Annonce
Vanløse

Vanløse Torv: Det flyder med mundbind

Mundbind i cykelkurv. Foto. Sia Heede
VanløseLIV havde i uge 46 to skolepraktikanter, Lucca og Sia. De lagde mærke til, at der blandt andet flyder mundbind på Vanløse Station og foran Kronen. Her er deres reportage.
Annonce

VanløseLIV har i uge 46 haft to skolepraktikanter, Lucca og Sia. De har lagt mærke til, at der blandt andet flyder mundbind på Vanløse Station og foran Kronen. Her er deres reportage.

I krogene under bænkene og på selve Vanløse Torv flyder det med snavsede mundbind, der ifølge direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, kan smitte ved berøring. Selv hvis folk smider deres mundbind i en skraldespand, er problemet der alligevel, fordi mundbind kan flyve op.

Artiklen fortsætter under videoen.

I cykelkælderen under Kronen, ved siden Vanløse Station er der også mange brugte mundbind. De befinder sig i cykelkurve, på jorden og på forhøjede flader. På de fem minutter vi var i cykelkælderen for at parkere vores cykler, så vi cirka ti mundbind, som enten bevidst var blevet efterladt eller tab, fordi der ikke er skraldespande i cykelkælderen.

Artiklen fortsætter under billederne.

Mundbind på en forhøjet flade i cykelkælderen under Kronen. Foto. Sia Heede
Mundbind på en cykel. Foto. Sia Heede
Annonce

Mundbindets rejse til jorden

På Vanløse Station observerede vi, hvad folk gjorde med deres mundbind efter togturen.

Vi har gjort os følgende overvejelser efter vores observation:

Håndterer vi mundbind godt nok i Vanløse? Hvordan kan det være at, der ligger mundbind og flyder? Kan vi gøre noget for at mindske antallet af mundbind på jorden, fordi de forurener? Og hvad kan du gøre ved problemet?

I den tid vi sad på stationen, kom der omkring otte tog forbi. Vi bemærkede, at næsten alle beholdt deres mundbind på, indtil de forlod perronen. Vi så også nogle ankomme uden mundbind, men som tog det på lige inden, de gik ind i toget.

Vi bemærkede også, at der står mange skraldespande (som er sat op efter Corona, red) på trods af at man skal beholde sit mundbind på mens man er på perronen.

Der var også et par stykker, der havde deres mundbind under næsen, og der var nogle, som flåede deres mundbind af, så snart de stod af toget.


Jeg har lagt mærke til, at der ligger mundbind, men hvis jeg samler dem op, risikerer jeg selv at blive smittet

Marie, 14 år


Vi så mange ved metroen uden mundbind på, men antallet af folk, der havde det på var størst. På under ti meter så vi langs togskinnerne ni mundbind ligge og nogle af dem så ud til ikke at have været brugt.

Artiklen fortsætter under billedet.

Mundbind. Foto. Sia Heede

Vi har spurgt nogle unge, hvad de siger til det overflod der er af mundbind.

Dem vi har spurgt mener, at der ligger for mange mundbind og at der burde tages hånd om det.

- Jeg har lagt mærke til, at der ligger mundbind, men hvis jeg samler dem op, risikerer jeg selv at blive smittet, udtaler 14-årige Marie.

Af dem vi har talt med, er der ingen, der beskytter sit mundbind i en pose, inden de smider det ud. Når mundbindet er brugt, smider de det dog i en skraldespand.

- Mie på 29 år opfodrer til, at der kommer flere overdækkede containere eller skraldespande udelukkende til mundbind, så der ikke flyver mundbind op.


Det er vores oplevelse, at borgerne generelt benytter affaldskurvene, og at de ekstra kurve og ekstra tømninger i det store hele har afhjulpet problemet med de henkastede mundbind, hvor der var udfordringer med dette. Dermed ikke sagt, at der ikke kan findes henkastede mundbind i gadebilledet, men medarbejderne er opmærksomme på dette og fjerner dem manuelt fra bybilledet så hurtigt som muligt.

Teknik- og Miljøforvaltningen


Og Mie har en pointe fordi der ikke står mange skraldespande på Vanløse Torv.

Vi har derfor spurgt Teknik- og Miljøforvaltningen, om den har planer om at sætte flere skraldespande op, for at undgå at der ligger mundbind og flyder. Forvaltningen svarer i en mail.

- Vi er opmærksomme på den potentielle udfordring ved mundbind og har opsat ekstra affaldskurve ved trafikknudepunkter i hele byen og øget frekvensen for tømning. Specifik for Vanløseområdet har der været fokus på Flintholm og Vanløse Station, men vores folk i området har ikke vurderet, at der er behov for ekstra tømninger eller affaldskurve der. Forvaltningen følger løbende situations udvikling og kan sætte ind med flere tiltag, hvis der vurderes et behov. Mailen fortsætter.

- Det er vores oplevelse, at borgerne generelt benytter affaldskurvene, og at de ekstra kurve og ekstra tømninger i det store hele har afhjulpet problemet med de henkastede mundbind, hvor der var udfordringer med dette. Dermed ikke sagt, at der ikke kan findes henkastede mundbind i gadebilledet, men medarbejderne er opmærksomme på dette og fjerner dem manuelt fra bybilledet så hurtigt som muligt. Medarbejderne, som tømmer kurvene, fjerner også manuelt de mundbind og andet affald, der ligger ved siden af.

I mailen skriver forvaltningen også, at den har været i dialog med DSB, Movia og Metroselskabet vedrørende en fælles kommunikationsindsats med opfordringer til at smide mundbind i affaldskurve samt et samarbejde om at løse eventuelle affaldsudfordringer forårsaget af brugen af mundbind.

På spørgsmålet om forvaltningen har nogle nudging-strategier, svarer Teknik- og Miljøforvaltningen.

- Ikke på området med mundbind. Der arbejdes på forskellige tiltag til den kommende julehandel blandt med en 'hold til højre' løsning på Strøget og skiltning i bydele med behov.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Mand sigtet for narkobesiddelse på Ålekistevej

Annonce