Annonce
Politik

Medlem af Vanløse Lokaludvalg: Det handler om alder, ikke om køn

Genrebillede.Billedet er fra Feministisk 8. marts demonstration "Til kamp for ligestilling i hverdagen" i København 8. marts 2017 i anledning af kvindernes internationale kampdag. (Foto: Kevin Shakir/Scanpix 2017).
I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag har vi spurgt medlemmerne af Vanløse Lokaludvalg om kønsfordelingen betyder noget for deres arbejde.

I øjeblikket er der otte kvinder ud af 22 medlemmer i Vanløse Lokaludvalg. Fem er politisk valgte, og fem er foreningsvalgte. I anledning af at det er Kvindernes Internationale Kampdag, har vi derfor spurgt medlemmerne af udvalget, hvordan de oplever kønsfordelingen.

- Generelt set, er det en god ide med stort set ligestilling mellem kønnene, fordi vi har forskellige styrker og svagheder, der, alt andet lige, må give et bedre samspil og dermed også et større udbytte, sådan starter Tina Wittendorf Guld (DF) og Anne Rathleff (løsgænger og tidligere ALT, red), deres mail. Mailen fortsætter.

- Og som modne kvindelige medlemmer af et udvalg, der primært er repræsenteret ved ældre mænd, vil det være meget nærliggende for os at svare kort med et: 'JA, det vil være godt med flere kvinder i Vanløse Lokaludvalg'. Men her i 2021 er det svar ikke godt nok. Det handler ikke længere kun om ligestilling for kvinder, skriver de to kvinder.

Annonce

Mangler drive

- Vi vil gerne have, at flere, unge, ældre, studerende, pensionist, familiefar- og mor ser sig selv som nogle, der vil arbejde for at gøre Vanløse til et endnu bedre stede at bo, skriver de kvinder som mener, at mødestrukturen betyder mere end det kønsmæssige.

- Det kunne være en ide at starte med at nytænke strukturen på møderne i lokaludvalget, skriver de og foreslår, at udvalget kopierede Enhedslistens rotationsprincip.

- Vi kunne starte med mødelederposten, da det, efter vores opfattelse, vil give en tiltrængt mulighed for at tilføre mødestrukturen ny energi. Mødestrukturen er uden drive og slet ikke inkluderende, hvilket på ingen måde giver lyst til at være med i et frivilligt og tidskrævende arbejde, skriver de to kvinder afsluttende.

Det er dog ikke, alle der tror på, at det hjælper. En af dem er Jens Wedenborg (C).

- Jeg har svært ved at se, hvordan man kan ændre mødestrukturen med at skifte mødelederen ud.


Hvis der overhovedet er en udfordring, så er den ikke kønsbaseret, men derimod aldersbaseret.

Jens Wedenborg (C), medlem af Vanløse Lokaludvalg fo


Hvorfor ikke?

- Der vil jo stadig være de her 20 punkter på dagsordenen, som vi skal igennem. Vores møder kører efter en stringent model, og det tror jeg ikke en anden mødeleder vil ændre ved, siger Jens og slår fast, at de allerede i udvalget har forsøgt at effektivisere møderne ved at have a- og b-punkter.

- B-punkterne er som udgangspunkt godkendt af udvalget, med mindre nogle er imod, forklarer han og fortæller, at det har skåret mindst en time af møderne.

Annonce

Aldersbaseret udfordring

Dog så erkender Jens Wedenborg, at der møderne mangler dynamik.

- Derfor er der opsat en arbejdsgruppe, der skal er på, om man kan ændre noget ved mødeformen i udvalget.

Så du ser ikke kønsfordelingen som en udfordring?

- Personligt oplever jeg ikke kønsfordelingen som en udfordring overhovedet. Hvis der overhovedet er en udfordring, så er den ikke kønsbaseret, men derimod aldersbaseret, da gennemsnitsalderen er 60 plus, siger han og pointerer, at alle københavnske lokaludvalg, undtagen Kgs. Enghave, har en overvægt af mænd.

Kønsfordelingen i Vanløse Lokaludvalg

Vanløse Lokaludvalg består af 23 medlemmer. (14 mænd og 8 kvinder)

  • Blandt de politisk valgte er kønsfordelingen.

Fem mænd

Tre kvinder

En fra Liberal Alliance, der ikke har et medlem med.

  • Blandt de foreningsvalgte er kønsfordelingen.

Fem kvinder

Ni mænd

Der er dog nogle der mener, at kønnet har en betydning. En af dem er Anne Fausbøll, der er valgt for Grøndal Lokalråd.

- Jeg synes helt klart, at det skaber mere dynamik i lokaludvalget med flere kvinder. Det er helt fantastisk, at vi er otte, når jeg tænker på, at vi i flere år kun var to eller tre.

Erik Jønsson (valgt for G/F Kirkestiens Villakvarter, red) mener dog ikke, at det vil ændre noget, hvis der er flere kvinder i Vanløse Lokaludvalg. Han svarer i en mail.

- Der er cirka otte kvinder ud af 23 medlemmer nu, og af dem er det kun halvdelen, der er aktive i de arrangementer som laves.

Hellere ikke næstformand i Vanløse Lokaludvalg, Hanne Larsen, mener, at kønsforskellen betyder noget.

- Jeg er pædagog og har været institutionsleder i 37 år, og jeg har aldrig tænkt over, at der var få mandlige medarbejdere, ligesom jeg hellere ikke tænker over, at der er færre kvinder i lokaludvalget, siger Hanne Larsen og fortæller, at hun aldrig har oplevet at være blevet 'løbet over ende' af et mandligt medlem.

En anden kvinde, der ønsker at være anonym mener, at der er et problem med kønsfordelingen - eller måske mere alderen af medlemmerne.

- Problemet er, at de gamle stemmer på de gamle. Det er tungt, og det går så langsomt. Da der var valg sidste gang, var der flere yngre, der stillede op, men problemet er, at det er de gamle der bliver genvalgt, fortæller det kvindelige medlem, der forklarer at flere yngre medlemmer er faldet fra, og at det ville være en ide, at udvalget blev set med andre yngre og måske også kvindelige øjne.

Så det handler ikke om kønsfordelingen?

- Jeg oplever ikke, at der fremdrift. Møderne er langsommelige. Og måske kunne flere kvinder, give et andet drive, fortæller medlemmet.

Annonce

Demokratisk problem

Forkvinde for Kvinderådet, Nanna Højlund, mener, at det er et problem, når kvinder er underrepræsenteret i for eksempel lokaludvalgene

- Til at starte med vil jeg sige, at det er underligt, at du overhovedet stiller det spørgsmål.

Hvorfor det?

- Fordi det burde være logisk, at det betyder noget for vores demokrati, at der er så få kvinder i politik. Det er et godt spørgsml, men underligt at der er behov for at stille det.

Hvorfor?

- Fordi politiske løsninger og beslutninger skal favne bredt.

Kan mænd ikke favne for begge køn?

- Så længe der er strukturelle forskelle mellem mænd og kvinder, så nej.

Strukturelle forskelle?

- I og med at mænd kun tager ti procent af barslen, er det også primært kvinder der udfører de fleste af opgaverne i hjemmet. Derudover er der for eksempel både løn og pensionsforskelle på mænd og kvinder.

Men hvordan har det og ens køn betydning for ens politiske arbejde i for eksempel et lokaludvalg?

- Fordi det er kvinderne, der ved, at det ikke er trygt at cykle på mørke cykelstier. Og det er kvinderne der ved, hvad åbne- og lukketider betyder for familien, og sådan kunne jeg blive ved, svarer Nanna.

- Men har kvinderne ikke selv et ansvar i forhold til at stille op?

- Mange kvinder stiller ikke op, fordi møderne ikke hænger sammen med et familieliv. Derudover betyder sexisme også, at de holder sig væk.

Hvordan det?

- Kvinder, der deltager i den politiske offentlige debat, bliver ofte bedømt sexistisk og på deres køn og for ikke det de gør, og det får en del til at holde sig væk, svarer Nanna Højlund afsluttende.

Ingen af de kvinder VanløseLIV har talt med, har nævnt sexisme som et problem i forhold til at arbejde i Vanløse Lokaludvalg.

_


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trafik

Synshæmmede Henrik er frustreret ændret køreplan for S-toget på Islev Station: Jeg er ude af stand til at cykle eller køre bil

Erhverv

Tvangsauktion af Kronen: Alt er fint

Kultur

Albumaktuelle, Lisa Smith: Der kan være en vis lettelse i at komme overens med, at det måske ikke bliver det samme igen

Annonce