Annonce
Vinter

Svane frosset ihjel på Damhussøen: Vinterfrost presser dyrene

Svane frosset ihjel på Damhussøen. Der er to i baggrunden. Man kan ikke se om de er frosset fast.  Foto. Chili Djurhuus

En svane er død af frost på Damhussøen, og to andre sidder stille bag den. Det er dog uvist om de er frosset fast.

I og med at frosten har taget fast i de danske søer har det betydning for søernes fugle, blandt andet svanerne. Men det er vel at mærke dem som i forvejen er svækkede af andre årsager end kulde, det udtaler Dyrenes Beskyttelse, og deres vagtcentral får i disse dage får en en del henvendelser fra bekymrede borgere.

På svanen i Damhussøen har Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral modtaget 12 opkald. Og hvis du er bekymret for om en svane er frosset fast er det også dem du skal kontakte, og så ellers lade svanen være.  Det værste, du kan gøre, er nemlig, ifølge Dyrenes Beskyttelse, at forstyrre svanen.

- Hvis du ser en enlig svane sidde helt stille på isen en vinterdag, så er det vigtigste faktisk, at du ikke forstyrrer den, fordi den højst sandsynligt er i gang med at spare på energien, indtil vejret bliver mildere og den får bedre adgang til maden under isen, siger Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

Der der to andre svaner, der ligger tæt på den død svane på Damhussøen Foto. Chili Djurhuus

Hvad så hvis jeg ser en svane baske vildt med vingerne ude på isen?

- Hvis du ser en svane, der basker vildt ude på isen, så er det er sjældent tilfældet at svanen er i nød. Fordi den er bygget til at flyve og flyde og ikke til at gå på glat is, er den lidt ligesom Bambi på glatis, udtaler Michael Carlsen og fortsætter afsluttende.

- Så i stedet for at gå, så basker og skraber den sig vej over isen. Svaner fryser kun fast, hvis de er svækkede af andre årsager end kulde. Det derfor selvfølgelig vigtig fortsat at ringe 1812, hvis man er bekymret for om en svane er i nød.

Hvis du er bekymret for en svane, kan du kontakte Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral på 1812.

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Fornuftsægteskab giver mere liv på Asfalten

Corona

Pop-up testcenter åbner på Ålekistevej

Annonce