Annonce
Efterlysning

Efterlysning: Kender du, eller er du manden, der fik hjertestop på hjørnet mellem Finsensvej/Sønderjyllands Allé d. 9. juli?

Alle kan træde til ved hjertestop, og man kan ikke gøre noget forkert, udtaæer Anne Kaltoft, adm. direktør i Hjerteforeningen og hjertelæge. Foto: Peter Leth-Larsen


Annonce

9. juli om formiddagen reddede 39-årige Lise Rydik en ældre mand på hjørnet af Finsensvej og Sønderjyllands Alle, der havde fået hjertestop ved at give ham hjertemassage.

Hun fortæller.

- Da jeg kom derhen, så jeg en ældre mand sidde på jorden. Han havde det meget dårligt. Det var umiddelbart svært at se om han var fuld, eller der var noget andet med ham. Han havde tisset i bukserne, og var svær at komme i kontakt med. Hun fortætter.

- Måske er det på grund af mit erhverv som sygeplejerske, men jeg melder mig altid, når jeg ser at nogen har brug for hjælp.

Lise fortæller, at mandens tilstand hurtigt forværres, og hun derfor indleder førstehjælp i form af hjertemassage, hvilket ifølge akutlægen har været afgørende for, at det lykkedes at genoplive manden

Artiklen forsættes under billedet.

Lise Rydik reddede en mands liv, da han faldt om ved at give hans livreddende førstehjælp. Foto. Lise Rydik

Lise har modtaget en dusør på 1000 kroner og et diplom fra Københavns Politi på grund af hendes indsats.

- Lise har ydet en imponerende indsats, som fortjener stor anerkendelse. Hun begyndte straks hjertelungeredning, da den tilskadekomne fik et hjertestop – til trods for at hun derved udsatte sig selv for smittefare (corona, red). Med sin resolutte handling har Lise været med til at redde en medborgers liv, udtaler politidirektør Anne Tønnes.

Hvis du kender den ældre mand, - eller er manden -  som Lise Ryding reddede vil VanløseLIV gerne tale med ham/dig. Redaktionen kan kontaktes på chili@vanloseliv.dk eller via sms 53314152.

Fakta om hjertestop

I Danmark rammes årligt knap 5.200 danskere af hjertestop uden for hospitalet. Det svarer til cirka 14 personer hver dag.

Overlevelsen efter hjertestop uden for hospital er cirka 16 procent (2019).

For personermed stødbar hjerterytme er overlevelsen 40 Procent (2019).

- De fleste personer får varige skader eller dør, hvis ikke de får hjælp inden for cirka 10 minutter. Efter cirka seks minutter kan hjernen begynde at tage skade, og for hvert minut, der går uden genoplivning, falder chancen for at overleve med cirka 10 procent.

Hvis ingen træder til med genoplivning inden ambulancens ankomst, overlever 6 procent af de personer, som får hjertestop uden for hospital.

Ud af de personer, som får hjertemassage inden ambulancens ankomst, overlever 17 procent.

Overlevelsen efter hjertestop uden for hospital er 45 procent for de personer, der for hjertemassage ved hjælp af en hjertestarter, inden ambulancen ankommer.

Kilde. Sundhedsstyrelsen.

Alle kan give livreddende førstehjælp

Alle kan træde til ved hjertestop, og man kan ikke gøre noget forkert.

Hvis man føler sig utryg ved at give kunstigt åndedræt, for eksempel hvis personen med hjertestop har kastet op, eller der er slim omkring munden, anbefaler vi, at man giver hjertemassage uden kunstigt åndedræt. Den metode vil sikre fortsat ilttilførsel til hjernen og mindske risiko for alvorlig hjerneskade. De samme anbefalinger gælder, hvis man føler sig utryg ved at give kunstigt åndedræt på grund af mulig smitte med corona-virus. Altså hjertemassage alene og undlade kunstigt åndedræt. Det værste er ikke at træde til.

Kilde. Anne Kaltoft, adm. direktør i Hjerteforeningen og hjertelæge

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vanløse

Joy Mogensen gæster Morgensang

Vanløse

Nærpoliti: Sådan undgår du indbrud

Erhverv

BarUno bliver til Superbello

Vanløse

Werge stiller op til Folketinget

Jul

Så kom julestemningen til Vanløse

Erhverv

Synoptik åbner ny butik

Annonce