Annonce
Ugeavisen Varde

Bodil og Susanne har skabt Ravskolen: Se 98 millioner år gammel dinosaurfjer og spis en kiks med rav

Bodil Sommer (t.v.) og Susanne Junge (t.h.) har for sjette år sammensat programmet til ravfestivalen i Vejers. Som noget nyt har de arrangeret en Ravskole. Foto: Line Guldager Hansen
Rav er langtfra kun til pynt om halsen. Ravfestivalen i Vejers har nu en ravskole, hvor nørder og entusiaster eksperimenterer, skaber og endda spiser rav.

Vejers: - Når stormen er ovre, og andre folk sover, står ravfolket gerne på pinde. En ravsamler lokkes af måger, der flokkes og viser, hvor rav er at finde.

Sådan lyder de første linjer af ravsangen skrevet af Jytte Hintz som en særlig hyldest til ravfestivalen i Vejers.

Sangen blev sunget lørdag formiddag, da andendagen af årets ravfestival begyndte.

Annonce

Det er sjette år, at en solid gruppe af frivillige fra Grundejerforeningen Vejers Strand, afholder ravfestival i Vejers, og traditionen tro er det igen Susanne Junge og Bodil Sommer, som har sat programmet sammen, mens Vejers Venner har sørget for de mange praktiske opgaver.

- Vi bliver jo ældre, så i år har vi valgt at uddelegere de forskellige opgaver, så vi kun har skullet samle trådene. Så der er igen i år rigtig mange frivillige i gang. Uden den utrolig store opbakning fra Vejers Venner havde det ikke været muligt, siger Bodil Sommer.

Sammen med Susanne Junge ønsker hun at lave en festival for fællesskabet, som bringer folk fra nær og fjern sammen. Med besøgende fra hele landet samt gæster fra Tyskland, Sverige og Polen er festivalen en hyldest til ravet.

Ravfestival i Vejers

I september 2015 blev Danmarks første Ravfestival afholdt, og den store succes har gjort det til en årlig tilbagevendende begivenhed.

Det er en kulturel, videnskabelig og historisk festival, som afdækker alle tænkelige aspekter af materialet rav, og samtidig giver dig en masse oplevelser og mulighed for også selv at gå på opdagelse i ravets verden.

Festivalen får besøg af en stribe passionerede ravsamlere fra ind- og udland fuld af dragende fortællinger om deres særlige lidenskab for Nordens guld.

I 2021 bliver festivalen afholdt 25. september til 27. september.

Ravfestivalen har i år Ravskolen som tema, hvor de besøgende har mulighed for at arbejde med rav på sjove, lærerige, kreative og spændende måder.

Der er desuden foredrag ved museumsinspektør Jens G. Lauridsen fra Varde Museerne, Flemming Hansen – Ravmanden fra Oksbøl og Ravsnedkeren Søren Johanson.

Sidste år var ravfestivalen aflyst på grund af corona, så Susanne og Bodil har været spændte på årets fremmøde.

- Her er massere mennesker, og vi tror, at vi rammer de 5.000 besøgende hen over de her tre dage ligesom i 2019, siger Susanne Junge og tilføjer, at de har talt med flere besøgende, som har valgt at booke sommerhus i Vejers, fordi de ville til ravfestival.

En dinosaurfjer i rav

Ravfestivalen har i år Ravskolen som tema, hvor de besøgende har mulighed for at arbejde med rav på sjove, lærerige, kreative og spændende måder.

- Alle sanser er i spil i Ravskolen, siger Susanne Junge og forklarer, at de besøgende kan gå rundt i teltet og lære om rav ved forskellige boder.

I Ravskolen kan de besøgende ud over at opleve diverse eksperimenter med rav også se på inklusioner i rav hos Steffen Rønne. Foto: Line Guldager Hansen

- De forskellige interesser for rav samles her i et stort fællesskab. Både kulturelt, videnskabeligt og historisk afdækker Ravskolen alle tænkelige aspekter af rav, fortæller hun.

Det åbner en portal til fortiden, hvor vi rejser millioner af år tilbage i tiden og går en tur i urskoven. Jeg viser folk, at rav er en budbringer af historien, for inklusionerne i ravet fortæller om, hvordan verden så ud engang.

Anders Damgaard, formand for Dansk Ravklub

I Ravskolens eksperimentarium kan man som gæst blandt andet udforske ravs egenskaber hos gæstelærer Steffen Rønne.

- Man kan se, hvad forskellen er på at komme rav i saltvand, danskvand og ferskvand. Mens ravet straks falder til bunds i ferskvand, vil det falde langsommere i saltvand, forklarer han og tilføjer, at også viser både nysgerrige børn og voksne, at rav faktisk kan brænde.

Dorte Pedersen drysser ravstøv på en kiks med smør. Støvet kan sagtens spises, og med til hører en mundfuld ravsnaps. Foto: Line Guldager Hansen

Dorte Pedersen er en af de faste lærer på Ravskolen, og hun har sin plads midt i teltet, hvor hun serverer ravsnaps og byder på en kiks med smør og ravstøv.

- Det er slibestøv fra værkstedet, som man kan bruge som drys på kager. Det ser vældig smart ud, fortæller hun.

Om rav

Rav findes over hele jorden. I skrivende stund har man kendskab til over 100 forskellige typer - de yngste typer er 12-20 millioner år gamle, mens de ældste er mere end 200 millioner år gamle.

Hver type rav har sin egen farveskala og nuancer, dog er der farver, som de fleste typer deler. Det er farverne gul, orange og rød i forskellig styrke og i både lyse og mørke toner. Men mange typer har også nogle farver, som kun eksisterer inden for den pågældende type - for eksempel findes Baltisk rav i en meget ren hvid elfenbensfarvet udgave, som er unik for denne type af rav.

Processen fra harpiks til rav forløber over fire stadier - først harpiks, derefter bliver det til kolofonium efterfulgt af copal, og efter mange millioner år bliver det rav.

Cirka 80 procent af det rav, som vi kender i dag, er Baltisk og blev produceret for 34-48 millioner år siden i en stor nu forsvundet skov, som dækkede hele det baltiske område.

Da rav fanger næsten alt, hvad det kommer i berøring med, vil det indeholde et bredt udsnit af skovens flora og fauna. Det, man oftest finder i rav, er debris (botanisk affald), myg og fluer - men af og til er man heldig at finde stykker med myrer, biller, edderkopper, blade, blomster og hvad der ellers findes i skoven. Blandt de helt sjældne inklusioner er vandlevende insekter, firben, fugle, slanger, fjer, hår, skorpioner og snegle.

Bagerst i teltet står formand for Dansk Ravklub, Anders Damgaard, og fortæller om rav som et vindue til fortiden.

- Det åbner en portal til fortiden, hvor vi rejser millioner af år tilbage i tiden og går en tur i urskoven. Jeg viser folk, at rav er en budbringer af historien, for inklusionerne i ravet fortæller om, hvordan verden så ud engang, siger han med stor begejstring.

Formand for Dansk Ravklub, Anders Damgaard, har et lille stykke rav med en 98 millioner år gammel fjer fra en dinosaur. Foto: Line Guldager Hansen

Han har taget noget af sin egen ravsamling med. Den består af flere tusinde stykker. Nogle stykker vejer flere kilo, mens andre kun få gram.

- De besøgende skal spørge dem selv: Hvad er rav egentligt? De fleste ved, at det er gammelt og gult, og at det er noget med harpiks. Men hvad er det mere?, siger han og understreger, at rav er meget mere, end det vi finder på stranden.

Hver type rav har sin egen farveskala og nuancer, dog er der farver, som de fleste typer deler. Det er farverne gul, orange og rød i forskellig styrke og i både lyse og mørke toner. Men mange typer har også nogle farver, som kun eksisterer inden for den pågældende type - for eksempel findes Baltisk rav i en meget ren hvid elfenbensfarvet udgave, som er unik for denne type af rav. Foto: Line Guldager Hansen

For at illustrere sin pointe viser han et lille stykke rav frem, hvor et 98 millioner år gammel dinosaurfjer er indfanget.

Annonce

En samling nørder

Festivalen har igen i år besøg af en stribe passionerede ravsamlere fra ind- og udland fuld af dragende fortællinger om deres særlige lidenskab for det, de kalder Nordens guld.

