Annonce
Ugeavisen Varde

De er vardensere langt ind i hjertet

Borgmestersekretær Lene Jepsen har i mange år været med i samarbejdet omkring Varde Kommunes opbakning til Vardensersamfundet. Det samme har Poul Erik Bech og en stribe andre lokale sponsorer. Her planlægger Carl Heino Ulsøe (tv), John Würfel og Lene Jepsen det kommende jubilæum.

Vardensersamfundet har haft stor betydning for mange unge mennesker. Den 1. juli fejrer de deres 75 års jubilæum, og ved samme lejlighed nedlægger de foreningen.

Annonce

Varde/København: Vardensersamfundet. Et samfund af vardensere i København. En særdeles velfungerende hjemstavnsforening, hvor frivillige kræfter gennem tiderne har taget sig kærlig af de mange bysbørn, der flyttede til København for at søge arbejde eller påbegynde en uddannelse. Vardensersamfundet har for rigtig mange været en ekstra familie.

- Vi hjalp dem med at finde noget at bo i, vi sørgede for at skabe et netværk, så de ikke var alene i storbyen, fortæller 83-årige John Würfel, der igennem de seneste 17 år har været formand for Vardensersamfundet.

Tilbage i 1956 forlod han selv Varde og rejste til København i håb om at finde et job. John Würfel kom ind til B&W, og har boet i hovedstaden lige siden. Som ung mand oplevede han betydningen af, at der var et vestjysk netværk i storbybyen, og igennem mange år har han kæmpet for at opretholde den hjemstavnsforeningen, der blev etableret i 1942.

Invitation til jubilæum

Hjemstavnsforeningen for Varde By og Omegn blev stiftet den 14. april 1942. Formålet var at hjælpe og skabe tryghed for de unge mennesker, der forlod Varde for at søge arbejde eller uddannelse i København.På generalforsamlingen den 18. marts i år, blev det besluttet at nedlægge foreningen umiddelbart efter fejringen af foreningens 75 års jubilæum.

Lørdag den 1. juli fra klokken 10-12 er der jubilæumsreception i det gamle rådhus på Torvet i Varde. Alle er hjertelig velkommen.

Carl Heino Ulsøe (kasserer) og John Würfel (formand) håber, at rigtig mange vardensere vil møde op til receptionen på rådhuset.Foto: Malene Wonsbek
Annonce

Stor opbakning

Hvert eneste år har borgmesteren eller en repræsentant for byrådet deltaget i Vardensersamfundets årlige generalforsamling i København. Hvert eneste år har medlemmer af foreningen været på en årlig udflugt til Varde - i de seneste år i forbindelse med Varde Sommerspil.

- I mange år kunne vi fylde et helt vogntog, når vi sammen rejste hjem til Varde. Vi blev modtaget på banegården af borgmesteren og jernbaneorkestret samt familie og venner. Det var festligt, siger 87-årige Carl Heino Ulsøe.

Hans barndomshjem var købmandsforretningen på hjørnet af Ringkøbingvej og Møllevej. Carl Heino rejste fra Varde i 1948 og blev ansat indenfor ØK koncernen i Dansk Sojakagefabrik, hvor han i 42 år virkede i regnskabsafdelingen som fuldmægtig og hovedkasseerer. I de seneste syv år har Carl Heino været kasserer i Vardensersamfundet.

Annonce

En ny tid

I 1942 var der 300 aktive medlemmer, der foruden månedlige sammenkomster og aktiviteter også lavede hjemstavnsrevy i både København og Varde. I dag er der 125 medlemmer. De fleste passive. Der er ikke længere tilslutning til aktiviteterne. Derfor har bestyrelsen besluttet at nedlægge foreningen. Og det er med blandede følelser, at formanden gennem de seneste 17 år nu tager afsked med sit hjertebarn, der i år også har 75 års jubilæum.

- Der er ikke længere brug for denne form for netværk, og det har jeg det helt fint med. Heldigvis er vi en flok, der har aftalt, at vi fortsætter med at arrangere en årlig "familietur" til Varde, og det initiativ er jeg tovholder på, siger John Würfel, der håber på at se rigtig mange såvel medlemmer som vardensere til jubilæumsarrangementet.

Og selv man som John Würfel og Carl Heino Ulsøe flyttede fra Varde for flere årtier siden, og har tilbragt det meste af deres liv i København, så er de stadig og har altid været vardensere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Seje piger og seje drenge!

Annonce