandt andet været rådgiver på ombygningen af Times Square i New York, og for Moskva og de fleste af de australske storbyer. Jan Gehl, 83 år, kan i år fejre 60 års jubilæum som arkitekt, og han er stadig ’uhyre aktiv’.

»Det er så forunderligt at blive så gammel, at man kan se de ting, man har arbejdet med, blive lavet, og se om de virker og være med til indvielsen,« siger Jan Gehl.

Annonce

Byer og mennesker

I 40 år var han lærer på arkitektskolen, og han har skrevet en række bøger og lavet forskning i, hvordan mennesker reagerer på byggeri og hvordan arkitektur påvirker mennesket. En af de mest populære bøger er bogen ’Byer for mennesker’, der er udkommet på 37 sprog verden over.

»Det er helt H.C. Andersen-agtigt,« bemærker Jan Gehl.

Vi sidder i huset på Damstien i en tilbygning til huset, som Jan Gehl selv har tegnet.

»I min alder plejer jeg at sige ’I do the talking – others do the walking’,« svarer han på spørgsmålet om han selv hamrer og borer og sætter vægge op.

Annonce

Det bliver værre

Han elsker Vanløse. Ikke på grund af arkitekturen og bymidten, som han har ikke har meget godt at sige om.

»Der er ikke andre bydele i København, der er så leverpostej som Vanløse. Jeg har i mange år muntret mig med at sige, at det er fantastisk, at der i alle de 53 år, jeg har boet i Vanløse, stort set ingenting er sket, og hvis der blev bygget noget, var det noget frygteligt banalt noget. Henning Larsen lavede det lille tårn nede på Frode Jakobsen Plads, som ikke nogen skriver hjem om, og så er der kommet Kronen, som heller ikke er noget særlig bemærkelsesværdigt. Jeg kan med stor styrke sige, at Vanløse ikke er det sted, du skal tage hen og studere arkitektur,« siger Jan Gehl, der ikke tror på at udbygningen af Vanløse centrum bliver godt.

»Det har været slemt, men det bliver endnu værre.«

Annonce

Underskov af fællesskaber

Menneskerne og især mangfoldigheden i Vanløse har han til gengæld meget godt at sige om.

»Vanløse har en hel underskov af fællesskaber.«

Sammen med sin hustru Ingrid har han været med til at skabe en svømmeforening i Hyltebjerg Hallen. ’Gåsehud’ hed foreningen hvor man – det var i 70’erne – havde fælles omklædnings- og baderum, men hvor børn og voksne kunne komme og svømme, hver lørdag.

I svømmeforeningen fik de venner og de arrangerede kollektive sommerferier til alle mulige danske øer. Så var der det lokale jazzband ’Vanjazztic’, hvor Jan Gehl stadig spiller trækbasun. Og madklubben, der på 40. år stadig mødes. Nu er de to mænd og seks kvinder om bordet, hvor der – når det er Jan Gehl, der er vært – ofte er hjemmelavede pizzaer eller laksebøffer på bordet.

Annonce

Brændt børnehave

Egentlig begyndte fællesskaberne med en brændt børnehave i 1971. Damhuset hed institutionen, der lå ved Damhussøen under ledelse af Fru Nybo. Børnehaven brændte ned til grunden, og de 60 familier samlede sig med øl og madder, og inden natten blev til dag, havde de arrangeret en bus og en skovbørnehave, så deres børn kunne komme i institution.

»Jeg plejer at sige, at hvis man vil have et godt sammenhold, kan man jo brænde en børnehave ned,« siger Jan Gehl med et eftertænksomt smil.

Annonce
Annonce
Nyfødte

Her er de mest populære navne i hovedstaden

Annonce
Annonce
Vanløse

Zombie bamserne kommer....

Annonce
Forsiden netop nu
Vanløse

Vægmysteriet på Den gamle kaffebar

Vanløse

Find din indre forfatter frem

Vanløse

Gratis musikundervisning i sommerferien

Vanløse

Sommercamp var kæmpe succes

Annonce