Annonce
Ugeavisen Varde

Ægteparrets hobby svømmer i baghaven

Vi satsede alt, kvittede vores jobs og flyttede fra Værløse til Vestjylland. Drømmeboligen lignede en ruin, men vi er rigtig gode til at se muligheder i alt, fortæller Jette og Thomas Jepsen, der har skabt en grøn oase øst for Varde. Foto: Malene Wonsbek

Koi-karper er populære. De kan gå ude hele året, og de kan blive tamme. Nogen har to, andre har 100. Ægteparret Jepsen har haft koi-dam i 30 år, og de glæder sig over anlægget hver eneste dag. Flere gange om dagen.

Annonce

Varde: Imponerende. Hverken mere eller mindre. Her er spørgsmålet, om man kan lide fisk eller ej sat helt ud af spil, for når man står øst for Varde, ved kanten af et smukt anlagt havebassin på 60.000 liter og kigger på det farverige liv, der udspiller sig i det total klare vand, så kan man ikke andet end blive imponeret.

Cirka 50 koi-karper i diverse størrelser og variationer over farverne kuhako (rød/hvid), benigoi (rød), shio (sort/hvid) eller kahrashigoi (gul) vimser med diskrete halesmæk ind og ud mellem hinanden.

Emil, morfar og flere karper i dammen er helt tamme. Koi-karper kan købes på planteskoler til 300 kroner stykket eller i specialbutikker med stamtavle og certifikat til udstillingsentusiaster. Priserne svinger i alle niveauer og kommer også over en halv million kroner for én virkelig fin koi.

Her i foråret er der mange brugte anlæg til salg, så det er nu, man kan gøre en god handel.

Thomas Holger Jepsen, koi-ejer

Gode råd


  1. Hvad vil du med koi i haven? Hvor meget tid vil du bruge, og hvor mange penge vil du investere? Planteskoler og byggemarkeder har superfine begynderanlæg, men de har ikke den nødvendig viden om koi-anlæg.
  2. Tålmodighed. Biologien i en koi-dam tager mindst et halvt år for at køre optimalt.
  3. Få råd og vejledning hos erfarne koi-folk, før du går i gang. (Gerne hos Thomas Jepsen på (thomasjepsen@bbsyd.dk hos Koi Danmark eller Dansk Koiklub)
  4. Tag truslen om fiskehejren, odderen og den vilde mink alvorlig. For dem er koi en delikatesse. De kan rydde en dam for fisk på ingen tid.
  5. Bliver du fanget i koi-nettet, så er der udstillinger og konkurrencer over hele verden, hvor japanske dommere vurderer fisken på skæl, størrelse, form og farver. Nogen er mere sjældne end andre. De fineste og dyreste koi-karper koster over en halv million kroner - pr. styk.
Parret sidder i den smukke pavillon, så ofte som det lader sig gøre, så de rigtig kan nyde deres farverige karper. Foto: Malene Wonsbek
Annonce

En passion for koi

Thomas Holger Jepsen (56) har haft fisk hele sit liv. Det begyndte med et akvarie på drengeværelset, i ungdomsårene byggede han havebassin til guldfiskene, og i voksenlivet, de seneste 30 år, har han investeret i japanske koi-karper.

- Der er noget med fisk, vand og natur. At have et anlæg som dette i baghaven giver ro, glæde og en helt særlig naturoplevelse, fortæller Thomas, der bestemt ikke er ene om fascinationen af koi-karper.

Passionen deler han til fulde med sin hustru, Jette Sander Jepsen, men når Thomas taler om at udnytte den gamle pool i baghaven til endnu et fiskebassin, så slår hun alligevel i bak. Alt har en grænse.

- Vi har altså også et bassin på 10.000 liter i den gamle garage, hvor der altid er 26 grader varmt, og hvor der går karper i forskellige kar, tilføjer hun med et smil.

