Annonce
#72timer

Kvindelige hjemløse udsættes ofte for seksuelle overgreb: Det er de færreste, der anmelder det

Hjemløse kvinder er ofte udsatte for seksuelle overgreb, men det er de færreste der, af frygt for repressalier i hjemløsemiljøet, anmelder det. Modelfoto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Hjemløse kvinder er ofte udsatte for seksuelle overgreb, men det er de færreste der, af frygt for repressalier i hjemløsemiljøet, anmelder det. Og anmelder de det, får de sjældent den fornødne hjælp.

Til og med 12. maj har Hovedstadens Mediehus i samarbejde med Hus Forbi fokus på hjemløshed. I den forbindelse vil en frivillig fra hver bydel i København skal være hjemløs i tre dage. Og Sarah Lorentzen fra Vanløse har meldt sig som hjemløs.

Derfor har VanløseLIV.dk et særligt fokus på kvindelige hjemløse.

- Hvis du mandlig hjemløs, så udsættes du er du udsat for gadevold, hvilket er meget alvorligt, men som hjemløs kvinde, så skal du hele tiden flygte og gemme dig for at undgå seksuelle overgreb, og det er uanset, om du er på gaden eller på et herberg, fortæller dokumentationschef i Liva Rehab, Flora Ghosh.

Annonce

Voldtages på herberger

- Vi har en ide om, at kvinder og mænd er ligestillede, men det er enormt svært at være hjemløs kvinde, fordi du ofte skal betale med seksuelle ydelser for at for eksempel sove på en sofa, forklarer Flora Ghosh, der fortæller, at hun via Liva Rehab har mødt mange hjemløse kvinder, der har betalt med deres krop eller som bliver voldtaget på de herberger de sover på.

Hvorfor passer de hjemløse ikke på hinanden?

- Det er ikke fordi heteroseksuelle hjemløse er onde, men det bliver hurtigt en del af en kultur, og derfor er det vigtigt, at der skabes plads for, at hjemløse kvinder kan stresse af, fordi det er enormt stressende hele tiden at være bange for at skulle give nogle ydelser enten for ikke at blive udnyttet af andre, for at få stoffer eller for at få et sted at sove, fortæller Flora, der forklarer at der for få år siden ikke var nogle steder, hvor man som kvinde kunne sove separat fra mændene.

Liva Rehab

LivaRehab er en landsdækkende, rådgivende, behandlende og rehabiliterende organisation. De støtter mennesker med skadevirkninger fra prostitution og mennesker, der har været udsat for incest, seksuelle overgreb og vold.

Og de steder hvor der ikke er et afskærmet område for kvinder, vælger de ofte at sove i fællessalen, for at undgå at der er nogen der kommer og rager på dem, forklarer Flora.

Hvem er de hjemløse kvinder?

- Når du ender som hjemløs kvinde så har du, ligesom mændene, ingen at ringe til, du har intet netværk. Du kommer ofte fra en dysfunktionel familie, og du er ofte også psykisk syg. Og for at dulme dine smerter så tager du ofte narkotika eller alkohol. Og fordi der ofte er stoffer indblandet så ender de her kvinder ofte som en kastebold mellem forskellige sektorer, og de får sjælden hjælp, forklarer Flora.

Annonce

Kan ikke få hjælp

- Mange af de her kvinder har været udsat for incest eller seksuelle overgreb i deres barndom, og de har ikke fået hjælp, og når de måske endelig beder om hjælp, så kan de ikke få hjælp, fordi man (center for seksuelle overgreb på Rigshospitalet, red) ikke tilbyder terapi til folk, der har et misbrug, fortæller Flora der mener, at man bør lave om på behandlingssystemet.

- Hvis det var så nemt at være stoffri, så ville de jo nok være det. Det bliver en ond spiral, som de ikke kan komme ud af.

Og det er noget som afdelingsleder i Modtagelsen & Natcaféen i Kirkens Korshærs Herberg, Hillerødgade, Patrycja Wyszomirska, kan nikke genkendende til.

- Hos os bor der både kvinder og mænd, men vi har også en skærmet gang, med dobbeltdøre, hvor der kun er kvinder.

Hvorfor har I det?

- Nogle af kvinderne erhverver sig ved at prostituere sig selv for at overleve, og når de kommer hjem, som vores hus er, så har de brug for, at der er nogle ydre rammer, som de kan distancere sig fra, således at deres erhverv og hjem ikke flyder sammen, fordi de, af nød, ikke altid kan sige nej til stoffer eller beskyttelse.


Du kan vælge at sælge din krop på gaden, tage ud at stjæle eller tage hjem til ham, der før har overskredet dine grænser seksuelt, og som kan give dig det, du har brug for, og så er nummer tre bedre end de to andre.

Patrycja Wyszomirska


Jeg har talt med Flora Ghosh fra Liva Rehab. Hun fortæller, at hjemløse kvinder er ekstremt udsatte i forhold til at blive udsat for seksuelle overgreb også på herberg. Er det din erfaring?

- Jeg skal ikke kunne sige, at der sker ting som ikke oplyses. Men det er virkelig sjældent, at kvinderne hos os fortæller om det eller ønsker, at det skal anmeldes, hvis det kommer til vores kendskab.

