Annonce
Ugeavisen Varde

Antallet af frivillige på vestjysk festival er halveret siden 2019: Nu sender de penge ud af kommunen for at løse problemet

Torben Lehmann, der er formand for Open Air i Varde, ærgrer sig over, at der ikke er flere lokale frivillige, som har lyst til at give en hånd med i år. Det betyder nemlig, at pengene enten ryger ud af kommunen eller går til virksomheder, der skal varetage de frivilliges opgaver. Arkivfoto: Chresten Bergh
Open Air i Varde står i et problem, den ikke har haft før. I hvert fald ikke i så voldsom grad. Festivalen mangler akut frivillige, og nu kigger man udenfor Varde Kommune for at få flere hænder på festivalpladsen.

Varde Kommune: Nye foreningstal fra Varde Kommune viser, at der har været fremgang i antallet af foreningsmedlemmer i 2021 i forhold til 2020.

Det er dog ikke alle steder, hvor de positive foreningstal også afspejles i antallet af frivillige.

Det må Open Air i Varde sande.

Annonce

Torben Lehmann, formand for den traditionsrige festival, fortæller, at de lige nu står i en uvant situation med akut mangel på frivillige hænder, der har lyst til at hjælpe på vegne af foreninger.

Normalvis har festivalen selv 350 frivillige. Derudover plejer der at være 350 frivillige fra forskellige foreninger i Varde Kommune.

Virkeligheden er dog en anden i dag, da Open Air kun har kunnet tilknyttet halvdelen af de 350, som de selv plejer at stille med, mens det samme rekrutteringsproblem gør sig gældende med de frivillige, der kommer fra lokale foreninger.

Aflønning af frivillige på Open Air

Open Air har to typer af frivillige. Den ene del er festivalens egne frivillige. De får adgang til festivalen, mod at de hjælper med forskellige typer af opgaver. Derudover får de ikke betaling.

Den anden type frivillige er dem, som lokale foreninger stiller til rådighed. Disse frivillige aflønnes ikke individuelt. Derimod modtager den pågældende forening, som de repræsenterer, et honorar for den mængde arbejde, som den samlede frivilliggruppe har udført på vegne af foreningen.

Open Air budgetterer med 300.000 kroner til foreningernes frivillige. Det svarer til cirka 850 kroner per frivillig i gennemsnit. Det præcise beløb, som hver forening modtager, afhænger af, hvor mange frivillige der stilles med, og hvor meget arbejde de bidrager med.

Vi hører fra mange foreninger, at de slet ikke kan samle frivillige nok. Jeg bliver da lidt urolig, når jeg hører, at større foreninger, der førhen har været gode til at samle nok folk, nu ikke kan samle 25-30 mennesker. Der er jo trods alt flere foreninger, der ikke har tjent en krone i to år på grund af corona, så de må da være sultne efter flere penge, men hvis de ikke har folk til at hjælpe, er der jo ikke noget at gøre.

Torben Lehmann, festivalformand Open Air

- Vi hører fra mange foreninger, at de slet ikke kan samle frivillige nok. Jeg bliver da lidt urolig, når jeg hører, at større foreninger, der førhen har været gode til at samle nok folk, nu ikke kan samle 25-30 mennesker. Der er jo trods alt flere foreninger, der ikke har tjent en krone i to år på grund af corona, så de må da være sultne efter flere penge. Men hvis de ikke har folk til at hjælpe, er der jo ikke noget at gøre, fortæller Torben Lehmann, der tror, at corona spiller en stor rolle.

- Der er ingen tvivl om, at coronaen har lært folk at blive hjemme og have det godt med det. Vi ved i hvert fald, at vi langt fra er de eneste, der har svært ved at tiltrække frivillige. Og så spiller det jo nok også en rolle, at flere ønsker at være gæster på en festival, nu hvor folk endelig kan komme tilbage på festivalerne, siger han.

Her ses et menneskehav fra Open Air i Varde i 2017. Rigtig mange mennesker har allerede nu købt billet til festivalen i år. Det kniber dog med at kunne tiltrække frivillige. Arkivfoto: Joan Anette Karlsen

Mod syd og nord

Manglen på frivillige har fået Torben Lehmann og resten af af Open Air til at søge nye veje for at løse problemet.

- Vi er nødt til at gå udenbys nu. Vi vil jo rigtig gerne støtte lokalt og hjælpe foreninger i Varde Kommune, da vi altid har haft tradition for dette. Men nu må vi afprøve Esbjerg Kommune og måske også Ringkøbing-Skjern. Det er vi nødt til, siger Torben Lehmann, der fastslår, at festivalen under alle omstændigheder kommer til at løbe af stablen.

Det bliver bare med frivillige, der ikke nødvendigvis har adresse i kommunen. Eller måske endda med hjælp fra virksomheder til at klare diverse opgaver.

- Vi kan også ende med at være nødt til at hyre firmaer ind til at klare nogle af opgaverne. Vi har altid haft frivillige, der har tjent penge til deres forening. Det er da ærgerligt, at foreninger ikke får gavn af de penge, for vi hører, at det for nogle kan betyde meget med et økonomisk tilskud, som de kan tjene hos os, fortæller formanden.

Det er opgaver som hegnsvagt, rengøring, op- og nedpilning af scener, lys og lyd, parkeringsvagt og meget mere, man kan blive kastet ud i som frivillig.

- Der har altid været lokal opbakning. Der må simpelthen være nogle derude, som kunne bruge den ekstra indtjening. Andet virker mærkeligt.

Peter Ebberfeld er her på scenen med Spar 2 tilbage i 2015. Til Open Air 2022 er han tilbage og spiller numre fra det lokale band. Arkivfoto: Christer Holte
Annonce

300.000 til foreninger

Mange af opgaverne på festivalen kan deles mellem forskellige frivillige, så det er underordnet, om man kommer med fem eller 25 frivillige.

Aflønningen afhænger af, hvor mange mennesker man kommer med, og hvor mange timer man lægger i det. Normalvis budgetterer Open Air med 300.000 kroner til de 350 frivillige, der kommer udefra.

Det svarer til cirka 850 kroner for hver frivillig, som foreningerne kan mønstre.

Selvom det halter med at få frivillige, er der ingen problemer med at få solgt billetter, understreges der:

- Det går fremragende med billetsalget. Vi har solgt mere, end vi nogensinde har gjort på dette tidspunkt af året, så det er fantastisk at se. Vi skulle gerne ende omkring 5500, og det er jeg faktisk slet ikke i tvivl om, at vi gør, siger formanden, der har stået i spidsen for Open Air de seneste 20 år.

Open Air i Varde

28., 29. og 30. juli 2022 afholdes Open Air i Varde i Arnbjergparken.

Open Air Varde er en af Danmarks ældste festivaler. Den startede i 1979 som en ren amatørkoncert, og dengang kun over en dag.

Annonce
Ugeavisen Varde

Musik- og Billedskolen inviterer til sommerkoncerter i det fri

Annonce
Ugeavisen Varde

Ny kunderådgiver i Andelskassen i Varde

Annonce
Ugeavisen Varde

Ny privatrådgiver i Ringkjøbing Landbobanks afdeling i Tarm

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Cowboy-eventyret på Torvet er slut: Nu er der muligvis nye lejere til pølsevognen i hjertet af Varde

Ugeavisen Varde

Den elektrikeruddannede musicalskuespiller Christoffer Sonnich Møller afløser Liv Stevns som leder af talentskole

Ugeavisen Varde

Mere kunst i Vardes Midtby

Ugeavisen Varde

Træn kroppen og hjertet med hjertevandring

Ugeavisen Varde

Varde Bibliotek kan fejre tredobbelt jubilæum i 2022

Ugeavisen Varde

Anette var 48 da hun fik en hjerneblødning: Mediyoga har hjulpet hende tilbage til det gode liv

Ugeavisen Varde

Naturvejleder fortæller om naturens afslappende påvirkning

Annonce