Annonce
Byudvikling

Jette Hill Ludvigsen: Vanløse bymidte trænger til at et ordenligt hjertestarter stød - og masser af kærlighed

 Jette Hill Ludvigsen. Foto. Chili Djurhuus
Bør Burger King ligger i Vanløse bymidte? Jette Hill Ludvigsen siger nej. Læs hendes bud på, hvad Vanløse Bymidte bør indeholde.

- Folk skal sige nej, hvor er det hyggeligt i Vanløse. Jeg står på skøjter med mine børn på Frederiksberg. Hvorfor kan vi ikke gøre det i Vanløse bymidte?

Der skal være hyggeligt i Vanløse. Der er jo en grund til, at vi har ordet hygge i Danmark. Hyggen skal omfavne os. Men det kan der kun være, hvis der er noget der omfavner os - og det er der ikke bymidten. Og det kommer ikke af sig selv, er noget af det første Jette Hill Ludvigsen siger, da VanløseLIV spørger ind til hvilke udfordringer der er i Vanløse. Og her peger hun blandt andet på Fenger grunden, da hun ikke kan forstå, at grunden har fået lov til at stå så længe set i forhold til, hvordan bymidten har udviklet sig.

- Det er en kæmpe misforståelse at bygge højhuse i Vanløse. Vi er ikke i Singapore, men i Vanløse, siger Jette Hill Ludvigsen, der har haft en butik i hjertet af Vanløse de sidste 18 år.

Annonce

Livet skal leves i gadeniveau

- Vi burde have en bymidte, hvor man om vinteren havde en skøjtebane, og hvor man om foråret kan køre på for eksempel rulleskøjter, og hvor der om sommeren var et sommermarked, hvor vi støttede landmændene i områderne omkring Vanløse, siger Jette og henviser til Hellerup, hvor de har pavilloner med markeder, samt Hundested hvor de har alverdens unikke små butikker.

- Sådan noget skaber en helt anden energi i byrummet, og det giver folk - udefra - lyst til at besøge området, svarer Jette Hill Ludvigsen, der mener, at livet skal ned i gadeniveau – og at der skal tænkes ud af boksen.

- Vanløse skal være et sted for alle fra 0 til 100 år. Det skal være hyggeligt for pensionisterne at komme ned i bymidten og sidde på en bænk. Lige nu har vi en bymidte med Burger King og et center, der er gået konkurs, siger Jette og slår fast, at man i Vanløse mangler et sted på gadeplan, hvor man lige går ned, hygger og falder i snak. Og så skal det være lækkert rent visuelt, siger hun.

- Se for eksempel på Børneloppen. Det er virkelig trist at se på. Og så er der Burger King, sukker Jette der er overbevist om, at man bliver præget af om bybilledet er smukt, da bybilledet skaber rammer for samtale og nærvær.

- Men er de steder ikke på vej i form Locals, Wedo og Vanløse Bistro, der snart slår dørene op.

- De her steder er i Vanløse, fordi folk tør satse og tage initiativer. Og det komme ikke af sig selv. Når det er sagt, mangler vi stadig de rekreative områder omkring bymidten. Noget Fengerbyggeriet ikke skaber, slår Jette fast og pointerer, at hvis man vil have flere af de steder (såsom Wedo, locals, gode spisesteder og vin- og cocktailbarer) som de andre bydele har, så kræver det, at folk i bydelen tager initiativ, og selv kontakter de steder, de gerne vil have til Vanløse.

- Det var sådan Wedo kom til Vanløse. Jeg så et ledigt lokale og spurgte Wedo, om de ikke ville komme til Vanløse, forklarer hun og fortsætter:

- Man kunne også gøre som i Lyngby, der er et fint eksempel på, hvordan man modererer trafikken, får at få forretningslivet til at brede sig langt ud i gaden med cafeer og butikker.

Hvem eller hvad kan så rykke Vanløse i den retning?

- Vanløse skal have et ordenligt hjertestarter stød, også masser af kærlighed. Og det skal komme fra politisk side. Man bliver nødt til at tildele bydelen økonomiske midler i form, så bydelen bliver løftet. Der skal oprettes forbud mod at opkøbe grunde, lade dem ligge, og kunne kommunen opkøbe de gamle grunde såsom Fenger grunden og biografen tilbage.


Når jeg går rundt i bymidten, tænker jeg: 'Ej, hvor er her slidt og brugt. Der er et kaos af cykler alle vegne.

Jette Hill Ludvigsen


Også er man nødt at holde noget ude, som for eksempel Burger King, selvom de har mange penge. En Burger King skal ligge ved en motorvejsafkørsel ikke i en bymidte. Det der sker i Vanløse ville aldrig ske i Hellerup. Hvorfor sker det så i Vanløse?

Annonce

Livet skal ikke forgå i bunkeren

- Flemming Fenger taler om en roterende restaurant. Jeg bliver helt træt. Hvorfor skal vi have det i Vanløse? Er det noget folk i Vanløse vil benytte? Skaber det sammenhæng at åbne endnu et bycenter uden ånd? spørger Jette fortsætter:

-Man burde også beskytte haveejerne mod den restaurant. Tænk at folk kan sidde at kigge ned i folks haver, siger hun og slår ud med armene.

- Når jeg går rundt i bymidten, tænker jeg: 'Ej, hvor er her slidt og brugt. Der er et kaos af cykler alle vegne. Hvor svært kan det være at lave noget nyt, siger hun og referer til en underjordisk cykelkælder i Japan.

- Tænk, hvis Vanløse var forgangs-bydel for sådan et projekt, siger Jette og pointerer, at hun godt ved, at det vil koste en bondegård.

- Man kan finde pengene via fonde og kommunen. Det vil skabe opmærksomhed omkring Vanløse. Folk vil tænke: ' Ej det er sejt,' og Vanløse vil få forandret sin bymidte betydeligt og komme på Danmarkskortet, siger Jette og smiler, idet hun fortsætter:

- Derfor skal vi sige stop til en kold og kønsløs byggestil. Vi skal tænke miljø og mennesker, i og med at der er evidens for at mennesker trives i gode rum. Hvis vi skaber gode rum, vil folk komme udefra og besøge dem. Vi skal skabe et flow mod os i stedet væk fra os.

Hvordan gør man det?

- Ved at ansætte innovative folk og professionelle fra Vanløse og andre steder til at tænke stort for bydelen. Jeg selv er færdig med at gøre det frivilligt, fordi det er ligesom at slå i en pude - der sker ikke noget.

Hvad skulle denne gruppe lave?

- De skulle undersøge, hvordan man skaffer penge. Hvilke events skal der til for at få det til at ske? Hvem er vores samarbejdspartnere og så videre. Hvis det ikke sker, så frygter jeg, at Vanløse bliver ligesom Hvidovre, som man bare kører igennem.

Annonce

Vanløseborgerne får ikke som fortjent

Også er der vores biograf. Hvorfor blev det et fitnesscenter i stedet for et kulturcenter? Vi skal have et sted, hvor man mødes. Vi har kulturstationen, men der ved man ikke, hvad der sker, siger Jette og slår fast, at hun på ingen måde bliver gammel en bydel der har i den grad mangler visioner for kvalitet, mennesker og miljø.

- Hvor ville jeg elske at køre igennem Vanløse og tænke: Fremtidens by. Lige nu tænker jeg det modsatte, siger hun og fortsætter:

- Der er mange skønne og vidunderlige mennesker i Vanløse, det er ikke borgerne, jeg anfægter. Dem der bor i Vanløse, de får ikke som fortjent. De har fortjent meget mere hygge. Heldigvis fungerer skolerne, efter min opfattelse, stadig, smiler Jette, og det er derfor jeg er her endnu med min store børneflok.

Hvorfor går du ikke selv ind i kampen, hvis du er utilfreds?

- Jeg har kæmpet i mange år, og som jeg sagde før, så er det som at slå i en pude. Det kræver, at man ansætter folk til at tænke stort. Man kan ikke redde en bydel baseret på frivillighed, svarer Jette Hill Ludvigsen og siger afsluttende:

- Jeg kendte en ældre herre, der lå for døden med uhelbredelig kræft. Jeg sagde til ham: 'Hvor er det uretfærdigt at du skal dø, nu hvor du skal til at nyde livet.'

Han kiggede på mig og sagde. 'Jette. Jeg har nydt livet!' Det er en samtale, jeg husker. Hvis jeg ser mit liv som et målebånd, så er der x antal centimeter (år, red) tilbage. Jeg tænker meget over, hvordan jeg kan nyde de sidste centimeter. Min tanke er, at det nok ikke bliver i Vanløse som Vanløse ser ud nu, for hvis det fortsætter, er jeg videre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Byliv

Pinseevent: Gratis blomsterfrø på fredag

Annonce