Hvordan kan det være?

- Fordi det er deres erfaring, at de ikke bliver taget alvorligt af politiet, og fordi de ikke oplever, at de bliver beskyttet, mod eventuelle repressalier, hvis de anmelder det, fortæller Patrycja, der forklarer, at hjemløsemiljøet, er et miljø, hvor mange kender hinanden, og derfor er det sårbart at anmelde en voldtægt.

- Har du en ide om, hvad mørketallet er?

- Nej, men jeg kan sige så meget, og jeg, i de fem år jeg har arbejdet her, har det været meget få kvinder, der har anmeldt en voldtægt.

- Hvad er løsningen?

- Når man har brug for stofferne og pengene er brugt op, så søger man ind i et miljø, hvor der er forventninger om seksuelle ydelser, hvis du er kvinde. Du kan vælge at sælge din krop på gaden, tage ud at stjæle eller tage hjem til ham, der før har overskredet dine grænser seksuelt, og som kan give dig det, du har brug for, og så er nummer tre bedre end de to andre, forklarer Patrycja og fortsætter.

- Og derfor er løsningen at stabilisere de her kvinder (i forhold til deres brug af stoffer, red), så de ikke kommer ud i farlige situationer for at overleve, forklarer Patrycja, der fortæller, at en kvinde der udsættes for voldtægt ofte, ikke kan få behandling på center for voldtægtsofre, for de er misbrugende eller ustabile.

Sådan støtter og donerer du

Som virksomhed skriver du det ønskede beløb til 72timer@husforbi.dk hvorefter Hus Forbi sender en faktura. Private køber en avis af den lokale Hus Forbi-sælger og skriver det betalte beløb på sms til 30504816. Indsamlingen varetages alene af Hus Forbi.

- De får stillet til udsigt, at de først kan komme i terapi, når de ikke er i misbrug mere. Og dem der er ustabile, afsluttes, siger Patrycja og uddyber.

- Du skal huske, at det er pisse hårdt at gå i terapi, og de kvinder har intet netværk, så når terapisessionen er slut, og du har blottet dig og åbnet op, så skal du tilbage til den hverdag, som gør dig ondt. Og det er en ond cirkel, der er svær at bryde, siger hun afsluttende.

Hvorfor #72timer ?

Fordi Hus Forbi i år fejrer 25 års jubilæum. I den anledning vil vi sætte konstruktivt og løsningsorienteret fokus på flere hjemløseproblematikker og sender derfor en læser ud i frivillig hjemløshed i tre døgn. 72 timer hvor den ’hjemløse’ på egen krop oplever problemer og udfordringer og beretter om oplevelserne. I de tre døgn vil vi også samle penge ind til netop Hus Forbi, og det er vores ambition at runde en halv million kroner i jubilæumsgave til den corona-trængte organisation. #72timer kan følges på alle vores medier frem til 12. maj.

Annonce
Annonce
Politik

Socialdemokratiet tager overborgmesterposten i København

Annonce
Annonce
Alarm112

Vognmand mister bil efter taxachaufførs alt for høje fart

Annonce
Forsiden netop nu
Klima

Vild have på Jyllingevej udvalgt blandt 1500 haver i Danmark

Alarm112

Mand stukket i halsen med kniv ved pizzeria

Klima

Biolog: Skarven er en gevinst for Damhussøen

Samfund

Lidt ligesom at date: Fra ensom til lykkelig kvinde med nye veninder

Alarm112

Tiltale: 60-årig stedfar forgreb sig på 15-årig pige ved at narre hende

Byudvikling

Fra to til seks timers parkeringsforbud på Buskager: Folk er begyndt at parkere på Damstien

Indland

Mere natteliv og farvel til mundbind om lidt: De fleste restriktioner er udfaset i september

Pers Grønne Hjørne

Pers grønne hjørne: Kun fantasien sætter grænsen i din have

Byliv

Pinseevent: Gratis blomsterfrø på fredag

Byudvikling

Nyt affaldssystem besværliggør parkering på Buskager: Det ligner en konstruktionsfejl

#72timer

Center for Seksuelle Overgreb på Rigshospitalet afviser hjemløse kvinder: En ond cirkel

Navne

Vanløse-professor får pris for sin indsats under corona-pandemien

#72timer

Grotesk behandling af hjemløse: Når det er håbløst besværligt at hæve sine egne penge

Månedens Buket

Månedens Buket: Det har altid været mig, der har stået for overraskelser

Byliv

Nu sker der endelig noget: Fælles indsats skal stoppe organiseret cykeltyveri

Trafik

Far til skolebarn: Hellerne ved Herlufsholmvej giver falsk tryghed

Spørg redaktionen

Vanløse får 40 nye bænke

#72timer

Sarah er frivillig hjemløs i tre dage: Jeg skal finde et sted at gemme mig om natten

Corona

Snoopy Bodega afviser gæster, der er fritaget for mundbind og visir: Vi vil ikke risikere at blive lukket ned igen

#72timer

Borgmester om manglende løsninger for hjemløse: - Der er vel ikke nok stemmer i hjemløshed

#72timer

Vores mål er at give Hus Forbi en halv million kroner: Sådan donerer lokale virksomheder

Annonce