Annonce
Ugeavisen Varde

Øvelse gør mester – og jeg har virkelig øvet mig

Agnete Brinch både maler og holder foredrag om kvinder, der forandrer verden. Heldigvis er jeg godt gift med en mand, der godt kan håndtere at bo under tag med seks kvinder. - Kim og jeg har fem piger i alderen 11-25 år, siger Agnete med et smil. Foto: Malene Wonsbek
Med sine portrætter af Karen Blixen, Helle Thorning, Margrethe Vestager og mange andre kvinder, der forandrer verden, er kunstmaleren fra Billum, Agnete Brinch, for alvor blevet kendt og anerkendt. Nu lukker hun sit atelier i Esbjerg og åbner i Blåvand.
Annonce

Blåvand/Billum: I farfars stue hang et portræt af en ukendt ung pige. Det portræt havde faster Bengtha malet. For Agnete var maleriet som en magnet. Hun elskede det billede og var ikke ret gammel, da hun ønskede, at hun selv kunne male lige så godt som faster Bengtha.

Storebror Lars var også vildt god til at tegne. Han tegnede biler. Selv tegnede Agnete mest heste. Hun havde selv hest. Men hun tegnede også dyr og mennesker. I Blåvandshuk Skole havde Agnete en klassekammerat, der virkelig var dygtig til at tegne. De udfyldte alle frikvarterer med blyanter og papir.

- I 10. klasse havde jeg tegning som valgfag. Jeg husker tydelig første gang, det for alvor gik op for mig, at jeg rent faktisk havde talent for at tegne. Jeg portrætterede min lærer og ramte hende ”spot on”. Jeg gemte tegningen i mange år, fortæller Agnete, der på gymnasiet også fik stor ros af sin tegnelærer PP.

Jeg mener, at FN’s femte verdensmål er det vigtigste af dem alle. Den går ud på at fremme kvinder og pigers vilkår og rettigheder. Derfor maler jeg kvinder

Agnethe Brinch, kunstmaler, mor til fem piger og feminist

Annonce

Fritidsmaler på fuld tid

- Jeg er vestjyde. At uddanne mig til kunstmaler var end ikke i mine tanker. Jeg er tvilling, og vi er de yngste i en børneflok, hvor mine søskende uddannede sig til geolog og ingeniør, to blev sygeplejersker og den sidste økonom. Selv blev jeg fysioterapeut og arbejdede i 20 år på klinik, sygehus og i Varde Kommune som blandt andet visitator. Først da maleriet for fem-seks år siden blev til en fuldtids fritids-beskæftigelse, tog jeg springet og blev selvstændig, fortæller 50-årige Agnete Brinch Christensen.

Når hun maler, rammer hun en nerve, en følelse der skaber musik. Hun mærker en ild. Anden gang hun blev bekræftet i, at hun havde tegnetalent, var på Kunstakademiet i Århus.

- Siden jeg var først i 30’erne, har jeg målrettet arbejdet på at lære håndværket. Jeg ville kunne det, faster Bengtha kunne og mere til. Jeg har uddannet mig med forløb på kunstakademiet og med master class undervisning på Herning Billedskole. Øvelse gør virkelig til mester. Hold nu op, hvor har jeg øvet mig meget, siger Agnete med et stort smil.

Annonce

Flytning til Blåvand

Og en forårsdag i 2015 fik hun omsider den blåstempling, det som kunstner er så vigtig at få. Ud af 1400 indsendte værker kom 114 gennem nåleøjet til den censurerede udstilling ”Portræt nu”, hvor billederne blev udstillet på Frederiksborg Slot.

Derefter kom der for alvor gang i både bestillinger og soloudstillinger. Atelieret hjemme i Billum blev flyttet til Esbjerg, og efter to år ved siden af Musikhuset har Agnete Brinch opsagt lejeaftalen og lavet en ny i lokalerne ved siden af Blåvand El-Center AS på Kirkevej i Blåvand.

- Jeg flytter fra byen og ud i lyset. Hver fredag vil jeg have åbent atelier fra klokken 14-17. Jeg har fået 135 kvadratmeter og nordvendte vinduer, hvilket giver et godt og stabilt arbejdslys hele dagen, siger kunstmaleren fra Billum, der særligt skaber billeder ud fra temaet ”Kvinder der forandrer verden”.

Agnete Brinch Christensen

Født i Varde i 1970

Opvokset i Oksbøl og bosat i Billum

Gift med Kim. Parret har i alt fem piger i alderen 10-25 år – og et lille barnebarn.

Uddannet fysioterapeut.

Uddannelsesforløb på Århus Kunstakademi og Herning Billedskole - Master Class.

Siden 2016 kunstner på fuld tid.

Har udstillet på Danmarks højborg for portræt-kunst, Frederiksborg Slot, hele to gange i 2015 og sidste gang i 2018, med en solo-udstilling, hvor Margrethe Vestager var den ene portrætterede af i alt 22 historiske ”Kvinder der har forandret verden”.

I år har Agnete Brinch portrætteret Suzanne Brøgger, Helle Thorning-Schmidt og Puk Damsgård i serien ”Kvinder der forandrer verden”, som blev afsløret på den internationale Kunsthal i København – Kunstforeningen Gl. Strand.

Salg af billeder og grafisk tryk på webshop. Yderligere information: www. agnetebrinch.dk

- Med årene er jeg blevet mere og mere feminist. Jeg kæmper for kvinders ret til ligestilling. Jeg maler modige kvinder i håb om, at nutidens piger og kvinder bliver mere modige, siger Agnete Brinch Christensen, der nu får atelier i Blåvand. Foto: Malene Wonsbek
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Seje piger og seje drenge!

Annonce