Annonce
Ugeavisen Varde

Camilla ville være dyrlæge: - Jeg plagede mine lærere for at få topkarakterer

39-årige Camilla har aldrig været i tvivl om, hvad hun ville være. Den 6. januar tiltræder hun en stilling, hvor man er dyrlæge på en helt anden måde. Fryseklinikken gør nemlig noget godt for både dyr og mennesker. Foto: Annett Bruhn
Når Camilla Kristiansen fra Janderup virkelig ønsker sig noget, så går hun direkte efter målet. Det gælder både uddannelse, arbejde og kærlighed.
Annonce

Janderup: Som 10-årig blev Camilla Bolding Kristiansen bedt om at aflive den mus, som hun lige havde reddet fra kattens kløer. Og det var ikke nogen let opgave – men musen var mere død en levende, så det var det helt rigtige at gøre. Opgaven klarede Camilla tappert med en skovl.

- I min familie er vi glade for dyr, og jeg er opvokset i et fritidslandbrug med hunde, katte, gæs, ænder, heste, får og lam. Allerede som ganske lille vidste jeg, at jeg ville være dyrlæge, og jeg tror, mine forældre var lidt trætte af, at jeg ofte kom med kryb og kravl mellem hænderne. Meningen med den næsten døde mus var måske at give mig en lektion i, at jeg som dyrlæge ikke kun skulle redde dyr, men også være i stand til at aflive dem, fortæller 39-årige Camilla Bolding Kristiansen om hændelsen, der fandt sted i en ”helt anden tid”.

Frynseklinikken

  • Frynseklinikken er Danmarks første mobile, nonprofit dyreklinik. De to dyreklinikker er doneret til Dyreværnet af dyreelsker Jørgen Andersen, hvis hjerte banker for at hjælpe dyr i nød. Jørgens tidligere hund hed Frynse, og klinikken er opkaldt efter hans hund
  • Frynseklinikken er etableret på grund af de tre hovedårsager til, at udsatte borgere ikke tager deres kæledyr til dyrlægen: Manglende økonomi, manglende planlægningsevne og manglende transportmulighed. De mobile klinikker er en hjælp til disse borgere og deres kæledyr.
  • Yderligere information: dyrevaernet.dk/frynseklinikkerne
Annonce

Barn i en anden tid

- Jeg har nok fået et lidt mere fri opdragelse end de fleste. Jeg husker også, engang vi var i Haunstrup Dyrepark. Jeg plagede mine forældre om at måtte få en ged med hjem. Den kom til at sidde på bagsædet sammen med os unger og brægede hele vejen. Jeg fik hest som ni-årig, og i weekender og ferier red jeg fra morgenstunden op til min veninde og kom først hjem til aftensmad. Vi havde ingen mobiltelefoner. Jeg har haft en fantastisk opvækst med frihed, ansvar og masser af muligheder, husker Camilla, der efter 6,5 års uddannelse på Landbohøjskolen i København i marts 2007 kunne kalde sig dyrlæge.

Vejen til et studie, der dengang krævede et karaktergennemsnit på 9,5, var for Camilla Bolding Kristiansen en kamp, der ville have fået de fleste til at opgive drømmen.

Annonce

Nægtede at opgive

- Jeg gik på Varde Gymnasium, og én eneste karakter var tæt på at ødelægge min drøm. Jeg nemlig kun syv i tre års opgaven, og det var ikke godt, så jeg gik ind til rektor og sagde, at jeg ville gå 3.g. om. Det kunne ikke lade sig gøre, for jeg havde alt for gode karakterer i alle andre fag. Jeg var gal og fortalte, at jeg hellere ville gå et år om end opgive min drøm om at blive dyrlæge. Men han holdt på sit, så jeg udtænkte en anden strategi, fortæller Camilla og uddyber.

- Jeg gik til samtlige lærer og spurgte, hvad jeg skulle gøre for at hæve min karakter i deres fag. Jeg lavede faktisk et regneark og holdt hele tiden øje med mit karaktersnit. Jeg fik ekstraopgaver og lavede perfekte afleveringer. Det var hårdt, men jeg nåede mit mål. Efter uddannelsen blev Camilla Kristiansen ansat i landpraksis hos Bryndum Dyreklinik.

Sammen med Nina Amdi, der er veterinærsygeplejerske-assistent, skal Camilla køre rundt i Jylland og tilse dyr, hvis ejere ikke har mulighed eller økonomi til at få deres kæledyr tjekket af en dyrlæge. Her er det Poul Peter Jesssen fra Varde, der får klippet kløer på sin treårige bullterrier,Thor. Foto: Annett Bruhn
Annonce

Kærlighedens ultimatum

Camilla Bolding Kristiansen er typen, der går direkte til sagens kerne – også når det gælder kærligheden. Via et online krigsspil stiftede hun bekendtskab med Kasper, der boede på Sjælland.

- Vi kom til at sidde i en krigsledelsesalliance sammen. Det er meganørdet, tilføjer hun og griner.

Da Kasper foreslog, at de skulle mødes, var beskeden fra Camilla: ”Jeg er lige ved at overtage en nedlagt gård. Hvis du ikke kan se dig selv på en gård i Jylland, så skal du ikke komme”.

- Tænk sig, hvis jeg blev glad for manden, og han ikke ville bo på min gård, så ville jeg have spildt min tid. Det gad jeg bare ikke, siger hun.

Kasper var ikke sådan at skræmme væk. Han flyttede ind på gården tre måneder efter det første møde. I 2013 blev parret gift og i dag har de to børn og 33 alpakaer på gården Virkelyst i Janderup.

Denne alpakahingst har Camilla lige hentet i Sverige - han er en dobbelt champion, så nu skal han bruges i avlsarbejdet på Virkelyst Alpacafarm i Janderup. Privatfoto
Annonce

Mobil dyrlæge

- Vi har også heste, hunde, katte, egern, chinchilla, marsvin, hamster, kakerlakker for blot at nævne et par andre dyr, tilføjer Camilla, der den 6. januar tiltræder en deltidsstilling som dyrlæge i Frynseklinikken, der er en mobil dyrlægeklinik under Dyreværnet.

- Vi er to, der sammen skal køre i hele Jylland. Klinikken er en mulighed for de borgere, der blandt andet på grund af manglende økonomi ikke kommer til dyrlæge med deres kæledyr. Jeg havde en prøve-arbejdsdag i bilen, da Frynseklinikken for 14 dage siden var i Varde, fortæller Camilla, der med mand, børn, en bondegård fuld af dyr og et spændende job har skabt den hverdag, hun drømte om.

Seks-årige Kristian vokser op lige som sin mor, omgivet af en masse dyr. Her fodrer han alpakaerne. Om han også vil være dyrlæge, vides endnu ikke. Privatfoto
Den første alpaka fik Kasper og Camilla i 2013. Nu har de 33 racerene af slagsen. De avler og sælger alt fra dyr til uld. Privatfoto
På Facebooksiden Virkelyst Alpacafarm kan man følge med i Kaspers og Camillas opdræt af ægte alpakaer. Her er Camilla ude og gå med to alpakaføl, så de vænner sig til trafikken. Privatfoto
Camilla har haft hest stort set hele livet. Her er er hun sammen med sønnen, Kristian, der har arvet mors hesteinteresse. - Den sværeste aflivning, jeg nogensinde har haft, er Scarlett, en rød hystade, som var avlet på den pony, jeg fik som 9-årig. Scarlett blev 20 år, fortæller Camilla. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce