Annonce
Ugeavisen Varde

Brug havens sure æbler til en skøn cider

Cider er i udgangspunktet fermenteret eller vildgæret æblemost. Alkoholprocenten og gæringen afhænger af, hvor meget du blander dig undervejs. Smagen vil også afhænge af, hvordan vejret har været i året op til æblehøsten. Derfor taler man om forskellige ciderårgange - ligesom med vin. Arkivfoto: Lisa Rathke/Ritzau Scanpix
Danske vildæbler er ofte sure og bitre, hvilket gør dem oplagte til cider. Samtidig kræver det - modsat ølbrygning - ikke en masse udstyr.

Nogle danskere kender cider som de hvinende søde alkopops, man køber i dåsevis syd for grænsen.

Men faktisk er cider og frugtvin en gammel tradition her i Nordeuropa. Og det behøver hverken at være dyrt eller svært at komme i gang, nu hvor det er æblesæson.

Det forklarer André Spange Nabulsi, der er kok og forfatter til flere kogebøger - blandt andet ciderbogen "Cider & frugtvin" og syltebogen "På glas og flasker".

Annonce

- Du kan lave cider og frugtvin fra bunden - udelukkende med ting, du finder i haven. Så på den måde taler det både ind i vores kulturarv og tankegangen om at følge råvarerne fra jord til bord, siger han.

God blanding

Til at fremstille mosten skal du bruge vilde æbler eller haveæbler. Testsmag gerne undervejs, og bland dem, så du har cirka 45 procent sure æbler, 45 procent søde æbler og 10 procent bitre æbler.

- Det perfekte ved cider er, at man kan bruge netop de æbler, som sjældent gør sig godt i frugtkurven eller som æbler i ungernes madpakke, siger André Spange Nabulsi.

Du kan plukke æblerne eller bruge nedfaldsæbler. Men vær meget opmærksom på, om der er råd, skimmel eller orm.

Vask dem grundigt, og lav dem til most i en ren juicer, saftpresser eller æblekværn.

Til brygningen skal du bruge et ciderstartsæt bestående af en bryggespand med tappehane, en gærlås, rensemiddel, et termometer og et hydrometer, som kan måle sukkerindholdet i din most.

- Det kan ofte købes som et samlet begyndersæt i omegnen af 400 kroner. Og herefter kan man i princippet bruge det i årevis, siger André Spange Nabulsi.

Desinficer alting grundigt.

Herefter skal du med hydrometeret måle, hvor meget sukker der er i mosten. Det vil nemlig påvirke alkoholprocenten, og hvorvidt det er nødvendigt at tilsætte yderligere sukker.

- Vejret, æblesorten og plukketidspunktet betyder, at der faktisk er lige så store sæsonforskelle på æbler og cider som på druer og vin, forklarer André Spange Nabulsi.

Annonce

Smag dig frem

Herefter skal æblemosten gæres.

Det kan foregå på to måder: enten med bryggegær eller det vildgær, som naturligt er på vilde æbler.

André Spange Nabulsi anbefaler, at begynderne holder sig til bryggegær og en konkret opskrift.

Herefter sættes gærlåsen på, som slipper kuldioxid ud af gæringsspanden, men holder fluer og frisk ilt ude.

Undervejs kan det blive nødvendigt at omstikke - altså skifte bryggespand - hvis der dannes for meget bundfald. Men dette vil fremgå af den konkrete opskrift.

- De vigtigste nøgleord er, at man smager sig frem, bruger øjne, ører og næse og holder tingene pinligt rene, siger André Spange Nabulsi.

Ciderens mange faser

  • Æblehøst.
  • Eftermodning af æblerne, hvor stivelse omdannes til sukker.
  • Kværning - ved at kværne æblerne inden presning øges overfladen og saftudbyttet.
  • Presning.
  • Sukkerindholdet måles, og gæringen sættes i gang.
  • Omstikning, hvor cideren tappes på nye flasker for at undgå bundfald og fjerne overskydende gær.
  • Cideren hældes på flasker.
  • Andengæring og modning på flaske.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Hjælp med at sænke gennemsnitsalderen

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Nu kommer de sidste grunde på Troldhøjen til salg

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Se billederne af Arnbjergs nye kæmpesatsning: Største sal i Varde Kommune og allerede nu aftaler med flere store navne i løbet af efteråret

Ugeavisen Varde

15-årige Kalle fra Horne vil gå hele vejen: Tror på førsteholdsdebut inden for tre-fire år

Ugeavisen Varde

2. oktober: Øjeblikke af lykke i Varde Musikforening

Ugeavisen Varde

Outrup-komet med landsholdsdebut og ungdomskontrakt: - Jeg fik kuldegysninger, da jeg sang nationalmelodien

Ugeavisen Varde

2,3 elever mere i klasserne - nej tak

Ugeavisen Varde

Næsten en halv million læste sider: Her er vinderne af klassekampen 2021 i Varde Kommune

Ugeavisen Varde

Så blev Henne Strand 67 kilo affald renere

Ugeavisen Varde

LLO afliver kendt boligregel: Det er en ren myte

Ugeavisen Varde

Droppede ud af eliteklasserne i Esbjerg og røg hjem til Næsbjerg: Gustav kæmpede sig tilbage i varmen og scorede som 17-årige i sin debut for førsteholdet

Ugeavisen Varde

Kærup-borger med i populært TV-program: Cecilie fra "De grønneste fingre" har brugt livet i haven til at komme ovenpå igen

Ugeavisen Varde

Lær de fem erotiske sprog og giv parforholdet et boost

Ugeavisen Varde

Livet folder sig ud efter corona

Ugeavisen Varde

Efter 40 år skifter Bent Ole arbejdsplads

Ugeavisen Varde

25. september: Husk dem, der glemmer

Ugeavisen Varde

Musik & Billedskolen inviterer til jubilæumskoncert på Torvet i Varde

Ugeavisen Varde

Jesper investerer i fornyelse: Stor ombygning og midlertidig flytning af Louis Nielsen i Varde

Ugeavisen Varde

Tillykke til Oksbøl - tillykke til oplandet

Ugeavisen Varde

Jens og Flemming afprøver i praksis at få flere turister til deres købstad: Autocamperfolk begejstrede for eksperiment

Ugeavisen Varde

Se de vilde billeder: Lene og Peter sælger deres liebhavervilla med udsigt over Varde Ådal

Ugeavisen Varde

Største øvelse i nyere tid: 3.000 soldater invaderer Vestkysten

Ugeavisen Varde

Hvorfor er Varde Gymnasiums første studenter fotograferet ved tidligere teknisk skole? Få forklaringen her

Annonce