Annonce
Vanløse

Pernilles Kaffebar: Her kender alle hinanden

Bent Hansen og hans datter Louise Hansen, der skal overtage Pernilles Kaffebar, når corona har sluppet sit greb om Danmark. Foto. Chili Djurhuus
Den næsten 100 år gamle kaffebar, Pernilles Kaffebar, overlever corona, og det er på grund af stamkunderne.

Duften af smørrebrød og en fornemmelse af at være tilbage 1970´erne rammer en med det samme, når man træder ind på Vanløses ældste kaffebar, Pernilles Kaffebar, på Jyllingevej 16 i Vanløse. Den næsten 100 år (100 år i 2027, red) gamle kaffebar ejes af Bent og Susanne Hansen. De har haft kaffebaren i 12 år. Men snart er det slut.

- Det er bacon her dufter af, siger Louise Hansen og smiler. Hun er datter af Bent og Susanne og planen var at hun skulle have overtaget kaffebaren, men så kom corona, så de trækker overtagelsen lidt ud.

Annonce

På fornavn med kunderne

Hvad er en kaffebar i ordets oprindelig betydning?

- Det var på kaffebarn lærlingene i gammel tid kom og drak deres kaffe, og senere på dagen spiste deres frokost. Kaffebarn her har været stedet, hvor folk mødtes og det er det stadig, når der ikke er corona mere, siger Bent Hansen og ser rundt på de tomme stole og borde i rummet.

- Her plejer at være helt fyld - flere gang om dagen, siger han efter en kort pause.

Ding - Dong. Døren til Pernilles Kaffebar går op - og det gør den mange gange i løbet af mit besøg i kaffebaren.


Her kan du få en type kaffe, og det den er fra kaffemaskinen. Her er det ikke fancy og det oplever jeg, at folk kan lide og sætter pris på,

Bent Hansen, medindehaver af Pernilles Kaffebar


Og Louise og Bent er på fornavn med de fleste. Der er en let stemning, og udefra køkkenet hører jeg Susanne hilse på en stamkunde, hun ser komme ind.

Ordet kaffebar ville de fleste nok forbinde med et sted hvor lyden af en espressomaskine konkurrerer med en lydmur af nytidens musik - eller måske jazz. Hvor en kaffe koster 48 kroner og du kan få en økologisk og glutenfri brownie med for 30 kroner. Men sådan er det ikke på Pernilles kaffebar.

- De cafeer der findes som kalder sig kaffebarer, er noget andet end hvad det originalt var, siger Bent og peger hen på kaffemaskinen med kolbekaffe og fortsætter.

- For eksempel har vi ikke alle mulige forskellige slags kaffe her. Her kan du få en type kaffe, og det den er fra kaffemaskinen. Her er det ikke fancy og det oplever jeg, at folk kan lide og sætter pris på, siger han smiler.

Hvad mener du med det?

- Her kender alle hinanden.

Er det jeres stamkunder, der holder jer i live?

- Vores stamkunder kommer stadig, men vi mangler dem, der plejer at komme at sidde ved bordene. Dem der sidder og arbejder. Dem der holder møder. Og dem der bare kommer ind for at få en sludder, siger Bent og slår fast, at corona dog også har givet ham nye kunder. Dem, der er begyndt at gå mere rundt i Vanløse og derfor kommer ind og tager en kaffe eller et stykke smørrebrød.

- Hvad er det dejlige ved have en kaffebar

- Atmosfæren. Det at alle kender alle, svarer Louise med det samme.

Bent og Susanne har hele deres voksne liv arbejdet som henholdsvis kok og smørrebrødsjomfru, og det at være i branchen er kommet ind med modermælken, siger hun.

Bent supplerer.

- Charmen og tonen. Tonen er fri. Her er en fri atmosfære, hvor folk rent faktisk taler sammen, selvom de sidder ved hvert deres bord. Vi kender navnene på de fleste, hvor de bor, og hvad de laver.

Hvad taler I om?

- Vi taler om alting. Børn, børnebørn og bedsteforældre, kærester og partnere. Og så skal der jo være aviser overalt, så folk kan læse dagens avis, siger Bent og smiler.

Annonce

Vil føre Kaffebaren videre

Hvad har corona betydet for jer?

- Cirka en nedgang i indtægten på 50 procent, svarer Bent og slår fast, at han er taknemmelig for at han er 76 år, så han har en indtægt (pension, red) for pt er der ikke råd til løn.

- Og så er jeg jo heldigvis i den alder, hvor jeg ikke skylder noget, og det gør det lettere, siger Bent og pointerer, at det også er derfor, at Louise på grund af corona endnu ikke har overtaget kaffebaren.

- Hvorfor ikke nyde dit otium som pensionist?

- Hvis jeg skulle sidde derhjemme, ville jeg kede mig ihjel, svarer Bent prompte.

I 2027 fylder den her kaffebar i 100 år. Er det her stadig en kaffebar i sin originale form om 50-60 år ?

- Ja, jeg har planer om at føre kaffebaren videre, siger hun og smiler. Hun fortsætter.

- Min søn har været her, siden han blev født. Og han render rundt her, når han har tid, så han overtager nok på et tidspunkt, når jeg ikke kan mere, siger Louise og smiler.

- Da vi havde restaurationen i Glostrup Svømmehal, løb Louise også rundt, som hendes søn gør nu, supplerer Bent og smiler.

Endnu en kunde kommer ind. Og Louise er igen på fornavn.

- Hvad siger du så i dag, Jesper?

- To frikadeller og en rejesalat, svarer manden.

Da Jesper er gået ud, kommer en anden ind. Han bestiller og Louise spørger

- Har du din hund med i dag?

- Ja, den står udenfor, svarer kunden.

Må den få en frikadelle? spørger Louise.

- Ja, og du behøver ikke at skære den i tern i dag, svarer han, i det han griner.

Interviewet er foretaget før små erhvervsdrivende, såsom Pernilles Kaffebar, måtte åbne op igen.

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Tvangsauktion af Kronen: Alt er fint

Erhverv

Kronen er sat på tvangsauktion: Gammel gæld har indhentet centret

Musik

Albumaktuelle, Lisa Smith: Der kan være en vis lettelse i at komme overens med, at det måske ikke bliver det samme igen

Annonce