Annonce
112

Nordea slår alarm: Mindst ni unge i Vanløse har deltaget i hvidvask af penge

Filialdirektør i Nordea Vanløse, Rikke Vejlebo er bekymret for de unge i Vanløse. Foto. Chili Djurhuus
Unge helt ned til 13-årsalderen risikere at blive brugt som muldyr til hvidvask af penge, efter at kriminelle er begyndt at gå efter unge, primært drenge, i Vanløse.

- De sidste syv måneder har vi oplevet ni sager med unge i Vanløse, der er blevet lokket eller truet til at hæve penge for at få dem tilbage via MobilePay, fortæller filialdirektør i Nordea Vanløse, Rikke Vejlebo, der, på eget initiativ, har taget kontakt til VanløseLIV.dk for at gøre opmærksom på det stigende problem i bydelen.

- Forældre skal vide, at det her sker, da unge, helt ned til 13-årsalderen, nu kan betale eller modtage over MobilePay. Og de her børn er altså potentielle ofre for kriminelle, der forsøger at misbruge deres godtroenhed, siger hun.

Hvordan forgår en hvidvask via muldyr typisk?

- Det er meget simpelt. For at kunne vaske sorte penge hvide, har de kriminelle brug for at skjule, hvor pengene kommer fra. Derfor lokker eller trues de unge til at sige ja til at lade penge blive overført til deres konto, hvorefter de hæver pengene igen og giver kontanterne til den kriminelle, som de ofte ikke kender. Dermed har den unge medvirket til at sløre sporet, siger Rikke og fortæller, at man i bankverdenen kalder ofrene muldyr, fordi de hjælper den kriminelle med at transportere penge.


De er bange for de bagmænd, der står bag.

Filialdirektør i Nordea, Vanløse, Rikke Vejlebo


Kan du komme med et eksempel?

- I et konkret eksempel blev en 16-årig dreng kontaktet af en bekymret kvinde, som påstod at hun havde tabt sit Dankort. Hun bad om hjælp til at hæve kontanter. Hun overførte 3.000 kroner til hans MobilePay, og han hævede 3000 kroner til hende.

Hvad er konsekvensen, hvis man hæver penge til en kriminel?

- Konsekvensen kan være at ens konto lukkes. Og i værste tilfælde kan man ende med at få en plet på straffeattesten. Og fordi der kan være tale om hvidvask, er bankerne forpligtet til at indrapportere sager som disse til bagmandspolitiet, svarer Rikke, der ikke kan få nogle af sine kunder til at stå frem, da de er bange for repressalier fra de kriminelle.

- De er bange for de bagmænd, der står bag. Rikke fortæller, at i en af de sager der har været i banken, var den MobilePay, der blev overført fra, fra en person der havde fået franarret sig NemID og oplysninger, hvilket betød, at bagmanden kunne overføre fra et andet offers Mobile Pay. Og ifølge en anonym kilde skulle det være en gruppe af hårde drenge i Vanløse, der begår kriminaliteten.

Annonce

Kriminel på få minutter

Nordea i Vanløse har oplevet ni sager om hvidvask visa muldyr indenfor de sidste syv måneder. Og i 2020 er antallet af sager hos Nordea steget med 50 procent. Især drenge og unge mænd er i farezonen. Derfor er Rikkes opfordring klar.

- Tal med dine unge om risikoen for at blive misbrugt som muldyr. I situationen kan det forekomme uskyldigt, men hvidvask af penge er alvorlig kriminalitet, lyder det fra Rikke, der opfordrer forældre til at kontakte banken, hvis man har mistanke om, at ens barn kan være blevet misbrugt til at hvidvaske penge.

Hvordan reagerer de unge?

- De bliver meget kede af det og meget chokeret over, at de pludselig er kriminelle, da de jo bare har gjort det i god tro, siger hun og slår fast, at hun godt kan forstå, at man gerne vil hjælpe folk der beder om hjælp

Men man kan jo slet ikke overføre penge fra sin MobilePay, hvis man har spærret sit Dankort, hvilket man vel har, hvis man har mistet sit Dankort.

- Nej, det er rigtig. men det tror jeg ikke, at mange tænker over, og derfor vil jeg opfordre til, at man altid henviser folk til at kontakte sin bank, hvis man har mistet sit dankort. Man skal i hvert fald aldrig hæve penge til fremmede, siger Rikke og spørger afsluttende ud i luften.

- Ville du selv gå hen til en fremmed og bede pågældende om at hæve penge til dig? Eller ville du kontakte en af dine venner, hvis du manglede penge? Alle alarmklokker skal ringe, når en fremmed kommer hen til en på den måde.

Tre konkrete tips

1. Lad ikke andre bruge din konto til at indsætte og derefter hæve eller overføre penge.

2. Vær mistænksom over for personer, der tilbyder hurtige penge og stor fortjeneste.

3. Udlever aldrig adgangskoder til eksempelvis NemID eller kort- og kontonumre til fremmede.

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trafik

Synshæmmede Henrik er frustreret ændret køreplan for S-toget på Islev Station: Jeg er ude af stand til at cykle eller køre bil

Erhverv

Tvangsauktion af Kronen: Alt er fint

Kultur

Albumaktuelle, Lisa Smith: Der kan være en vis lettelse i at komme overens med, at det måske ikke bliver det samme igen

Annonce