Annonce
Ugeavisen Varde

Børnehavebørn fra Varde er med i ny landsdækkende museumsudstilling

Børn fra Børnehaven Kærhøgevej i Varde var de første til at besøge udstillingen Mig & Min By, da den åbnede 28. maj på Museum Frello. Foto: Vardemuseerne
Børnehavebørn fra Varde har været med til at skabe udstillingen Mig & Min By. En udstilling, der med en skæv og anderledes vinkel fortæller om børnenes Varde.

Varde: Kan de mindste få noget ud af at gå på museum? Ja, siger Trine Just Hansen fra Vardemuseerne Læring. Det handler bare om at skabe en udstilling med børnene i stedet for at lave den til dem.

- Vi har givet børnene en stemme. De har været med til at fortælle, hvad de forbinder med Varde og på den måde inddraget dem helt fra begyndelsen, modsat hvis vi bare serverede en udstilling for dem, fortæller Trine Just Hansen.

Udstillingen er et nationalt projekt med titlen Mig & Min By og er blevet til i et samarbejde mellem Vardemuseerne og Museum Vestsjælland. Projektet er støttet af Nordea-fonden med 2,85 millioner kroner, og hensigten er at give særligt børn i alderen fire til seks år nye oplevelser med deres by og dens historiske fællesskaber.

Annonce
I arbejdet med at skabe Mig & Min By snakkede børnene om, hvad de forbinder med en by. Her nævnte flere spisesteder, og derfor består udstillingen også af en pølsebod. Foto: Vardemuseerne

- Mig & Min By binder byen og dens historie sammen med børnenes legende univers til en historiefortællende, fantasifuld og sjov udstilling, siger Trine Just Hansen og forklarer, at udstillingen er skabt, så børn i princippet vil kunne opleve den uden en voksen.

Der er nemlig kun ganske små tekstbidder til de børn, der kan læse, og ellers er det meningen, at børnene både skal røre, kravle op på og ind i de forskellige elementer i udstillingen.

Lokale børnehavebørn

Vardemuseerne Læring har i samarbejde med Børnehaven Kærhøgevej i Varde indsamlet børnenes søde og levende fortællinger om, hvad Varde er for dem.


Det har været helt afgørende, at vi har brugt alle sanserne sammen med børnene, for havde vi kun talt med dem, så tror jeg ikke, at vi havde hørt om så meget mere end regnbuer og enhjørninger.

Trine Just Hansen, Vardemuseerne Læring


Siden forberedelserne begyndte for halvandet år siden, har Trine Just Hansen sammen med en kollega besøgt børnehaven og holdt fem workshop, hvor de ud over at tale med børnene også har sunget, tegnet og været på byvandring og besøgt kirken, Sydbank og Warwik. Alt sammen for at blive klogere på, hvad børnene forbinder med en by.

- Det har været helt afgørende, at vi har brugt alle sanserne sammen med børnene, for havde vi kun talt med dem, så tror jeg ikke, at vi havde hørt om så meget mere end regnbuer og enhjørninger, fortæller Trine Just Hansen og roser børnehavens pædagoger for et godt samarbejde.

Annonce

Museumstur til alle børn

Ligesom i Varde har også børnehavebørn i Kalundborg bidraget med ideer og tanker om, hvad en by er. Ideerne er blevet integreret i historie om skygningerne, som illustrator Rasmus Bregnhøi har skabt i forbindelse med udstillingen. Skygningerne er små væsner, som elsker gamle ting, og de tager børnene med på eventyr ind i byens historie.

Udstillingen viser skygningernes hjem, hvor alting er meget småt. For eksempel sover de i en sardindåse, og dynen er en vante. Foto: Vardemuseerne

Det er hensigten, at børnehavebørnene skal læse bogen, inden de besøger udstillingen, for på den måde at kunne genkende elementer.

Om udstillingen

Udstillingen Mig & Min By er blevet til i et samarbejde mellem museerne i Varde, Museum Vestsjælland og illustrator- og børnebogsforfatter Rasmus Bregnhøi.

Projektet er støttet af Nordea Fonden med 2,85 millioner kroner.

Udstillingen vil senere på året rejse videre fra Varde og Kalundborg til otte andre byer.

Udstillingen er for alle mellem 0-100 år, men skal give særligt børn i alderen 4-6 år nye oplevelser med deres by og dens historiske fællesskaber.

Vardemuseerne Læring har i samarbejde med Børnehaven Kærhøgevej i Varde indsamlet børnenes søde og levende fortællinger om, hvad Varde er for dem. Børnenes ideer er blevet integreret i den illustrerede historie om væsnerne skygningerne, som Rasmus Bregnhøi har skabt i forbindelse med udstillingen. Historien udkommer som bog samtidig med udstillingsåbningen.

Udstillingen kan ses på Museum Frello i Varde året ud, hvorefter den flytter til Fyn.

Foruden Vardemuseerne og Museum Vestsjælland er ROMU, Museum Lolland-Falster, Østsjællands Museum, Museums Østjylland, Ringkøbing-Skjern Museum, Middelfart Museum og Museum Thy en del af projektet.

Vardemuseerne har søgt og fået tildelt midler af kommunen, så de kan tilbyde alle børnehavebørn i Varde Kommune et forløb med Mig & Min By.

- Vi vil gerne give børnene en god oplevelse og vise dem, at museer er spændende, siger Trine Just Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Maren sagde sit faste lærerjob op for at blive kunstner på fuld tid: - Jeg kniber mig selv i armen – er det virkelig sandt?

Ugeavisen Varde

Ro på

Annonce