Typiske begynderfejl:


  • Overfodring af fisk
  • Køb af et for lille filter
  • Manglende tålmodighed til at vente på biologiens balance
  • For mange fisk i lille dam
Thomas bruger en halv time, før han kører på arbejde, for at tjekke, at fiskene har det godt, og at anlægget kører optimalt. Foto: Malene Wonsbek
Koi-karper er både et flot kæledyr og en udstillingsfisk. Bassinet er anlagt med lodrette sider. Det forhindrer fiskehejren i at tage karperne. Langs vandet er der et lavt elektrisk hegn, det skal holde oddere og vilde mink væk. Dem er der mange af i området, siger Thomas Jepsen. Foto: Malene Wonsbek
Annonce

Tekniknørderi

Nedgravet i skovbunden og næsten dækket af natur har Thomas Holger Jepsen sit nørderum. Teknikken. Et vellykket koi-bassin som hans kommer man ikke sovende til. Med en smittende entusiasme gennemgår han vigtigheden af de forskellige biologiske filtre, der både er af papir monteret med UV lys, squaretoppe med japanske filtermåtter og en japansk bakkishower, der minder om et mindre vandfald.

- Det fantastiske er, at man kan have et lille bassin til ingen penge eller et stort anlæg som vores, der løber op i et unævneligt beløb. Det handler udelukkende om glæden ved at have smukke fisk i haven og evnen til at skabe den optimale biologiske balance, fortæller Thomas Jepsen, der i det meste af sit liv har arbejdet med entreprenøropgaver. I dag han ansat ved Novasol/Dansommer som tekniker.

Ægteparret Jepsen fortæller i begejstrede vendinger om deres store passion for koi-karper med en tydelig sjællandsk dialekt. De er tilflyttere. Kom til Vestjylland i december 2004 med deres to børn, Caroline, der i dag er danseskoleejer i Varde, og Nicolai, der er automekaniker og har købt et landsted i Kvong.

Masser af liv i vældige farver. Foto: Malene Wonsbek
Annonce

Vi købte drømmen

- Mine forældre havde et lille sommerhus ved Karlsgårde Sø, så jeg er kommet her i området stort set hele mit liv. Da jeg selv fik familie, holdt vi fast i ferietraditionerne og har været her et hav af gange. Hver gang Jette og jeg er kørt forbi huset her, har vi sagt til hinanden. Når det engang bliver til salg, så køber vi det og flytter herover, fortæller Thomas, der tydelig husker den dag, hvor ejendomsmæglerens skilt stod ude ved vejen.

- Vi boede i Værløse i et nyt hus, der netop var blevet færdigrenoveret og haven smuk indrettet med en stor koi-dam. Da vi købte ejendommen her, var haven et kaos, husets havde store mangler og huller i både gulv og tag. Vores venner mente bestemt, vi var blevet gak i låget. Ikke mindst fordi vi samtidig også kvittede vores jobs med en positiv forventning om, at vi nok skulle finde arbejde i Varde og omegn, fortæller Jette (53), der er uddannet klinikassistent, og i dag arbejder som receptionist hos Tandlægen.dk på Markedspladsen i Varde.

Viljen til at gå efter sine drømme og styrken til at gennemføre store projekter er implementeret i den japanske koi-kultur. Og familien Jepsen? De er bare fascinerede af koi-karper...

Et koi bassin på 60.000 liter kræver ikke bare ét men flere filtre. Her et papirfilter monteret med UV-lys, der slår bakterierne ihjel, men så bliver vandet også krystal klart. Foto: Malene Wonsbek
Lidt nørdet har man vel lov at være, selv kilen, der holder låget til squaretoppen med de japanske filtermåtter, er en koi-karpe. Holderne er lavet af en af Thomas' venner. Foto: Malene Wonsbek
Thomas bruger en halv time, før kan kører på arbejde for at tjekke, at fiskene har det godt, og at anlægget kører optimalt. Foto: Malene Wonsbek
Det tog godt 3,5 måneder at anlægge koi-dammen. Her tegnes omridset. Privatfoto
En koi-dam begynder at tage form. Privatfoto
Gummidug eller fiber? Det endte med en EPDM gummidug. Privatfoto
Teknikrum med diverse filtre inden loftet blev lagt på. Privatfoto
Et læs sten til anlægget af en ny koi-dam. Privatfoto
Udgravning godt i gang. Privatfoto
Det er ikke bare lige at lave en dam på 60.000 liter. Rør til teknikrummet skal placeres korrekt under vandet. Privatfoto
Teknikken kommer til at gemme sig i ly af træer. Privatfoto
Så er bunden lagt. Privatfoto
Udgravning til teknikrummet. Det kan bare ikke blive stort nok. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce