Annonce
Alkoholmisbrug

Vanløse-pige taler ud: - Jeg følte, at det var min skyld, at far drak

"Uanset hvad jeg gjorde, så fortsatte han jo med at drikke. Og når han drak, så jeg følte, at det var på grund af mig. Jeg tænkte, at hvis jeg bare gjorde det anderledes, så ville han måske stoppe. Men det gjorde han ikke." Modelfoto. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Camilla voksede op med en far der drak. Hun er en af de mange unge, der har fået hjælp. Men kampen er hård.

Her i livet er der små tabuer, og der er store tabuer. Vanløse-pigen Camilla åbner nu sit hjerte overfor VanløseLIV.dk og beretter om sin kamp med et af de største tabuer. Forældre der drikker.

Ifølge TUBA (Terapi og rådgivning for Unge der er Børn af Alkohol- og stofmisbrugere) er der 462 unge i København, der venter på at få terapi og hjælp. Organisationen tilbyder hjælp, rådgivning og terapi til unge mellem 14 og 35 år, der er vokset op i hjem med alkohol- eller stofmisbrug.

En af dem, der har fået hjælp, er Camilla fra Vanløse. Hun er under 18 år.

Camilla har gået i gruppeterapi i TUBA, og terapien har hjulpet hende til at få det bedre, og håndtere de følelser og reaktioner der skal bokses med.

Annonce

Blev hurtigt voksen

Camilla fortæller, at hendes far begyndte at drikke, da han blev skilt fra hendes mor. Faderens alkoholmisbrug betød, at Camilla ofte selv skulle lave mad og gøre rent. Og hun fortalte hun det ikke til sin mor.

Hvorfor sagde du det ikke til nogen?

- Jeg følte, at det var min skyld, at far drak, for han drak jo, når vi var sammen, siger Camilla.

- Hvordan kunne det være din skyld?

- Uanset hvad jeg gjorde, så fortsatte han jo med at drikke. Og når han drak, så jeg følte, at det var på grund af mig. Jeg tænkte, at hvis jeg bare gjorde det anderledes, så ville han måske stoppe. Men det gjorde han ikke.


Uanset hvad jeg gjorde, så stoppede det ikke hans drikkeri

Camilla


Hvad gjorde det ved dig, at din far drak?

- Jeg blev meget hurtigt voksen og lærte hurtigt at tage ansvar, og så jeg blev meget usikker på mig selv.

Hvorfor blev du usikker på dig selv?

- Jeg blev usikker, fordi jeg ikke kunne gøre noget for at hjælpe ham. Jeg ville gerne gøre ham stolt, men uanset hvad jeg gjorde, så stoppede det ikke hans drikkeri.

Hvad når din far var ædru, kunne han så ikke se, at det var forkert at drikke?

- Vi talte ikke om det. Han ville ikke tale om, hvordan havde været aftenen før. Det var som om, det ikke var sket. På et tidspunkt drak han hele tiden. Og når han vågnede, så startede hans drikkeri forfra, svarer Camilla, der fortæller, at faderens drikkeri startede, da hun var teenager.

Annonce

Efterskole var Camillas redning

Ifølge Landsleder hos TUBA, Henrik Appel, er det normalt, at børn af misbrugere oplever, at deres forældre har et ikke-anerkendt misbrug, og det gør det endnu sværere at være barn af en alkoholiker.

- Når forældrene ikke vil kendes ved, at de drikker for meget, kommer børnene i tvivl om deres oplevelse af misbruget er rigtigt, og det betyder, at mange de her børn og unge er i tvivl, om de overhovedet har det dårligt nok til at gå i terapi.


40 procent af de unge, der søger hjælp hos TUBA, har aldrig fortalt om deres forældres misbrug, før de starter i TUBA.

Henrik Appel, Landsleder TUBA


Hvorfor det?

- Fordi de hele deres barndom har fået at vide, at deres forældre ikke drak, selvom de rent faktisk drak.

Camillas redning var, at hun kom på efterskole. Her mødte hun en lærer, hun betroede sig til.

Hvorfor fortalte du det ikke til nogen før?

- Jeg kunne ikke mærke, hvordan jeg havde det. Jeg følte, at det var min skyld. Det var først, da jeg blev større, at jeg begyndte at mærke, hvordan jeg har haft det. For virkeligheden var jo bare, som den var. Og det var min virkelighed.

Det er også noget som Henrik Appel genkender hos de unge, der kommer i TUBA.

- I og med at man har oplevet, at ingen har reageret på ens forældres misbrug, og at ens mor eller far ikke har anerkendt eller anerkender, at denne har haft eller har et misbrug, får barnet en oplevelse af, at det unormale er normalt, forklarer Henrik Appel og pointerer, at 40 procent af de unge, der søger hjælp hos TUBA, aldrig har fortalt om deres forældres misbrug, før de starter i TUBA.

Hvad har det givet dig at starte i TUBA?

- Jeg er blevet bedre til at komme ud på den anden side, når jeg har det svært, fortæller Camilla, der dog slår fast, at hun nok ikke er færdig med at gå i terapi, men at hun nu ved, at det hjælper at bede om hjælp, når barndommens traumer banker på døren.

- Jo ældre jeg bliver, og jo mere bevidst bliver jeg om mine følelser, og jo flere traumer lukkes der op for. Og det er rart at vide, at jeg kan få bearbejdet dem, når de kommer op, siger Camilla, og fortæller, at selvom man prøver at lægge låg på, så kan man ikke løbe fra sine problemer.

Annonce

Camilla: Søg hjælp

Hvad vil du sige til de unge, hvis forældre drikker?

- Få noget hjælp. Og selvom der er kø hos TUBA, så tag kontakt. Der er også en chat, hvor man kan tale med nogen, hvis det hele brænder på. Også selvom man ikke går i terapi.

Og det er netop det, som Henrik Appel håber, de unge gør.

- Når man har en far eller en mor, der har eller har haft et misbrug, er det forbundet med stor skam, fordi man har den oplevelse af, at den voksne har prioriteret flasken fremfor en selv, og det gør noget ved den unges selvværd og selvforståelse, siger Henrik Appel og fortæller, at mange af de her børn også har oplevet fysiske, psykiske og seksuelle overgreb i forbindelse med deres forældres misbrug.

- Hos TUBA kan vi ikke genindspille de unges barndom, men vi kan give dem nogle strategier, så de kan leve på trods af deres opvækstvilkår.

Hvorfor gå til TUBA? Kan de ikke bare gå til kommunen?

- To tredjedele af vores unge er fra middelklassen og op, og de har aldrig været i kontakt med det kommunale system før. Og så er der lige den pointe, at mange ikke har tillid at lade sig registrere i et system, som de føler har svigtet dem ved ikke at gribe ind, da de var børn eller unge, svarer Henrik Appel og forklarer, at TUBA har eksisteret i 23 år, hvilket gør dem til specialister på området.

Camilla fortæller, at hun ikke har kontakt med sin far, og at hun ikke ved, om han stadig drikker

Hvordan har du det med, at din far måske læser den her artikel?

- Det her er min virkelighed, og hvis jeg ikke tør stå frem, holder jeg fast i tabuet omkring alkoholisme, og det har jeg ikke lyst til, siger Camilla beslutsomt. Hun siger afsluttende.

- Jeg ved dog godt, at far ikke vil stå ved noget som helst. Heldigvis kan min mor bekræfte det, jeg siger.

Selvom Camilla gerne vil stå frem med hele sit navn, og moderen har accepteret, at Camilla har talt med os, samt bekræftet Camilas fortælling, har vi besluttet at anonymisere Camilla. Camilla er derfor ikke hendes rigtige navn.

Det skyldes, at vi ikke har til hensigt at udskamme nogen, men at fortælle hvilke konsekvenser det kan have at vokse op med forældre, der misbruger alkohol. Og det her var Camilas historie.

Vi har forholdt Camillas far historien, og han siger, at Camilla ikke taler sandt. Vi har set dokumentation for, at Camilla har gået i terapi hos TUBA. Og da faderen og Camilla er anonymiseret, ser vi ingen grund til ikke at udgive historien, da vi mener, den er væsentlig.

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Fornuftsægteskab giver mere liv på Asfalten

Corona

Pop-up testcenter åbner på Ålekistevej

Annonce