Annonce
Sorg

Jeg manglede et skema for min sorg

Ditte Johansen mistede sin mor for fore år siden. Hun er frivillig på Sorglinjen, hvor hun støtter andre i deres sorg.
30-årige Ditte Johansen mistede sin mor for fire år siden. Nu bruger hun sin sorg som frivillig på Sorglinjen.
Annonce

30-årige Ditte Johansen mistede sin mor for fire år siden. Nu bruger hun sin sorg som frivillig på Sorglinjen.

Jeg frygtede i lang tid, at jeg ville glemme mig mor, men så længe man tænker på dem, er de her stadig, siger 30-årige religionsociolog, Ditte Johansen, der mistede sin mor, Hanne for fire år siden. Nu bruger Ditte sin sorg som frivillig på Sorglinjen.

Annonce

Sorgen var en forvirrende proces

Kort tid efter sin mors dødsfald google Ditte ordet. 'Sorg' og faldt over 'De fem sorg-faser' som hun troede, hun skulle følge.

- Det tog mig lang tid for mig at forstå, at jeg ikke skulle følge de faser, jeg googlede mig frem til. Jeg oplevede, når jeg kigger tilbage, et stort at tab af kontrol, fordi jeg havde behov for at vide hvad der skulle ske med mig, siger Ditte Johansen. Hun trækker vejret dybt og fortsætter:

- Samtidig vidste jeg ikke om min 'manglende' reaktion i forhold til, hvad jeg troede andre forventede af mig, betød om det var fordi jeg ikke havde været tæt nok på min mor, som jeg jo elskede og savnede. Hvad hvis jeg ikke græd nok? Jeg havde en forestilling om, at jeg skulle ligge i fosterstilling og græde, men det gjorde jeg ikke. Folk fortalte mig, at jeg var stærk og klarede det godt. Men jeg havde ikke lyst til at klare det godt, fordi jeg så følte at jeg ikke sørgede nok.

Annonce

Frivillig på sorglinjen

For Ditte er det vigtigt at have mulighed for at tale om sin mor, og at andre også for mulighed for at tale deres afdøde.

- Det at være frivillig på Sorglinjen giver mig en følelse af, at min mor aldrig bliver glemt. Det er en anerkendelse af hende, og at hun stadig er en vigtig del af min historie og liv.

Ditte oplever også, at hendes venner giver hendes mor den anerkendelse.

- Min mor elskede vilde blomster. En dag fik jeg sms fra en veninde med teksten: Jeg har kørt forbi et område med vejkantsblomster, og jeg tænkte på din mor.' Det var dejligt, at hun tænkte på min mor. Og mest af alt, at min mor aldrig ville blive glemt, fordi min mor elskede vilde markblomster og vejkantsblomster

Annonce

Det er okay at humøret svinger

- Hvad vil du sige til ham eller hende der er i sorg?

- Hvis folk siger ’du må bare ringe, hvis der er noget’, så prøv at få dem til at forstå, at det er vigtigt for dig, at de ringer, kommer forbi eller sms’er, for det er sjældent man har overskud til at række ud, særligt i starten. Det tog mig et halvt år, før jeg begyndte at række ud, forklarer Ditte og fortæller, at hun sender sms’er, når hun er ked af det, og at hun efter et halvt år med en veninde, at hun skulle spørge Ditte hver dag, hvordan det gik.

- Og så er det er ok at humøret svinger. Og vigtigst af alt: Der er ingen rigtig eller forkert måde at sørge på. Det lærte jeg af at gå i sorggruppe. I sorggruppen mødte jeg andre på min egen alder, der havde mistet en forælder, og det gav en spejling, jeg ikke kunne finde andre steder.

I dag er Ditte frivillig på Sorglinjen.

- Det at være frivillig giver mig, et rum hvor jeg taler om de svære ting og støtter andre der er i sorg. Selvom fire år lyder som meget, så gør det stadig ondt inde i mig, og det er okay, fortæller Ditte, og slår fast at man som frivillig er i supervision, fordi det er personlige historier, man kommer i kontakt med.

Jeg sætter mere pris på den tid, jeg har sammen med de mennesker, jeg har omkring mig. For jeg har lært at pludselig kan de være væk.

Ditte Johansen

- Det er okay at blive berørt når folk fortæller om deres tab. Da jeg startede som frivillig, fik jeg at vide, at jeg godt måtte blive ked af det. Det er okay at vise sin sorg. Jeg kan og skal ikke tage smerten og sorgen fra brugerne af Sorglinjen, fordi det udtryk for, at de stadig elsker den, de har mistet, og det er okay.

Ditte Johansen fik en tegnebog af sin veninde, og den første side hun slog op på var et billede af Paris, som Ditte havde besøgt med sin mor. Duerne symboliserer friheden og det at give slip og sige fra. Ditte valgte at få tatoveret duerne i farver på sin underarm og lade siden forblive uberørt. - Foto. Chili Djurhuus

Hvad har ændret sig efter din mors død?

- Jeg vil gerne leve mit liv med en taknemmelighed for det liv jeg har. Jeg kan dog stadig blive irriteret, hvis min mælk står på bordet for lang tid, så den bliver sur. Men mest af alt sætter jeg mere pris på den tid jeg har sammen med de mennesker jeg har omkring mig. For jeg har lært at pludselig kan de være væk.

Sorglinjen

  • Hvert år dør mere end 50.000 mennesker i Danmark. De efterlader mere end 200.000 i sorg, og mange er ensomme i sorgen.
  • Undersøgelser fra Det Nationale Sorgcenter viser, at otte ud af ti efterladte savner nogen at tale med om den, de har mistet og savner.
  • Sorglinjen er et tilbud til unge, voksne og ældre efterladte i hele landet.
  • Sorglinjen er bemandet af et korps på knap 100 frivillige, der alle selv har mistet en nærtstående indenfor de seneste år.Sorglinjen holder til på Gråbrødre Torv i København.
  • Sorglinjen holder åbent alle ugens dage fra kl 17-21.
  • På Sorglinjen kan efterladte fra hele landet tale eller skrive med de frivillige via telefon, chat, sms eller brevkasse.
  • Sorglinjen er for alle efterladte fra 13 år og op - uanset hvem man har mistet og hvornår.
  • Sorglinjen kam kontaktes på tlf. 70 209 903 eller via chat, sms og brevkasse.
  • Sorglinjen er oprettet med støtte fra TrygFonden.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vanløse

Mød skønhedseksperter i Kronen

Annonce
Forsiden netop nu
Vanløse

Sang om Ålekistevej spilles på P5

Vanløse

DSB vedtager snart ny køreplan

Vanløse

Legestue åbner i Den Gamle Kaffebar

Annonce