Annonce
Ugeavisen Varde

Børns coronaoplevelser gemmes i en tidskapsel

Tidskapslen er en flamingokasse der bliver forseglet og gemt i museets magasin (red. lager). – Det bliver nok en eller anden, der er ansat ved museet, der kommer til at åbne kassen i 2095. Til den tid er jeg nok ikke længere ansat, siger museumsformidler Pernille Østergaard Sørensen. PR-foto Vardemuseerne
Corona har i høj grad påvirket børn og unges hverdag. Deres tanker og reaktioner vil Vardemuseerne gerne gemme i en tidskapsel, der først må åbnes om 75 år. Pernille Østergaard Sørensen vil indsamle børnenes bidrag.
Annonce

Varde: Tidskapsel. Ordet klinger af forventninger og eventyr. Børnene i 5. klasse på Agerbæk skole var straks med på ideen, da museumsformidler Pernille Østergaard Sørensen præsenterede dem for den. Børnene syntes, det var vildt spændende, at det de skrev og tegnede ville blive gemt i en tidkapsel, der først må åbnes om 75 år – altså i år 2095.

- Jeg har sendt en appel ud til samtlige børnehaver og skoler i Varde Kommune om at lade børnene bidrage til indsamling af viden. Museer har ikke kun fokus på fortiden. Det er også vores opgave at indsamle og dokumentere nutiden. I denne proces er det vigtigt at have børnenes oplevelser med. Ofte bliver børns beretninger beskrevet gennem en voksen, men det er ikke det, vi er ude efter til denne tidskapsel, fortæller Pernille, der håber, at hun vil blive begravet i børnefortællinger og -tegninger.

Børnenes historier

Alle børn og unge er velkomne til at indsende tegninger, beretninger og lignende til tidskapslen. Man kan både bidrage som institution (skole/børnehave) og privatperson (familie). Materialet kan enten afleveres i de tidskapsler, der er opstillet forskellige steder i Varde Kommune eller hos Vardemuseerne, Lundvej 4 i Varde.
Annonce

87-årige børn

Selv gjorde det et stort indtryk på Pernille, da hun i ”magasinet”, ja det er navnet på det lager, hvor Vardemuseerne gemmer de mange genstande, der ikke er udstillet og som heller ikke er tilgængelige for offentligheden, fandt børnetegninger fra 1945.

- Tegningerne er mega interessante. De er lavet af børn, der boede i den store flygtningelejr i Oksbøl i tiden 1945-49. Her var over 30.000 flygtninge samlet, de fleste kvinder og børn. Tegningerne fortæller en autentisk historie set med et barns øjne. Eleverne, som jeg besøgte i i 5. klasse, er cirka 12 år gamle. Når kassen åbnes, er de 87 år. Tankevækkende. Det syntes børnene også, fortæller museumsformidleren, der fik mange fine bidrag med fra Agerbæk.

Det er ikke meningen at Pernille Østergaard Sørensen skal rundt på flere skoler, men at skoler og private selv afleverer deres bidrag til Vardemuseerne.

Annonce

Også voksne erindringer

Lige nu er Søren Stubkjær i praktik hos Vardemuseerne. Han er fra Ølgod og historiestuderende. Han er i fuld gang med at indsamle data fra coronatiden i Varde Kommune. Informationer der også skal forsegles i en tidskapsel og gemmes. I samarbejde med de forskellige borgerforeninger vil Søren sørge for, at der bliver opstillet kasser, hvor folk kan aflevere deres bidrag.

- På baggrund af den store indsamling opstod ideen til børnekasserne. Det ER spændende at åbne en tidskapsel. Og jeg kunne tydelig mærke på børnene i Agerbæk at coronatiden har påvirket dem. De har oplevet en kæmpe omvæltning i deres hverdag. Og det er den, de nu får mulighed for at dele med andre - altså om 75 år, tilføjer Pernille Østergaard Sørensen med et smil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Seje piger og seje drenge!

Annonce