Annonce
Ugeavisen Varde

Byg insekthoteller ud af visne stauder

Mindre kan også gøre det, men dette insekthotel står i Geografisk Have i Kolding og er bygget af forskellige materialer, så det kan agere bosted for forskellige insektarter. Foto: Geografisk Have
Lav dit eget insekthotel for at holde på de dyr, der bestøver dine planter og bekæmper havens skadedyr.
Annonce

Danmark: Trimmer du haven for grene, blade og visne stauder, så er du med til at udrydde levestederne for de insekter, der hjælper med at bekæmpe skadedyr og bestøve havens planter.

Og derfor kan du med fordel genskabe levestederne ved at etablere insekthoteller i haven, hvor insekterne kan bo, overvintre og formere sig.

Egentlig kan du lave dem hele året, men netop i efterårs- og vintersæsonen er din have rig på materialer, som er oplagt at bygge af.

- Der er mange, der klipper deres visne stauder ned nu, og dem kan man med fordel bruge til at bygge insekthoteller af, siger Rune Kjærgaard Lange, der er naturvejleder i Geografisk Have i Kolding.

En del af de visne stauder er nemlig hule i stænglen, hvilket gør dem særligt oplagte at bygge af, da insekter som bier ynder at yngle i hulrum.

Så har du bambuspinde, elefantgræs, kartebolde eller brændenælder stående, så kør dem ikke på genbrugspladsen, men bind dem sammen i små bundter, og brug dem til at bygge insekthoteller med.

- Man kan også lade de visne stauder stå, for så vil insekterne også flytte ind i dem, siger han.

Byg insekthotellet af eksempelvis en træramme med små rum, som du fylder med forskelligt materiale - alt efter hvilke insekter du vil tiltrække.

Går du efter at få flere bier i haven, så kan du ud over visne stauder bruge diverse materialer med huller i forskellige størrelser - eksempelvis kan du bore huller i træklodser. Jo dybere huller, jo bedre, forklarer Rune Kjærgaard Lange.

Annonce

Også plads til småkravl

Lader du til gengæld dele af dit insekthotel bestå af eksempelvis blade eller grankogler, kan du få mariehøns og sommerfugle til at overvintre i haven.

- Bladbunkerne kan også blive fyldt med biller, bænkebidere og ørentviste, siger Rune Kjærgaard Lange.


- Man kan også lade de visne stauder stå, for så vil insekterne også flytte ind i dem

Rune Kjærgaard Lange


Du skal ikke tænke på at vedligeholde hotellerne. Men du kan sagtens skifte nogle af materialerne ud uden at udskifte hele insekthotellet.

Sørg dog for, at insekterne ikke sidder i hullerne, når du gør det.

Selv om dit insekthotel kun sætter minimalt aftryk, når det kommer til at forbedre klodens biodiversitet, så vil insekternes tilstedeværelse gøre gavn i din have.

- De kan bestøve vores planter og holde trykket af skadedyr nede, siger Louise Møller, der er havefaglig rådgiver i Haveselskabet.

Flytter der eksempelvis mariehøns ind i dit insekthotel, så vil de hjælpe med at spise havens bladlus.

Men husk, at et dødt træ, brændestabler og bunker med grene i haven til hver en tid er bedre insekthoteller end dem, du selv bygger, forklarer Louise Møller.

/ritzau fokus/

Sådan fungerer et insekshotel

  • Et insekthotel er et kunstigt skabt levested for insekter, hvor de kan bo, overvintre og formere sig.
  • Dit valg af materialer samt placering af insekthotellet er afgørende for, hvilke insekter du tiltrækker.
  • Du kan eksempelvis bygge et hotel, der er målrettet ørentviste, mariehøns, bænkebidere og andre kryb.
  • Byg eller skaf en træramme, der består af små rum. Fyld hvert rum med forskelligt fyld, og sørg for, at der er huller og sprækker mellem materialerne, så der er gode gemmesteder.
  • Placer hotellet et fugtigt sted i skygge med kontakt til jorden.
  • I en undersøgelse fra Boligsiden foretaget blandt dens medlemmer siger hver tredje boligejer, at de har lavet faunastriber eller insekthoteller i haven.


/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Lav sund mad med Mette

Ugeavisen Varde

Spinat ud af ørerne

Ugeavisen Varde

Love matters

Annonce