Annonce
Vanløse

'Jeg har bestemt mig for at blive 102'

Lydia Donovan Graunbøl er født på Vesterbro, men har boet i Vanløse siden hun var i tyverne. Fødselsdagen skal fejres med familie og venner på den lokale Thai-restaurant, hvor hun ofte henter mad fra. »Så har jeg til flere dage,« som hun siger. Foto: Anja Berth
Annonce

Lydia Donovan Graunbøl har boet i Vanløse, siden hun var i tyverne. Søndag 4. august fylder hun 100 år. Målet er at slå sine søskendes aldersrekord. Hun forstår ikke de unges karakterræs og synes, at de skulle tage det lidt med ro.

Trapperne op til 2. sal er ikke noget problem for næsten 100-årige Lydia Donovan Graunbøl, der svarer med et kækt ’det kan jeg da sagtens’ på journalistens undrende spørgsmål, om hun kan klare trapperne.

Lige nu har hun gips på armen, fordi hun faldt på sit badeværelse, men ellers gør hun gymnastik hver dag og træner flere gange om ugen på et løbebånd i seniorklubben og har først nu - på grund af gipsarmen - fået hjemmehjælp.

Lydia Donovan Graunbøl bor alene i en lille to-værelses lejlighed på Vanløse Alle, hvor familien; manden Reinhardt og de to døtre Joan og Laila også har boet.

»Hvis jeg lever til november, har jeg boet her i 70 år,« siger Lydia, der har et erklæret mål: Hun vil gerne fylde 102 år, for så har hun slået familierekorden: storesøsteren blev 100 år og fire måneder, og storebroren blev 101 år.

»Det betyder jo meget, at denne her fungerer,« siger hun og peger på tindingen.

Opvokset på børnehjem

Lydia Donovan Graunbøl er en fighter. Hun blev ikke født med en guldske i munden, da hun kom til verden på Vesterbro 4.august 1919. Moren døde af tarmslyng, da Lydia var fem år gammel, og som ni-årig flyttede hun fra faren i Nørrebros sorte firkant og kom på børnehjem i Jægerspris. Faren og hendes søskende besøgte hende ofte, og hun havde det godt i den nordsjællandske natur.

Da hun var 16 år, kom hun i huset hos en rig familie i Vedbæk, men gud ske tak og lov havde de en kokkepige, der stod for maden.

»Jeg var lykkelig for, at jeg ikke skulle stå for madlavningen. Jeg kan godt lave mad, og jeg har altid lavet god mad til min familie, men jeg KAN ikke lide det - så skal man koge dit og koge dat. Jeg vil hellere bage kager,« siger Lydia og nipper lidt til croissanten på kagetallerkenen, som datteren har dækket op med.

Efter opholdet i Vedbæk fik Lydia en uddannelse som kontorassistent, og selvom hun var gået ud af 7. klasse, blev hun hurtig vaks til at skrive på maskine, og efter nogle år hos opbevaringsfirmaet Rex på Frederiksberg, stod hun også for bogføringen.

Cyklede under krigen

Hun var tyve år, da krigen brød ud, og hun boede med sin søster på Frederiksberg Allé lige ved Sankt Thomas Plads. Selvom der var spærretid og restriktioner på varer, husker hun ikke tiden med stor frygt, og hun cyklede ofte rundt på Frederiksberg.

»Vi var jo unge og kunne det hele,« mindes hun.

Men krigens og efterkrigens nøjsomhed har lært hende at holde igen med forbruget og hele tiden holde øje med priserne i butikkerne.

Kærlighedslivet har voldt hende lidt kvaler. Først blev hun forlovet med en mand, som er far til Laila, men han brød forlovelsen, mens hun var gravid.

»Det var en mærkelig opførelse. Han vidste vi skulle have barn, og jeg troede han havde overarbejde. Sådan noget gør man ikke,« siger hun om ekskærestens utroskab.

Boede i Jomfruburet

Efter bruddet med ham, flyttede hun ud til A.F Beyers Vej i det såkaldte Jomfruburet, der dengang var tiltænkt enlige kvinder.

»Jeg havde en kollega, som boede der, og hun skulle hjem til Aarhus, så jeg tog ud i boligselskabet og sagde, at jeg havde hørt at der var en lejlighed. Og jeg kunne overtage den med telefon for ti kroner,« husker Lydia.

Datteren Laila kom på børnehjem, så Lydia, der var enlig mor, kunne tjene penge. Hver dag malkede hun modermælk ud, som hun cyklede ud med til sin datter om aftenen.

»Når jeg tænker på det, synes jeg egentlig, det var flot af mig, at jeg kunne klare den tid,« siger Lydia og datteren Laila, der efter et år på børnehjem kom hjem til sin mor igen, nikker anerkendende fra sofaen.

Efter tiden i Jomfruburet mødte Lydia en anden mand, som hun fik Lailas lillesøster Joan med, og sammen flyttede de til Morsøvej, hvor de boede. Efter ti år gik Lydia fra manden.

»Han drak for meget, og jeg havde besluttet mig for at holde ud, men hvis det gik ud over børnene, så var det slut. Og det gjorde det til sidst, og så gik jeg,« fortæller hun.

Reinhardt blev den mand, som hun i 2011 kunne fejre guldbryllup med, og som hun har haft et lykkeligt og godt ægteskab med. Selvom hun ikke brød sig om madlavningen.

Musik har altid fyldt meget i hendes og familiens liv og både hun og datteren har sunget i kor. Lydia er særligt glad for Mozart og at lytte til P2.

Selvom dåbsattesten siger 100 år, og kroppen knager lidt, kan hjertet godt banke hurtigt. Lydia er nemlig hemmelig forelsket i radioværten Helge Baun Sørensen fra P2.

»Han er over 60 år, men han lyder som en ung mand, og når jeg møder min veninde i Adventskirken, taler vi altid om vi har hørt ham. Ham har jeg et godt øje til.«

 

 

DENGANG OG NU

Når man er næsten 100 år hvordan er det så, at folk nu kan se hinanden når de taler sammen i telefon?

»Jamen, det er da lidt af en prøvelse. Det skal jeg love for. Altså jeg er jo ikke på Facebook, så der henter jeg ikke noget. Og computeren, ja, hvad bruger jeg den til - det er mest til eboks og mails.«

Hvad er dit råd til unge i dag?

»Jeg synes, at de unge skal tage det lidt mere med ro og ikke rode sig ind i for meget.«

Hun har ikke meget til overfors for karakterræs og jagten på 12-taller:

»Hvad skal de med det – det er da klart, at de bliver stressede.«

Jeg undrer mig over, at de unge i dag drikker så meget - det bryder jeg mig ikke om. Vi morede os glimrende uden alkohol.

Er der noget, der er blevet bedre i samfundet i dag i forhold til dengang, du var ung?

»Ja, jeg kan godt lide kreditkort. Det er smart, og det bruger jeg meget. Men jeg har alligevel altid kontanter i min pengepung, for i seniorklubben kan man kun betale med kontanter eller Mobilepay, og jeg kan ikke finde ud af Mobilepay.«

 

 

 

 

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vanløse

Vægmysteriet på Den gamle kaffebar

Vanløse

Gratis musikundervisning i sommerferien

Vanløse

Find din indre forfatter frem

Vanløse

Sommercamp var kæmpe succes

KøbenhavnLIV

Seks maratoner på seks dage

Annonce