Klædt i traditionel Fanødragt viser Tine Hørup sine ravsmykker frem, som hun også snart skal sælge i en butik på Fanø. Foto: Line Guldager Hansen

Blandt ravnørderne er Tine Hørup fra Fanø, som viser sine moderne ravsmykker frem.

- Jeg vil gerne bringe det videre fra de mere klassiske smykker, som mange forbinder med rav. Derfor bruger jeg naturmaterialer som læder, horn, ben og træ sammen med rav. Det spiller godt sammen, fortæller hun og tilføjer, at hun netop er ved at gøre klar til at åbne en butik på Fanø, hvor hun kan sælge sine smykker.

Preben Wiig fra Middelfart udstiller for tredje år sine ravsmykker til Ravfestivalen i Vejers. Han har arbejdet med rav i 35 år. Foto: Line Guldager Hansen

Fra Middelfart har Preben Wiig for tredje år taget turen til Vejers for at udstille sine ravsmykker.

Han har arbejdet med rav i 35 år, og ud over smykker laver han også skrin og bestik af rav samt større projekter såsom et skakspil.

- De store projekter tager lang tid, så det er ikke med salg for øje, at jeg gør det. Det er for at hygge mig med arbejdet, siger han.

Victor Lauridsen på elleve år og lillesøster Anna på otte år sliber ravstykker med tandbørste og tandpasta, inden stykkerne skal laves til smykker. Foto: Line Guldager Hansen

Festivalen i Vejers er dog ikke kun for voksne raventusiaster. Victor Lauridsen på elleve år er sammen med lillesøster Anna på otte år taget fra Esbjerg for at besøge morfar Tonny, som har en bod i Ravskolen. Her viser han dem, hvordan de kan lave deres egne ravsmykker.

- Det bliver meget fint, siger Anna Lauridsen, mens hun skrubber sit ravstykke med en tandbørste.

Ravfestivalen har sidste dag søndag 26. september.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Louis Nielsen holder åbningsfest til Late Night

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Konfirmationskjoler og inspirationsmesse i Smedeværkstedet

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Kirsten og Anna vil hjælpe børn i hele Varde Kommune: Men de mangler frivillige hjælpere, der vil gøre en forskel

Ugeavisen Varde

Små halloweenkunstnere har pyntet butikkerne

Ugeavisen Varde

Bål, hygge eller overnatning: Oplev naturen i vintermørke

Ugeavisen Varde

Kæmpe halloween-arrangement i Varde Sommerland: Tag familien med ud i mørket og bliv skræmt for livet

Ugeavisen Varde

Nu står det nye lægehus i Varde Syd klar til brug: Nu kan du få tid ved lægen, samme dag, du ringer

Ugeavisen Varde

Kæmpe Outrup-græskar er blandt landets største: Sådan bar folkene bag sig ad

Ugeavisen Varde

Halloween bliver fejret i Varde: Politikerløb, livemusik og sene åbningstider

Ugeavisen Varde

Nybolig Nr. Nebel får lokalansigt som ny leder

Ugeavisen Varde

Lad os styrke og værne om vores ungdom

Ugeavisen Varde

Der er besparelsespotentiale i Varde Kommune

Ugeavisen Varde

Vi skal genoplive livet på plejehjemmene

Ugeavisen Varde

Lad os investere mere i oldekoller og andre bofællesskaber for seniorer

Ugeavisen Varde

Findes den politiske vilje til at ændre markant for bedre pleje og arbejdsforhold?

Ugeavisen Varde

Jeg vil have Vestkystvejen udvidet ud til Outrup

Ugeavisen Varde

Borgere med handicap - og deres familier - skal ikke kæmpe for at få hjælp

Ugeavisen Varde

Udstyk flere byggegrunde i Oksbøl

Ugeavisen Varde

Der bliver flere og flere huller i sikkerhedsnettet

Ugeavisen Varde

I Varde Kommune bør vi tage ved lære af Anker: - Har vi mon alle med?

Ugeavisen Varde

Derfor er en bedre politisk balance i Varde Kommune vigtig

Ugeavisen Varde

Jobcenter Varde koster alt for mange penge

Ugeavisen Varde

Så er der ræs i Blåbjerg: Lokal cykelklub forventer op mod 500 deltagere

Annonce