Annonce
112

Politiet til voldsoffer: Det her er ikke et taxafirma

Foto: Palle Herløv.
Fredag 4. september slog to mænd Klaus ned foran Netto ved Vanløse Station. Efterfølgende forsøgte tre unge mænd, der angiveligt kendte overfaldsmændene, at forsætte volden. Ifølge Klaus lod politiet de tre unge mænd gå - fordi politiet virkede bange. Politiet har en anden forklaring.

- Da de begynder at slå mig, tænkte jeg: 'nu tager jeg bare imod og håber på, at ham med kniven ikke begynder at stikke i mig'.

Ordene kommer fra Klaus, der fredag 4. september blev slået ned af to mænd ved Netto ved Vanløse Station.

- Jeg er ude med nogle venner fredag aften, og da vi når til metrostationen på Vanløse Station, beslutter vi at tage hen til en ven, der bor ved Vanløse Station. Vi bevæger os ned af trapperne, og ved de to bænke sidder der en mand sammen med en kvinde på den ene bænk. På den anden sidder der en hjemløs. Manden med kvinden kigger psykotisk på mig.

Annonce

Hvordan psykotisk?

- Du ved, sådan nogle følelsesløse øjne. Ligesom hvis det var et dyr, fortæller Klaus, der vælger at spørge manden, hvorfor han kigger sådan på ham.

Manden svarer, at Klaus skal lade være med at kigge på hans kvinde.

- Jeg siger til manden. 'Jeg kigger ikke på hende', og rækker hånden ud for at gøre klart, at jeg ikke er interesseret, hvorefter jeg går videre med mine to venner, beskriver Klaus og fortæller, at ham og hans venner bevæger sig forbi perronen og tager deres cykler.

Idet vi er ved at cykle væk, råber jeg til ham: 'Op med humøret', hvorefter vi cykler mod Netto.

Politiet var bange

Da Klaus og hans venner træder ud ad Netto, bliver Klaus mødt af en løbende mand, der rammer ham i ansigtet med en knytnæve.

- Jeg tager slaget og er i chok. Hvorefter jeg opdager, at der er en person på min højre side, der trækker mig ned. De begynder at slå og sparke.

Klaus fortæller, at manden til højre trækker noget halvt ud af lommen på sin hættetrøje, der ligner en kniv.

- Da de begynder at slå mig, tænker jeg: 'nu tager jeg bare imod og håber på, at ham med kniven ikke begynder at stikke i mig'. Pludselig hører mine venner råbe, at jeg skal løbe ind i Netto.


Det virkede som om, at politiet var bange, og at det var derfor, de ikke gjorde noget. Det var jo tydeligt, at de havde set sig sure på mig, fordi de kendte dem, slog mig ned.

Klaus


Klaus ser sit snit til at komme op og løbe ind i Netto. Her trykker en medarbejder på en overfaldsalarm, imens Klaus gemmer sig på personaletoilettet.

Da politiet ankommer, kommer Klaus ud af sit skjul, og de begynder at afhøre Klaus, da tre unge mænd pludselig nærmer sig truende, mens de råber: 'Når, der er nok en, der skal spille smart var?'

Klaus fortæller, at den hjemløse mand står i nærheden og råber til politiet, at dem, der overfaldt Klaus, er længere nede ad gaden, men at politiet ignorer ham.

- Ud af ingenting begynder de tre unge at bevæge sig aggressivt imod mig og politiet, og de ender både med at vælte et stativ med potteplanter foran Netto samt at kaste en cykel mod en bil, forklarer Klaus.

Det ender med, at politiet trækker deres politihund, hvorefter en af de unge mænd konfronterer hunden og råber: 'Bid mig, bid mig.'

Klaus fortæller, at de tre unge, da betjentene tilkalder endnu en politivogn, går omkring 100 meter væk, uden at politiet går efter dem.

Hvordan har du det med det?

Det virkede som om, at politiet var bange, og at det var derfor, de ikke gjorde noget. Det var jo tydeligt, at de havde set sig sure på mig, fordi de kendte dem, slog mig ned, svarer Klaus.

Da den anden politivogn ankommer, går alle betjente ud for at undersøge området.

- Politiet efterlader mig og mine venner ved Netto omkring 100 meter fra den gruppe, der tidligere var ekstremt truende, siger Klaus.

Annonce

Vi er ikke et taxafirma

Hvordan havde du det, da politiet gik?

- Jeg følte mig ekstremt forsvarsløs og i løbet af ingen tid, begynder de tre unge mænd at gå truende hen imod mig. Mine venner siger, at jeg skal løbe ind i Netto igen og gemme mig. Personalet lukker mig ind gennem en dør, hvor jeg bliver fragtet til en elevator af en medarbejder, der forklarer mig, hvordan jeg skal holde hånden for sensoren, så døren ikke kan åbne, hvis de kommer, svarer Klaus og fortsætter:

- Og der stod jeg, indtil en af mine venner ringede og fortalte, at det var sikkert at komme ud igen, fordi politiet var tilbage.


Jeg tænker på dem, der skal gå alene rundt på Vanløse Station og omkring området. Folk er jo i fare, når der går mennesker rundt, som umotiveret begynder at slå.

Klaus


Hvad skete der med de tre truende mænd?

- Intet. Politiet ender faktisk med at anholde den hjemløse, fordi han havde forsøgt at provokere politiet til at gå i den retning, hvor han havde set mine overgrebsmænd løbe, sukker Klaus.

Da Klaus efter overfaldet skal på skadestuen, spørger han en betjent, om de vil køre ham til skadestuen. Han spørger fordi, en af de andre betjente tidligere havde sagt til ham, at de ville køre ham på skadestuen.

- Men da jeg spurgte, sagde en betjent: 'Vi er ikke et taxafirma.' Derfor blev jeg nødt til at ringe og vække mine forældre, så de kunne køre mig på skadestuen, fortæller Klaus.

Hvad var der sket med dig?

- Jeg har fået nogle buler i ansigtet, også jeg ondt i kroppen af slagene.

Hvordan har du det nu?

- Jeg tænker på dem, der skal gå alene rundt på Vanløse Station og omkring området. Folk er jo i fare, når der går mennesker rundt, som umotiveret begynder at slå.

Hvorfor vælger du at stå frem med din historie?

- Fordi politiet lod de tre meget aggressive mænd gå. De var tydeligt, at de (de tre unge mænd, red) kendte til de to, der slog mig ned. Udover at kende dem der overfaldt mig, kastede de også en cykel mod en bil og smadrede planter ved Netto. Tænk at man kan gøre det uden at det har konsekvenser. Man skal åbenbart bare være truende nok, sukker Klaus og fortæller, at det virkede som om, at politiet var bange for de tre mænd.

Hvordan bange?

- De opsøgte dem jo ikke, da de gik væk. Trak deres hund frem og kaldte efter en ekstra vogn. Derudover vil jeg gerne gøre opmærksom på, at folk skal passe på omkring Vanløse Station. Politiet burde i den grad patruljere oftere ved stationen, forklarer Klaus og siger afsluttende:

- Politiet har så meget magt, de kan bruge, også bruger de den ikke. Jeg forstår det ikke.

VanløseLIV har kontaktet Københavns Politi og spurgt til betjentenes håndtering af sagen

 • Kan Københavns Politi bekræfte, at der fandt et overfald sted fredag aften ved Netto ved Vanløse Station, hvor en ung mand var offeret?
  - Fredag 4. september lidt efter kl. 22.30 fik vi en anmeldelse om et overfald på Jernbane Allé i Vanløse, hvor en mand var blevet slået med knytnæveslag i ansigtet og på kroppen af to ukendte gerningsmænd.
 • Kan Københavns Politi bekræfte, at I endte med at anholde en hjemløs?
  - Da politiet befandt sig på stedet og talte med vidner, kom en person med trusler og tilråb mod betjentene. Han blev anholdt og sigtet for fornærmelig tiltale mod politiet.
 • Kan I bekræfte, at der kom flere til med en truende adfærd? Og hvordan kan det være, at politiet ikke anholdt disse, da deres adfærd (ifølge Klaus) var truende og de begik hærværk: Kastede med cykler og smadrede en plante foran Netto? Specielt set i lyset af, at der var meget der (ifølge Klaus) pegende i retning af, at de kendte, voldsmændene?
  - Mens afhøringerne var i gang, ankom en gruppe unge og skabte utryghed på stedet. De blev bortvist, men nægtede at rette sig efter politiets anvisning. Derfor blev der anvendt politihund til at skabe afstand mellem grupperne.
 • Hvis et offer spørger om, Politiet kan køre vedkommende på skadestuen, er det så procedure at betjentene svarer, at det ikke er et taxafirma?
  - Betjentene vejledte den forurettede om at kontakte skadestuen. Politiet foretager altid en konkret vurdering af, om forurettede selv er i stand til at tage på skadestuen, eller om der er behov for at tilkalde en ambulance eller bistå på anden vis. Herefter er det sundhedsmyndighederne, der tager over.
 • Er det normal praksis at efterlade offeret, når der (angiveligt) er venner til voldsmændene, der har en meget aggressiv adfærd overfor offeret?
  -  Politiet prioriterede at sikre ro og orden på stedet og afhøre sagens parter og vidner, inden de forsvandt fra området. Den forurettede vurderede selv, at gerningsmændene bag volden ikke var en del af den gruppe, der blev bortvist.

Klaus er ikke hans rigtige navn. Klaus vil gerne være anonym, da han frygter, at de tre mænd eller hans overfaldsmænd vil opsøge ham. Klaus´ fulde navn og identitet er redaktionen bekendt.

Netto bekræfter overfor VanløseLIV, at der har været uro foran Netto på Jernbane Alle De bekræfter desuden, at en medarbejder har trykket på overfaldsalarmen, fordi der kom en ung mand ind butikken, der var bange, samt at de hjulpet manden med at gemme sig i butikken.

Politiet efterforsker sagen.

Annonce

Mest læste

Annonce
Alarm112

Tiltale: 60-årig stedfar forgreb sig på 15-årig pige ved at narre hende

Annonce

Seneste nyt

Annonce
Indland

Mere natteliv og farvel til mundbind om lidt: De fleste restriktioner er udfaset i september

Annonce
Forsiden netop nu
Samfund

Lidt ligesom at date: Fra ensom til lykkelig kvinde med nye veninder

Mest læste

Seneste nyt

Annonce