Annonce
Corona

Mit barn skal ikke testes i skolen: Det er et overgreb

Kammilla Rygaard Petersen ønsker ikke, at hendes søn på 13 år skal podes, når han på et tidspunkt kommer tilbage i skole. Foto. Privat
Kammilla Ryggard Petersen har en søn på 13 år. Når han, på et tidspunkt, kommer tilbage i skole, skal han ikke testes. Vi har spurgt hende hvorfor.

- Min søn skal ikke testes to gange om ugen. Det er et overgreb. Det kan og skal mit barn ikke stå på mål for. Nu er bægeret fyldt. Ordene kommer fra Kammilla Rygaard Petersen, efter det er kommet frem, at de store folkeskoleelever måske skal testes op til to gange om ugen, når de kommer tilbage i skolen.

Hvorfor vil du ikke have, at din søn bliver testet?

- Det er et overgreb. Jeg har set videoer, hvor man tvinger børn til at blive testet, og det skal mit barn ikke udsættes for. Og desuden er der ikke lovhjemmel til at teste børn, siger Kammilla som også er bange for, at sønnens medicinske oplysninger gives videre.

- Kan jeg have tillid til, at min søns medicinske oplysninger ikke bliver misbrugt. Det er mindre end et halvt år siden, at det blev afsløret i en DR-dokumentar, at Statens Serums Institut i seks år har solgt danskers medicinske oplysninger uden tilladelse. Så kan jeg være sikker på,  at min søns medicinske oplysninger ikke bliver misbrugt til medicinske formål?

Annonce

Indirekte tvang

Annonce

Hvad hvis det ender med at blive et krav og ikke en opfordring om podning for at få inddæmmet smitten? Vil du så holde din søn hjemme?

- Ja, så ender vi jo med indirekte at blive tvunget til det, og det ved jeg pt ikke, hvordan jeg forholder mig til. Det kommer til at have store konsekvenser for os som familie, fordi det så bliver indirekte tvang, fortæller Kammilla, der har skrevet til sin søns to lærer, og fortalt dem, at hun ikke ønsker, at han skal podes, hvis det kommer dertil.


Jeg går jo hellere ikke til lægen med mit barn, hvis det ikke har symptomer på sygdom

Kammilla Rygaard Petersen,


Hvad hvis det bliver en spyttest, eller din søn skal teste sig selv? 

- Det giver ikke mening at man overhovedet tester, da inkubationstiden er 1-14 dage. Desuden så går jeg jo ikke til lægen med mit barn, hvis det ikke har symptomer på sygdom, og prøv lige at måle hvor meget to - tre centimeter er. Det er voldsomt, og det vil jeg ikke udsætte min søn for. Der kan nemt ske skader på vævet, hvis de stikker forkert eller for højt op, svarer Kammilla og fortsætter.

- Men lade os sige, at præmissen er, at han skal testes, og hvis der er udviklet spyttest, som vi selv kan udføre, så er det da klart at fortrække i stedet for at stå i lange køer og få stukket en lang pind op i næsesvælget, som er til risiko for at skade børn både fysisk og psykisk, siger hun og slår fast, at hvis hendes søn skal testes, så skal det foregå nemt og smertefrit.

Alle gør sit bedste

Da Kamillas søn går på Damhusengens skole, har vi spurgt skoleleder Max Ulrich Larsen, hvordan skolen forholder til en eventuel national teststrategi på Damhusengens Skole.

- Situationen er svær for alle. Som skoleleder oplever jeg, at alle gør, hvad de kan for at skabe tryghed for sig selv og fællesskaberne. Hvis det er en forudsætning for genåbningen at både ansatte og elever over 12 år lader sig teste for COVID19 er det min forventning, at vi alle efterlever det. Vi har nemlig brug for at få åbnet mere op, så vores børn og unge kan blive en del af de nødvendige fællesskaber. Også i folkeskolen, siger Max Ulrich Larsen og forklarer, at han, som skoleleder, agerer ud fra de anbefalinger der er fra sundhedsmyndighederne.

-  Jeg har udelukkende oplevet et godt samarbejde med en fælles forståelse. Min opgave har været at kommunikere og samarbejde med forældre og at skabe tryghed og skole i en ny ramme. Det vil jeg fortsætte med at gøre, og som alle andre har vi som skole også brug for tryghed og tillid til, at alle gør sit bedste.

Som det ser ud nu er det ikke på tale, at der er et krav om, at børn skal testes, men advokat Per Justesen fra Ret&Råd Advokater København, har udtalt til Ama'r LIV.dk, at regeringen lovmæssigt kan indføre krav om mundbind, vaccinationer eller fremvisning af coronatest.

- Og skolen har altid mulighed for at bortvise en elev uden forældrenes samtykke, hvis kravene ikke er opfyldt, siger Per Justesen afsluttende.

Mette Frederiksen afviser, at der vil blive tale om direkte tvangstestning, skriver TV2-Nyhederne. 

Det siger loven om testning af børn og smitteopsporing

Dagtilbud/skoler, (omfattet af bekendtgørelse om forholdsregler mod smitsomme sygdomme i skoler og daginstitutioner for børn og unge) kan afvise at modtage børn med symptomer på COVID-19 med hjemmel i bekendtgørelsen. 

Idet der er tale om en opfordring, er der ikke krav om fremvisning af test og ej heller kontrol af test, og dermed heller ikke konsekvenser ved manglende test.

Hvis personalet er i tvivl, om symptomerne bør give mistanke om COVID-19, kan den kommunale sundhedstjeneste kontaktes. Forældre kan kontakte egen læge. Den kommunale sundhedstjeneste og institutionen må ikke kontakte barnets egen læge uden forældrenes samtykke.

Der er ikke hjemmel til, at skolen kan påbyde et barn eller en ung at blive testet for at be- eller afkræfte smitte med ny coronavirus.

Man (pædagoger eller lærer, red) kan desuden vælge ikke at teste børn til og med 12 år uden symptomer, da det kan opleves ubehageligt for dem.

I stedet for at blive testet, bør barnet blive hjemme i isolation indtil 7 dage efter den sidste nære kontakt fandt sted. Hvis barnet i denne periode ikke udvikler symptomer, kan barnet igen møde i skole.

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trafik

Synshæmmede Henrik er frustreret ændret køreplan for S-toget på Islev Station: Jeg er ude af stand til at cykle eller køre bil

Erhverv

Tvangsauktion af Kronen: Alt er fint

Kultur

Albumaktuelle, Lisa Smith: Der kan være en vis lettelse i at komme overens med, at det måske ikke bliver det samme igen

Annonce