Annonce
Samfund

Travlhed i taleskriverens værksted i Vanløse

Sophie Dam. Foto. Privat
En professionel taleskriver ikke kun er forbeholdt statsministre og erhvervsledere, vi har spurgt taleskriver Sophie Dam hvorfor.

Til trods for at coronaen har udskudt en hel del fester, så er der travlt i Sophie Dams lille taleskrivningsbutik Engage CPH i Vanløse.

Folk har nemlig fået øjnene op for, at brugen af en professionel taleskriver ikke kun er forbeholdt statsministre og erhvervsledere, men at man kan få hjælp til at skrive en personlig tale, uanset om det er fødselaren, jubilaren, konfirmanden eller brudeparret, der skal have et par ord med på vejen.

En god tale løfter festen

Og Sophie Dam kan mærke, at vi går mod lysere tider i forhold til nedlukningen.

- Jeg har aldrig haft så travlt og oplever klart, at folk ser meget frem til sommerens fester i og med at de har en forventning om, at det kan lade sig gøre med udrulningen af vacciner og lyntest, siger Sophie Dam, der føler at 2020 har været et langt år.


En god tale løfter altid en fest og kan være en meget flot gestus. En personlig tale er noget andet. En tale er simpelthen gaven til den, der har al

Sophie Dam


- Min søns konfirmation blev rykket tre gange, indtil han til sidst blev konfirmeret, uden at vi kunne holde festen. Så jeg har også selv en stor tale, jeg glæder mig til at holde til sommer, griner hun og fortsætter:

- En god tale løfter altid en fest og kan være en meget flot gestus. En personlig tale er noget andet. En tale er simpelthen gaven til den, der har alt.

Hvordan kan en tale blive personlig, hvis man ikke har skrevet den selv?

- Talen bliver personlig igennem de anekdoter, som folk fortæller mig. Det er deres ord, jeg sætter sammen, så hvis pågældende tale for eksempel bander, så tilføjer jeg også et par bandeord i talen, svarer Sophie. Hun smiler og siger afsluttende.

- Når jeg har skrevet en tale, læser jeg den altid op for den, der har bestilt den, sådan som det er meningen, at den skal holdes. Nogle gange bliver jeg selv helt rørt til trods for, at jeg aldrig har mødt personen, som talen handler om. Så ved jeg, at den sidder lige i skabet.

Der er fem trin i Sophies taleskrivningsproces

Trin 1: Interview. Sophie skal vide en hel masse om talens hovedperson/er. F.eks.: Hvem er talen til, og hvad er anledningen? Hvor og hvornår skal talen holdes? Hvad er hovedbudskabet? Hvad er jeres relation, og hvad byder fremtiden på?

Trin 2: Talen skrives og faktatjekkes med dig

Trin 3: Talen holdes for dig

Trin 4: Du får talen tilsendt per mail

Trin 5: Du øver dig i at holde talen – og så holder du den!

Det tager typisk Sophie Dam to timer at skrive en tale, inklusive interview, faktatjek og afholdelse af talen til kunden. Hertil kommer eventuel bistand til selve afholdelsen af talen. Hun holder også taleskrivningsworkshops til dem, der selv vil lære at holde tale. Se mere på www.engagecph.dk

Sophies råd til dig, der vil holde en tale

Det er helt almindeligt at blive nervøs, når man skal holde en tale, især hvis man ikke er vant til det. Det virker beroligende at være velforberedt.

Skriv din tale ned. Ikke en gang ekstremt rutinerede talere improviserer, når det virkeligt gælder.

Det er vigtigt, at du kender talen godt, så du på forhånd ved, hvor du skal lægge trykket, og hvor du forventer at skulle holde pauser, så folk kan grine færdigt, eller hvis en pointe skal stå særligt stærkt.

Går hen et uforstyrret sted, og øv dig i at holde talen – højt! (Ikke inde i hovedet.)

Man må godt læse en tale højt. Der er ingen, som kræver, at man skal lære den udenad, men kig op på hovedpersonen og gæsterne ind i mellem.

Træk vejret roligt og ned i maven.

Tal langsomt og holde pauser undervejs.

Hold tommelfingeren udfor dér i teksten, du er nået til.

_

Annonce

Mest læste

Annonce
Alarm112

Vognmand mister bil efter taxachaufførs alt for høje fart

Annonce
Annonce
Alarm112

Mand stukket i halsen med kniv ved pizzeria

Annonce
Forsiden netop nu
Klima

Vild have på Jyllingevej udvalgt blandt 1500 haver i Danmark

Mest læste

Annonce