Annonce
Ugeavisen Varde

Bager Hansen: Jo mere man øver sig i at bage, jo større brød kan man slå op

Mikael og Ditte Hansen har drevet bageri i Janderup siden 1996. Da forholdene blev for små, åbnede de i 2009 Hansens Bageri i Varde. Mikael Hansen er udlært bager og har desuden en uddannelse som levnedsmiddeltekniker. Ditte er uddannet folkeskolelærer og arbejdede som lærer i ti år. I august 2006 blev hun fastansat i bageriet med ansvar for administrationen. ​Hansens Bageri har i alt 42 ansatte (svarende til 16 fuldtidsstillinger). Foto: Annett Bruhn
Virkeligheden er ikke som i DR's udsendelse "Den store bagedyst". Find de opskrifter, der matcher dit niveau, lyder opfordringen fra bagermester Hansen i Varde. For nogen vil opskrifterne her på siden være en udfordring, for andre "a piece of cake".
Annonce

Varde: Læs opskriften og lav ikke om på opskriften. Lad være med at tro, at du gør opskriften bedre ved at putte lidt ekstra af de gode ingredienser i dejen. Hvis du følger det råd, så er du godt på vej til at lykkes med dit bagværk, lyder rådet fra bagermester Mikael Hansen. Ved siden af sidder Mikaels kone, Ditte. Hun klukgriner. Hun ved godt, at opfordringen i særdeleshed også gælder hende.

- For nogle år siden købte vi en ødegård i Sverige. Her kan vi koble helt fra og holde fri. Når vi er i Sverige, er det altid mig, der bager. Og det er jeg ikke helt skarp til. Hvis der eksempelvis står "kaffepulver" i opskriften, tænker jeg, nå ja, det har vi ikke, så jeg bruger jeg da bare kakaopulver i stedet, men det er ikke helt det samme, indrømmer hun og leer.

Annonce

Hjemmebag til bagerparret

I det hele taget spiser bagerparret ikke ret mange kager. Og slet ikke Mikael. I de 26 år han har været bager, har han ikke taget én eneste kage med hjem fra arbejde til sig selv.

- Jeg er mere til rugbrød og franskbrød. De bedste kager, man kan servere for mig, er hjemmebag, siger Mikael og snupper én af Kates hjemmebagte pebernødder.

De står på køkkenbordet i personalerummet. Kate er ansat i butikken. Hvis hun havde været ansat på en hvilken som helst anden arbejdsplads, ville hun tage en fyldt kagedåse med til sine kolleger. At hun nu arbejder i et bageri, gør ingen forskel.

- Vi oplever ofte, at hvis vi bliver inviteret, så er folk utrygge ved at bage til bageren. Men det er der ingen grund til, vi synes, det er spændende med hjemmebag, forklarer Ditte.

Annonce

Drømmen gik i opfyldelse

For 50-årige Ditte og 49-årige Mikkel Hansen er bageriet på Nordre Boulevard resultatet af en drøm. Tilbage i 2009 stod parret ved en skillevej. Skulle de fortsætte med mand-og-kone-bageri i Janderup eller investere i noget større?

De valgte det sidste og købte det gamle maskinsliberi på Nordre Boulevard i Varde. Herefter byggede de bageriet, præcis som de ønskede det. Målsætningen var at få så meget gang i produktionen, at de kunne ansætte personale og selv holde lidt mere fri. Det mål har de for længst nået, men det med at holde fri er en svær øvelse, når man er dedikeret til sin butik og sit håndværk.

Annonce

Prestige i bagværk

- Jeg er typen, der arbejder bedst, når jeg går i bageriet klokken 02 og holder fyraften ved 12-13 tiden. Efter et par timers søvn, så er jeg frisk igen. I mine år som levnedsmiddelteknikker arbejdede jeg en overgang fra klokken 8-16. Aldrig har jeg været så udkørt, tilføjer Mikael, der glæder sig over, at udsendelser som "Den store bagedyst" og andre mad- og bageprogrammer er med til at skabe øget interesse for hans håndværk.

- Jeg fornemmer, at der er prestige i at bage. Specielt de unge mødre vil gerne imponere med hjemmebag. Mit råd er, at de bruger gode, danske råvarer. Det er vores egen produktion bygget op omkring. Tjek lige producenten af hvedemel. Mange tror fejlagtig, at mel er danskproduceret, men man kan blive overrasket, tilføjer bagermesteren, der ønsker god fornøjelse til de af Ugeavisens læsere, der ønsker at prøve kræfter med citronsmåkager, kransekagehorn og julehapsere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce