Annonce
Vanløse

Borger frygter giftige dampe ved Jyllingevej Station: Kommunen afviser problem

Gangbroen over Jyllingevej ved Jyllingevej er ved at blive renoveret. Foto. Chili Djurhuus
I forbindelse med renoveringen af gangbroen over Jyllingevej ved Jyllingevej Station, bruges det potentielt allergifremkaldende stof epoxy. Det har dog ikke konsekvenser for de passagerer, der benytter stationen, udtaler Københavns Kommune.

- Når du står af på Jyllingevej Station, kan man ikke undgå at indånde en masse dampe, som kommer fra den behandling, man bruger på gangbroen. Det viser sig, at det er epoxy, og det vil sige, at når man står af på stationen eller kommer forbi området, når arbejde står på, ja så indånder vi disse dampe.

Det skriver en borger inde i gruppen 2720Vanløse.

Vi har derfor kontaktet Københavns Kommune og spurgt dem om borgeren har ret, og hvad Kommunen gør for at sikre, at epoxy-dampene ikke indåndes af passagerne. Og er stoffet egentlig potentielt sundhedsskadeligt i den her forbindelse?

Annonce

Epoxypartikler spredes ikke

Ifølge en borger bruges der epoxy i forbindelse med arbejde på gangbroen ved Jyllingevej Station. Kan Teknik- og Miljøforvaltningen bekræfte at det er Epoxy?

- Forvaltningen kan bekræfte, at der anvendes epoxy i overfladebehandlingen i det igangværende renoveringsarbejde af gangbroen over Jyllingevej ved Jyllingevej Station.


Epoxy har en lavt damptryk og er derved ikke luftbåren, hvilket betyder at epoxy hverken lugter eller forlader stedet.

Mogens Hinge


Og hvorfor har man valgt at bruge epoxy?

- Epoxymaling er et godkendt materiale og benyttes for at sikre, at overfladebehandlingens har en lang levetid. På det sprøjtemetalliserede underlag, som indgår i det anvendte system til renoveringen af gangbroen over Jyllingevej ved Jyllingevej Station, reduceres epoxylaget med cirka 20 procent. Overfladebehandlingen forventes med dette system at opnå en levetid, der er mere end 40 år. Levetiden vægtes ekstra højt ved valg af løsninger og produkter til et projekt i et svært tilgængeligt område, som ved dette projekt, hvor der arbejdes ved den trafikerede Jyllingevej og i trange arbejdsforhold mellem banebroerne.

Hvad er epoxy?

Epoxy er et stærkt bindemiddel og heraf også den store popularitet. Det betyder nemlig, at det har en hård hærdning, og det gør, at malingen er utrolig slidstærk på steder hvor gulvet  lider stor overlast og belastning,

I private hjem bruges epoxy ofte i garager, værksteder, kældre, køkkener og stuer.

Må jeg selv male med epoxymaling?

Som udgangspunkt må alle male med epoxy, men sker det på jobbet, beskyttes du af arbejdsmiljøreglerne, hvorfor du skal have et epoxykursus. Arbejdsmiljøreglerne er lavet for at beskytte mennesker, der hyppigt er i kontakt med eller udsættes for belastninger, der ved vedvarende og jævnlig påvirkning kan gøre skade. Og fordi epoxy er et giftigt og allergifremkaldende materiale, der kan være ætsende ved hudkontakt, er det omfattet heraf.

Kilde. Maling.nu

En borger har klaget over dampe. Hvordan sikrer Københavns Kommune, at passagerne ikke indånder epoxy dampe?

- Arbejdsområdet er fuldt inddækket, så epoxypartikler ikke spredes. Lugtgenerne er ikke epoxy, der kan lugtes, men det produkt, som dannes ved hærdningen. Der er ikke nogen sundhedsrisiko forbundet med disse lugtgener.

Hvad vil Københavns Kommune gøre fremadrettet?

- Forvaltningen har indskærpet overfor entreprenøren, at inddækningen skal holdes lukket, også efter fyraften, så lugtgener begrænses. Forvaltningen har fået dette bekræftet af entreprenøren. Ved arbejdet efter påske, hvor der laves akrylbaseret kunststofbelægning på brodækket, vil lignende lugtgener kunne forekomme. Disse er ligeledes uden sundhedsrisiko.

Ifølge Videnscenter For Allergi giver epoxyprodukter ikke anledning til allergi, hvis de håndteres korrekt. Derfor er det vigtigt, at produkterne er helt færdighærdede inden berøring, idet hærdede produkter ikke giver anledning til eksem. Hvilket også bekræftes af lektor i bio- og kemiteknologi ved Århus Universitet, Mogens Hinge.

- Epoxy har en lavt damptryk og er derved ikke luftbåren, hvilket betyder at epoxy hverken lugter eller forlader stedet. Og for at få epopxy-allergi skal du være i direkte kontalt med det, konkluderer Mogens  Hinge.

Så der er ingen mulighed for epoxy-dampe, hvis området er fuldt inddækket?

- Hvis området er afgrænset området og indpakket er der ingen problmer. Hvis du  for eksempel hælder epovy direkte ud fra en spand er der ingen dampe.

Men folk har jo typisk maske på?

- Man har maske på i tilfælde af det sprøjter, når du hælder det ud. Ikke fordi det damper, svarer Mogens Hinge afsluttende.

Annonce
Annonce
Trafik

Synshæmmede Henrik er frustreret ændret køreplan for S-toget på Islev Station: Jeg er ude af stand til at cykle eller køre bil

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Musik

Albumaktuelle, Lisa Smith: Der kan være en vis lettelse i at komme overens med, at det måske ikke bliver det samme igen

Annonce