Annonce
Sundhed

HIV gav Vanløse-producer angst: Så skrev han et album, der er ugens album på P5

Rasmus Bosses redning, da han var angst for at dø af HIV var at tage i sommerhus og skrive nogle sange der blev til hans P5 aktuelle album: Andre Veje. Foto. Pilu Ottosen
Selvom musiker, sangskriver og producer Rasmus Bosse godt vidste, at HIV ikke smittede med den rette behandling, røg han alligevel ned i et sort hul, da han selv blev smittet. Han skrev et album, der nu er ugens album på P5.

- Det er tre år siden, at jeg fandt ud af at jeg var smittet med hiv. Ordene kommer fra Vanløse-musiker- og producer, Rasmus Bosse, som vi møder i hans studie i Vanløse. Et år efter diagnosen blev stillet, røg han ned i et sort hul af stress og angst.

- Jeg lå bare i min seng. Jeg husker, at blandt andet Thomas Eje ringede og spurgte, om jeg kunne producere noget for ham. Jeg løj, og svarede at min kalender var fyldt. Jeg kunne bare ikke overskue noget, fortæller Rasmus Bosse. Han fortsætter.

- Jeg vågnede om natten og græd. Jeg var bange for at medicinen ikke virkede. Bange for at dø. En dagsmission kunne være at gå op ad Ålekistevej op til Brugsen og tilbage igen.

Annonce

Rasmus Bosse forklarer, at det kan være svært at vise svaghedstegn i musikbranchen, da folk så ringer til andre, og så bliver man hurtigt arbejdsløs.

Musikken reddede Rasmus Bosse

Stressen og angsten har i dag sluppet sit tag i Rasmus. Medicinen var et kolonihavehus og hans guitar.

- Jeg købte et kolonihavehus i Brøndby Vester. Her satte jeg mig med min guitar og fik hul på bylden. Det har hjulpet at skrive de 12 sange, som alle er egne historier, eller noget jeg har set fra sidelinjen.

Sangene blev til Rasmus Bosses album, 'Andre Veje, hvor sangen, 'Døden i blodet' er på. 'Andre Veje' er ugens album på DR P5 i næste uge (uge 2, red)

Hvad handler sangen; 'Døden i blodet' om?

- Døden i Blodet er et spejl af den angst, skyld og skam jeg følte, da jeg fandt ud af, at jeg havde HIV. Men den handler også om de 2000, primært mænd, der døde i 80’erne og 90’erne.


Og hvis det ikke havde været for HIV og AIDS, så tror jeg, at vi havde været meget længere fremme med hensyn til accept af homoseksuelle.

Rasmus Bosse, musiker, sangskriver og producer


Hvorfor har du skrevet sangen?

- For at mindes dem der døde, men også for at gøre det klart, at det ikke er en sygdom, man dør af mere, hvis man er i behandling. Og det er der mange, der ikke ved, siger Rasmus.

Han slår fast, at han kan have ubeskyttet sex med sin kæreste, helt uden smitterisiko.

- Når det er sagt, så har jeg, som hiv-smittet, ikke de samme rettigheder, som en uden HIV. Hvis jeg vil tage et lån i banken, har jeg for eksempel ikke de samme muligheder, som en uden HIV.

Annonce

Ikke en funky sygdom

- HIV ramte verdenen for fyrre år siden, som coronagør nu. Mange, især unge mænd, de døde alle sammen. Når jeg taler med mine ældre homoseksuelle venner, er der ikke én, der ikke har mistet venner til AIDS. Og hvis det ikke havde været for HIV og AIDS, så tror jeg, at vi havde været meget længere fremme med hensyn til accept af homoseksuelle.

Hvorfor?

- Jeg er ret overbevist om at de homoseksuelle, både i Danmark og resten af den vestlige verden var tæt på at finde langt større accept fra omverdenen end hidtil, dengang i starten af 1980érne. Dette blev skudt fuldstændig i sænk, fordi HIV ramte verden. Det har forsinket den brede accept af homoseksualitet, mindst 20 år. Fremfor at springe ud og stå ved sin seksualitet, blev det at være homoseksuel bare endnu mere tabuiseret, da de nu også havde en fandens sygdom at kæmpe med oveni. Og uanset om man var smittet eller ej, så var angsten der. Ikke mindst angsten fra omverdenen, svarer Rasmus Bosse.

Rasmus Bosse. Foto. Pilu Ottosen

Men du var jo selv oplyst for tre år siden, da du fik din HIV-diagnose? Vidste du ikke, at HIV ikke var farligt mere (med den rette behandling, red)?

- Jo og alligevel blev jeg ramt. Jeg var vokset op med kampagnerne om, at man døde af AIDS. At det var en dødsdom. Man talte om at lave lejre for folk med HIV, for at undgå at de smittede. Nogle præster talte om, at det var Guds straf. Al den historie sad i mig. Det blev til en sang og et album, der hjalp mig ud på den anden side, svarer Rasmus alvorligt.

Rasmus fortæller, at efter han valgte at være åben omkring, at han havde HIV, blev han kontaktet af flere, der også havde HIV.

Han tager en dyb indånding og fortsætter.

- Der, hvor vi er nu, i forhold til at være accepteret som homoseksuelle, kunne vi have været allerede for 20 år siden og måske endnu længere. Tænk hvis man for eksempel gå frit hånd i hånd med sin kæreste, også i Vanløse, uden at være nervøs for at få nogen på hovedet. Hatecrimes fylder stadig meget i det offentlige rum, når det kommer til mennesker, der er homoseksuelle.


Så længe man ikke siger noget, forbliver det et tabu. HIV er ikke en særlig funky sygdom at have, men det er vigtigt at flytte forståelsen, og for mig og mange andre har det været en kæmpe lettelse at sige det højt.

Rasmus Bosse, Sangskriver, producer og musiker


Annonce

Stå frem

Hvorfor er det vigtigt at dele med andre?

- Jeg havde egentlig ikke tænkt mig at stå frem med min egen sygdom, men det hele bliver bare meget værre, når man går med sådan en hemmelighed alene. Så længe man ikke siger noget, forbliver det et tabu. HIV er ikke en særlig funky sygdom at have, men det er vigtigt at flytte forståelsen, og for mig og mange andre har det været en kæmpe lettelse at sige det højt. Og det var derfor jeg skrev den sang.

Formand for HIV-Danmark, Helge Kvam, synes det er godt at folk, som Rasmus, står frem.

- Som formand for HIV-Danmark synes jeg, det er vigtigt med folk som Rasmus, der står offentligt frem. Selvom HIV ikke længere er noget, man dør af (hvis man er i behandling), er det stadig noget mange skammer sig over og holder skjult af frygt for omverdenens reaktion

Hvad vil du sige til den person, der måske læser med som lige har fået konstateret HIV?

- Vær åben og stå frem fordi det letter dit hjerte. Der er nogle fordomme, vi skal have flyttet. Der er mange, der er fordomsfulde overfor HIV og det at være homoseksuel, svarer Rasmus.

Rasmus Bosses album udkom 1. december som også er Worlds AIDS DAY. Det er en international mærkedag, der af WHO er fastsat til at støtte kampen mod aids.

Du kan lytte til Rasmus Bosses nummer ' Døden i blodet' her:

https://www.youtube.com/watch?v=4t5_TilWBUU

_

Annonce

Mest læste

Annonce
Alarm112

Tiltale: 60-årig stedfar forgreb sig på 15-årig pige ved at narre hende

Annonce

Seneste nyt

Annonce
Indland

Mere natteliv og farvel til mundbind om lidt: De fleste restriktioner er udfaset i september

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce