Annonce
Ugeavisen Varde

Boliglån for dummies

Det kan være en jungle med mange ord og begreber, man ikke lige forstår, at bevæge sig rundt på boligmarkedet. Her er en ordbog over nogle af dem.
Annonce

Fastforrentet obligationslån: En fast rente i hele lånets løbetid, så ydelsen ikke ændrer sig, når renterne gør. En bedre beskyttelse af din friværdi ved rentestigninger.

Tilpasningslån/Flexlån: Et variabelt forrentet lån, hvor renten ændrer sig efter en kortere periode - ofte efter tre eller fem år. Typisk en lav rente og dermed en lav ydelse i forhold til et fastforrentet lån. Når perioden udløber får du en lavere ydelse, hvis renten falder - og en højere, hvis den stiger. Det kan være dyrt at indfri lånet midt i perioden.

Gældsfaktor: Et udtryk for hvor meget gæld du har i forhold til din indkomst. Hvis du for eksempel har en gæld på 1.800.000 kroner og en årlig indkomst på 600.000 kroner vil du have en gældsfaktor på 3.

Konvertere: En konvertering er det samme som en omlægning. Det betyder, at låntager indfrier sit eksisterende lån og optager et nyt. Låntager kan omlægge både lån med fast og variabel rente, men typisk er der størst gevinst ved at omlægge lån med fast rente. Det skyldtes, at lånet er konverterbart - det vil sige låntager har ret til at indfri lånet til maksimalt kurs 100. En omlægning kan ske til et lån med højere eller lavere rente end det nuværende, afhængig af om låntager omlægger for at få en lavere ydelse (nedkonvertering) - eller for at få reduceret sin restgæld (opkonvertering).

Kurs: Kursen er et udtryk for, hvad én obligation koster. Kursen kan svinge over tid. Hvis kursen på realkreditobligationen er 95, modtager du 95 kroner for hver 100 kroner du låner. Hvis du skal optage et lån, er det derfor smartest for dig, hvis kursen er så tæt på 100 som muligt.

Fastkursaftale: En fastkursaftale er en aftale mellem låntager og et realkreditinstitut, der går ud på, at realkreditinstituttet køber de obligationer, der udstedes ved en lånoptagelse, til en fast aftalt kurs på et aftalt tidspunkt. Formålet er at sikre sit provenu ved udbetaling af lånet. Man laver oftest en fastkursaftale på et fastforrentet lån.

Omkostninger: De omkostninger der er i forbindelse med optagelse af et realkreditlån, omfatter gebyr til pengeinstituttet, realkreditinstituttet og tinglysningsomkostninger til staten.

(Kilde: Boligrådgiverne, Nørre Nebel Sparekasse)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Seje piger og seje drenge!

Annonce