Annonce
Debat

KLUMME: Billige boliger på Brugsen-grunden

Fenger Grunden. Hullet. Ground Zero eller Brugsen Grunden. Navnene er mange for grunden der har ligget brak i over 12 år. Foto: Chili Djurhuus
Annonce

Af Jonas Neivelt, formand for SF Vanløse. Klummen er udtryk for skribentens egne holdninger.

Downtown Vanløse. En hævet togbane over Jernbane Allé, der fører trafikanterne videre ud mod Husum, Herlev og Skovlunde og helt ud til Ølstykke, hvor kragerne vender. Det er da lidt storbyagtigt. Er det ikke i Chicago, hvor man i gangsterfilmene kan se deres hævede metro skabe en generelt dårlig forfaldsstemning?

I det centrale Vanløse er det ikke jernbanen, der bidrager til tristessen. Den er snarere noget at være stolt af, efter Van Morrison satte stationens trapper på det musikalske verdenskort i sangen Vanløse Stairway. Rundt omkring er der både kaotiske cykelparkeringsforhold, et kulturhus med koncertsal og en nedlagt biograf. Sådan er København.

Desværre er der også et hul i jorden på den anden side af gaden. Her kunne Vanløses bykerne udnyttes langt bedre. Engang lå der et supermarked, men da det ikke skulle ligge der længere, valgte grundens ejer i ejendomsspekulationens tegn at lade grunden stå tom hen.

Annonce

Minder om Jagtvej 69

Det minder lidt om skæbnen for Jagtvej 69, uden at jeg på nogen måde vil sammenligne Ungdomshuset med Super Brugsen. Men for at genopridse historien blev Ungdomshuset solgt til en kristen sekt, der rev huset ned og derpå ikke havde yderligere planer. Derfor solgte sekten grunden til nogle ejendomsspekulanter, der stadig har det fine hul i jorden på Nørrebro.


Det vil skabe en mere levende bydelsmidte, hvis der kommer beboere med mere lommeuld end guld i pengepungen.

Jonas Neivelt, formand for SF Vanløse.


VanløseLIV fortalte i juni måned, at der nu skal bygges, og der kommer både dagligvarebutikker og fitnesscenter og kontorer. Med andre ord kommer der alt det, der også er lige ovre på den anden side af gaden i Kronen. Så vi skal simpelthen have et nyt Kronen lige på den anden side af Jernbane Allé.

Det er ejerens ret at gøre. Jeg vil i al stilfærdighed bare have lov til at blive lidt frustreret over ejerens valg. Vanløse har ikke brug for et nyt Kronen. Det centrale Vanløse – og dette er sagt med al mulig respekt for alle Vanløse-borgere – kunne måske i stedet have brug for lidt befolkningsmæssig diversitet. Her kunne Brugsen-grunden komme i spil.

Vanløse er en af de bydele i København med den absolut højeste gennemsnitsindkomst. Det er dejligt for Vanløses borgere. Jeg vil blot vove at påstå, at det vil skabe en mere levende bydelsmidte, hvis der kommer beboere med mere lommeuld end guld i pengepungen.

Annonce

Billige boliger

Brugsen-grunden kunne blive til boliger. Dem har København brug for, og dem har Vanløse brug for. Det er kommunens udtalte målsætning, at København fortsat skal være en by for alle – ikke kun for dem, der har råd. Smertegrænsen for boligpriser er for længst nået, og her ville det være dejligt at se en modreaktion i Vanløse. Et sted, hvor folk med en lav indkomst kan bo. Det kunne være folk med lavt betalte job, og det kunne være folk med lærlingeløn eller SU.

Nogen vil sikkert indvende, at der allerede er ungdomsboliger oppe på toppen af Kronen. Det er der ikke. Huslejen for de billigste etværelseslejligheder er lige nu på 9.500 kroner om måneden. Nitusindogfemhundrede kroner!!! Det er over halvdelen af et normalt betalt jobs disponible månedsindkomst, og det er ifølge min hovedregning omtrent 133 procent af SU-satsen. Før skat.

Jonas Neivelt, formand for SF Vanløse. Foto- Privat.

Nu lever mennesker ikke af brød og boliger alene. Sammen med boligerne kunne man sagtens opføre nogle af den slags ting, som København også efterhånden er ved at savne. Der kunne være lydtætte øvelokaler til bands, og kunstnerne kunne få en atelierplads, der er til at betale. De færreste af os vil foretrække at leve helt uden kunst og musik. Hvis vi fortsat skal det, skal der også være et sted, hvor kunst og musik kan skabes. Det kunne skabes på Brugsen-grunden.

Vi skal også have caféer og dagligvarebutikker, fitnesscentre og kontorer. Men har vi brug for flere i Vanløse?I stedet for at lave en mindre kopi af Kronen, så lad os da få lidt højere til loftet og få et sted, hvor liv og kultur leves og skabes.

Lad os derfor få folk med lavere indkomst til Vanløse ved at give dem et sted at bo. Lad os give kunstnerne et atelier. Det er kun den private ejendomsret, vi er oppe mod.

Engang undersøgte jeg mulighederne for på en mørk vinteraften at lave et hologram af et billigt boligkompleks over Brugsen-grunden. Planerne strandede ved, at jeg slet ikke kunne finde ud af teknikken, og at teknikken måske slet ikke findes.

Men hvis nogen har en hologramfremviser, og ved hvordan man gør, så skriver I bare, og så fremviser vi visionerne for et endnu mere mangfoldigt Vanløse over en tom byggegrund en sen aften i november

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Mand sigtet for narkobesiddelse på Ålekistevej

Annonce