Annonce
Klima

Jesper vil gøre Vanløse til helle for fredet fugl: Og han har brug for din hjælp

Jesper Toft sidder på hug ved en af de redekasser, der, på hans foranledning, er sat op i Dalhusnene  Foto. Privat
Jesper Toft byggede sin første redekasse til mursejlerne i 1968. Han satte den op på sine forældres hus. Efterfølgende har han sat mange flere op. Fordi mursejleren er truet, vil han nu, med støtte fra Vanløse Lokaludvalg, gøre Vanløse til den bydel i København der har flest redekasser.

Lige nu er mursejlerne i det sydlige Afrika, og de begynder snart på deres træk op til Danmark, hvor de ankommer i midten af maj, og Jesper Toft har sat sig for at sikre redekasser til den truede fugleart.

- Mursejlere kan godt lide at bo i Vanløse, men der er ikke længere så mange boliger ledige til dem. Det skyldes, at bygningerne er gjort tætte som følge af de mange energirenoveringer og så er der ikke længere plads til at de kan finde et sted at bo. Ordene kommer fra Jesper Toft. Manden, der har viet sit liv til at redde den truede fugl mursejleren. Jesper Toft byggede sin første redekasse til mursejlerne i 1968. Han satte den op på sine forældres hus i Sønderjylland. Og har efterfølgende sat en del op.

Annonce

Søger boliger til redekasser

Jesper Toft fortæller, at han har fået bevilget midler fra Vanløse Lokalråds Vanløsepulje til at opsætte redekasser i Vanløse, især på større bygninger, og han efterlyser derfor bygninger, hvor de kan sættes op.

- Jeg søger boliger i Vanløse, og jeg håber, at der er nogle i Vanløse der vil opsætte en redekasse til mursejlerne på deres bygning, siger Jesper Toft og slår fast at mursejlerne ikke efterlader fugleklatter på facaden som en bysvale for eksempel gør.

Fakta om mursejleren

  • Mursejleren ligner en svale, men de er ikke i familie med hinanden. Mursejleren er ensfarvet sort og har lange, seglformede vinger.
  • Mursejlerens latinske navn apus kommer fra græsk og betyder ”uden ben”. Mursejlerens ben er nemlig meget korte.
  • I Danmark yngler mursejleren i hele landet, og mest sparsomt i Vest- og Nordvestjylland,t fordi den fremherskende, kraftige vestenvind tynder ud i det “luftplankton” af flyvende insekter (“flyvende sommer” m.m.), som mursejleren lever af. Mursejleren er en meget almindelig ynglefugl i storbyernes ”klippelandskaber”.
  • Oprindelig var mursejleren en bjergfugl, som anbragte sin rede i klipperevner. Med tiden begyndte den at udnytte spættehuller og andre huller i træer, så den kunne udvide sit område til at omfatte lavlandet. I det meste af Europa har mursejlerne erstattet klipperne med høje bygninger, hvor reden anbringes i nicher.
  • Da mursejleren udelukkende lever af flyvende insekter, ”luftplankton”, ankommer den sent til Danmark - i maj.
  • Ringmærkningsundersøgelser har vist, at parrene holder sammen flere år i træk. Rekorden er 12 år. Begge mager tager sig af rugningen.

    Kilde: https://www.naturhistoriskmuseum.dk/viden/naturlex/fugle/mursejler

Hvad får man, hvis man sætter en redekasse op?

-Du får masser af underholdning hver sommer. Mursejleren optræder med en helt speciel luftakrobatik især om aftenen. Og de æder en masse insekter og myg. Faktisk æder de hver 10.000 om dagen, forklarer Jesper Toft, der allerede har opsat redekasser på sit eget hus. Han har også, med midler fra Dansk Ornitologisk Forenings københavnsafdeling, opsat seks redekasser på Katrinedal Skole og 6 på Damhusengens Skole.


Du får masser af underholdning hver sommer. Mursejleren optræder med en helt speciel luftakrobatik især om aftenen.

Jesper Toft


Har du allerede nogle steder at sætte redekasser op?

- De tre andre folkeskoler i Vanløse og et plejehjem har sagt ja tak, men jeg søger flere bygninger, hvor der kan sættes redekasser op, svarer Jesper Toft og siger afsluttende, at han vil gøre Vanløse til den bydel, hvor der er flest redekasser.

Hvordan kontakter jeg Jesper Toft?

Hvis man har en bygning til redekasser til mursejlerne, kan du skrive til ham på jesper(@)toft.dk

Annonce
Annonce
Trafik

Synshæmmede Henrik er frustreret ændret køreplan for S-toget på Islev Station: Jeg er ude af stand til at cykle eller køre bil

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Musik

Albumaktuelle, Lisa Smith: Der kan være en vis lettelse i at komme overens med, at det måske ikke bliver det samme igen

Annonce