Annonce
Ugeavisen Varde

14-årige Dan trodser corona, krampe og dårligt vintervejr: Løber hver eneste dag i december og rammer 300 kilometer juleaftensdag

Dan Rossau Adsersen har valgt at løbe hver eneste dag i december. Når han har løbet 24 dage, er det juleaften, og til den tid har han tilbagelagt 300 kilometer. Foto: Martin Jørgensen
De fleste julekalendere kan man holde i hånden, åbne og måske endda forsøde tilværelsen med i form af et stykke chokolade. Det er dog en helt anden type julekalender, som Dan Rossau Adsersen fra Agerbæk har givet sig selv. Her er kalorierne udskiftet med kilometer.

Agerbæk: Dan Rossau Adsersen på 14 år er mere aktiv end de fleste af sine jævnaldrende kammerater i Agerbæk. Når sæsonen er i gang, træner han fodbold tre gange i ugen og spiller kamp i weekenden. Da han var yngre gik han til svømning, og ofte tager han på ekstremt lange cykelture med sin far.

Pulsen er dog ikke kun oppe, når han har en bold mellem fødderne, fødderne i vandet eller bagdelen på en racercykel.

For han løber også jævnligt. I december er jævnligt blevet udskiftet med dagligt, for han har nemlig kastet sig over en udfordring, der kan få de fleste til at svede bare ved tanken.

Annonce

Han har valgt at prøve at gennemføre en løbejulekalender. Kort fortalt går det ud på, at du løber én kilometer 1. december. To kilometer 2. december. Og sådan øger du distancen for hver dag der går. Ingen fridage, og du har først gennemført efter at have løbet alle dage indtil juleaften. 300 kilometer i alt.

Det er slet ikke en mulighed, at jeg stopper. Jeg kommer til at gennemføre det, for nu har jeg sat mig for at gøre det, og så gør jeg det også

Dan Rossau Adsersen

- Jeg fik idéen fra en bekendt her fra byen, og så tænkte jeg, at det kunne være sjovt at prøve. Og så prøvede jeg. Først løb jeg med en ven fra skolen, men han stoppede 9. december. Men jeg valgte bare at fortsætte selv, lyder det bestemt fra hurtigløberen, som slet ikke har tænkt tanken, at han ikke kommer i mål.

- Det er slet ikke en mulighed, at jeg stopper. Jeg kommer til at gennemføre det, for nu har jeg sat mig for at gøre det, og så gør jeg det også, fortæller den ambitiøse Dan fra hjemmet i Allegade, hvor han bor sammen med sine forældre Pia og Jesper.

Løb trods corona

Det stråler ud af Dan, at han ikke har tænkt sig at give op. Han tager det som den største selvfølge, at han kommer igennem det. Uanset hvad. Også selvom han i begyndelsen blev ramt af corona.

- Vi tog ud i vores sommerhus i Blåvand, hvor der ikke er så mange mennesker, og jeg skulle ikke stoppes, bare fordi jeg fik corona. Mine symptomer var ikke så alvorlige, så de forhindrede mig ikke i at kunne løbe, fortæller Dan.

Forældrene kontaktede den nationale smittehotline og spurgte, om det var okay, at Dan fik noget frisk luft og løb i naturområderne i Blåvand. Det fik familien lov til, og derfor fortsatte den unge løber ufortrødent.

- Jeg løb for mig selv, undgik byen og andre mennesker. Og så løb jeg tidligt eller sent på dagen, så jeg var endnu mere sikker på, at jeg ikke stødte ind i andre.

Annonce

"Det skal løbes væk"

Selvom hans viljestyrke ikke er til at rokke ved, så kan han ikke komme udenom, at benene er ømme. Det kan mærkes, at de udsættes for en øget belastning dag efter dag, og han løb da også ind i en krampe i venstre baglår på én af sine ture.

- Det skal bare løbes væk, udbryder Jesper Rossau Adsersen, Dans far, med et grin, mens Sønnike nikker med et smil og tilføjer:

- Når jeg først har sat mig et mål, så gennemfører jeg det, understreger Dan, som faktisk også tager medicin for kraftig astma, men heller ikke dette holder ham fra at være aktiv.

- Jeg løber og dyrker sport, så jeg kan komme i så god form som muligt. Det hjælper mig også i forhold til min astma, kan jeg mærke.

Annonce

Nemmere fra nu af

På decemberturene er hastigheden skruet ned. Normalt løber han med en fart på omkring fem minutter per kilometer, men i disse dage presser han ikke sig selv alt for meget. For gør han det, bliver det ekstra svært at komme igennem de sidste dage.

Bare de sidste tre dage skal han løbe 69 kilometer i lokalområdet omkring Agerbæk. Det tal slår ham ikke ud. Tværtimod.

- Jeg tror faktisk, at det bliver nemmere jo længere vi kommer frem, for så kan jeg begynde at se en ende på det, så jeg ser ikke på det, som om at det bliver hårdere, lyder det selvsikkert.

Hvordan skal det så fejres, hvis du gennemfører?

- Jeg skal bare hjem og julehygge med familien. Få noget god and og slappe af, afslutter Agerbæks langdistanceløber.

Til dagligt går Dan i 8. klasse på Agerbæk Skole. I sin fritid spiller han fodbold på U15-holdet i Helle FC, mens han også har spillet klaver i tre år.

Når han ikke går i skole eller dyrker sine fritidsinteresser, arbejder han en del timer på Agerbæk Hotel. Her er han "altmuligmand" og hjælper til i forskellige funktioner hos bedste forældrenes hotel. Han er nemlig barnebarn af Kristian og Lis Rossau, som har haft hotellet siden 1976.

Dan kommer ud af en søskendeflok på tre. Han har storesøstrene Tanja og Mona, 25 og 22 år, som dog begge er flyttet hjemmefra.

Dan tager ofte med sin far på "tossede projekter", som mor Pia kalder det. Her har de cyklet hele vejen til Skagen. Det næste projekt for de to friske Agerbæk-borgere er at cykle rundt i de østrigske bjerge. Privatfoto
Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

For Mie og Betina er hjemmearbejdspladsen kommet for at blive - også efter corona

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Eksperter: Sådan skal du køre i glat føre

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Kom indenfor i Trine og Flemmings hyggelige hjem: Et hjem i konstant flow - og med plads til alle

Ugeavisen Varde

Landstrygerne inviterer til vintertræningstur

Ugeavisen Varde

Gamle veninder afprøver ældremad: Søs er klar – Mary sætter en ære i at klare sig selv

Ugeavisen Varde

Det er en kold tid …

Ugeavisen Varde

På tur med detektorfolket - drømmen om Danefæ

Ugeavisen Varde

Per Ottosen udstiller malerier i Center for Sundhedsfremme

Ugeavisen Varde

Tandlægeklinik i Varde har travlt - for det er svært at lokke nye tandlæger til

Ugeavisen Varde

Ernæringseksperter: Disse tendenser vil præge kosten i 2022

Ugeavisen Varde

Sygeplejersken Nanna har taget springet fra akutafdelingen til skønhedsklinikken

Ugeavisen Varde

Invester i dit kærlighedsliv

Ugeavisen Varde

Hack dit nervesystem med din vejrtrækning

Ugeavisen Varde

Uventede problemer lurer på årets skiferie

Ugeavisen Varde

Ruth kom til Mejls som husbondafløser og blev der i 30 år

Ugeavisen Varde

Søg nu: Feriehusudlejer spreder sol og millioner til lokale projekter

Ugeavisen Varde

Standser dit hjerte er hjælpen nær: Boligselskabet Filsø investerer i hjertestartere

Ugeavisen Varde

Lokale kunstnere og musikere efterlyses til Tambours Have

Ugeavisen Varde

Danske Bank i Varde skrumper igen

Ugeavisen Varde

Skål for middelmådigheden

Ugeavisen Varde

Der er taget skridt mod nyt liv, efter forretningen pludselig lukkede: Ejer af tomt butikslokale har tidligere udviklet butikker

Ugeavisen Varde

Dette trick får tørt brød til at smage næsten nybagt

Ugeavisen Varde

Sådan går det forsamlingshusene i Varde Kommune: 150.000 kroner uddeles - men ikke alle får glæde af den økonomiske håndsrækning

Annonce