Annonce
Ugeavisen Varde

Bilulykke ændrede Lisas liv: - Jeg vil ikke give mig hen til det negative

- Hamsterhjulet har både været min redning og min fjende i mange år, for det har holdt mig i gang, og derved har jeg fortrængt alle signalerne om, at jeg havde det skidt. Det var først, da jeg gik ned med stress og slet ikke kunne noget, at jeg kunne mærke, hvor galt det var, siger Lisa Brønd Andersen. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Lisa Brønd Andersens liv har budt på en hel del modgang. Men hun nægter at lade sig kue, og nu har hun landet sit drømmejob.

Varde: Kronisk naiv og evig optimist.

Sådan beskriver 38-årige Lisa Brønd Andersen sig selv.

- Jeg er typen, der altid tænker, at det nok bliver bedre i morgen, hvis det er noget lort i dag. Heldigvis. For jeg har bestemt også dage, hvor jeg har virkelig ondt af mig selv og ikke er til noget. For eksempel efter flere dage med konstante smerter, så fylder sorgen, skammen og frustrationen alt, siger hun.

Annonce


Min erfaring er, at jeg godt kan fungere, selvom jeg har ondt. Det handler meget om fokus. Jeg vil ikke give mig hen til det negative og alt det, jeg ikke kan. Jeg fokuserer på alt det, jeg har, og alt det, jeg kan. Og så kan jeg endnu mere.

Lisa Brønd Andersen


Det er et halvt års tid siden, Lisa Brønd Andersen efter et længere forløb endelig blev godkendt til et flexjob. Efter mange års forsøg på at klare sig selv med nedsat tid og stædighed gik hun alvorligt ned med stress i 2017.

Værre end antaget

Otte måneder var hun sygemeldt, og i kølvandet på sygemeldingen fortsatte et længere forløb, der endte med at bekræfte, at Lisa ikke var pjevset. Hun var syg med piskesmæld, og der var en grund til, at hun for eksempel var kronisk træt og havde været det i årevis, havde koncentrationsbesvær, søvnløse nætter, angst, og at hun havde ondt hver eneste dag. Det bilulykke, hun var i som 20-årig, havde taget væsentligt hårdere på kroppen end først antaget.

- Vi kom kørende lidt udenfor Ølgod, min veninde og jeg. Jeg var passager, og af en eller anden grund havde ingen af os sele på den dag. Det havde vi ellers altid, og vi har aldrig fundet ud af, hvorfor vi ikke havde det den dag. Pludselig svingede en modkørende ind foran os, og vi bragede ind i siden på ham. Jeg nåede lige at tænke, at jeg ikke skulle ud af forruden, så jeg krøb sammen og tog fra med min venstre arm i døren, og min kæbe tog fra på instrumentbrættet, som mine knæ også blev trykket igennem. Jeg måtte hjælpes fri, fortæller Lisa Brønd Andersen om det færdselsuheld, der kostede hende væsentligt mere end først antaget.

- Jeg er jo opdraget til, at man skal videre. Hvis ikke der er faldet noget af, så fortsætter man. Jeg har altid været en dreng og en bulderbasse, så det blev min måde at gribe tingene an på. I bakspejlet kan jeg godt se, at jeg havde symptomer på, at det var mere alvorligt end som så allerede dengang. Jeg levede af smertestillende. Det var faktisk først, da jeg kom i udredning på Arbejdsmedicinsk Klinik, at det blev helt klart, hvor meget. Der var mange flere nerveskader, end jeg havde regnet med, forklarer Lisa Brønd Andersen, som blev bedt om at overveje førtidspension.

- Men det kunne jeg slet ikke se mig selv i. Jeg vil ikke have det skidt, heller ikke selvom jeg har det de fleste dage. Jeg vælger bevidst at fokusere på alt det, jeg kan, fremfor at gå ind og dyrke smerterne og alt det, jeg ikke kan. Jeg kan sagtens sørge over, at jeg føler, jeg har fået taget noget fra mig, og at jeg kunne have haft et andet liv. Men ikke ret lang tid ad gangen, da det dræner mig, forklarer Lisa, som også har et stort vægttab bag sig.

Lisa starter hver eneste dag med en smoothie. En sund kost er en naturlig del af hendes livsstil. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Annonce

Drømmetjobbet er hjemme

For godt 10 år siden tabte hun 45 kilo. Det tog hende et år med aktivt fokus på det, og siden har hun blandt andet taget en kostvejlederuddannelse og arbejdet i flere fitnesscentre i kommunen.

- Jeg har PCOS (en hormonel sygdom, der blandt andet betyder tendens til overvægt, red.), og det tog mig syv år at knække koden til, hvordan jeg kunne tabe mig og holde vægttabet. Det lykkedes heldigvis, og selv efter mine graviditeter er det lykkedes mig at komme ned i vægt igen, fortæller Lisa, som på grund af sin PCOS måtte i fertilitetsbehandling for at blive mor til Viktor og Bastian, der i dag er 12 og 9 år gamle, og som Lisa bor sammen med i det sydlige Varde.

Den 1. maj startede hun i drømmejobbet som instruktør hos kostvejleder Heidi Foldager, der har til huse på Frisvadvej.


Min vigtigste opgave er at passe på mig selv, så jeg kan være min bedste udgave hver dag og være den bedste mor for mine drenge og vise vigtigheden af at passe på sig selv. Her spiller kost og bevægelse en stor rolle.

Lisa Brønd Andersen


- Det er helt fantastisk. Jeg går meget op i min kost og i motion, for jeg har gennem årene opdaget, hvor stor en betydning de ting har for mit velbefindende. Heidi har hjulpet mig med at finde bedre balance i min krop og derved skabe mere overskud til min hverdag med smerter. Hvis jeg for eksempel har vildt ondt om morgenen, så kan det næsten føles, som om leddene bliver smurt, af at jeg kommer ud og gå en tur eller laver pilates. Og det er min erfaring, at det virker så meget bedre at holde mig i gang, passe min kost og gøre noget aktivt i stedet for at lægge mig på sofaen og fokusere på, at det gør ondt, siger Lisa.

Hendes store håb er at kunne komme til at hjælpe andre, der er tynget af kroniske lidelser, med at få en bedre livskvalitet.

Blå bog

  • Lisa Brønd Andersen, 38 år.
  • Opvokset i Lunde, bor i dag i Varde sammen med sine to sønner, Viktor og Bastian på 12 og 9 år.
  • Er på sjette år sammen med Rene, der bor i Solrød Strand.
  • Nyansat instruktør hos Optimalkost.dk, der ligger på Frisvadvej.

- Når man har prøvet selv at være langt nede og så få det bedre ved at fokusere på livsstil og på, hvad man selv er herre over, så er det for mig klart, at man gerne vil give de erfaringer videre, slutter Lisa Brønd Andersen.

For Lisa handler det meget om fokus i tilgangen til at klare livet med kroniske smerter. Og det virker for hende, selvom hun også har ondt af sig selv nogle dage. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Maren sagde sit faste lærerjob op for at blive kunstner på fuld tid: - Jeg kniber mig selv i armen – er det virkelig sandt?

Ugeavisen Varde

Ro på

Annonce